Κυριακή 11 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Στο «κόκκινο» παζάρια και συγκρούσεις

Από τις πρόσφατες επιχειρήσεις του συριακού στρατού στο Ανατολικό Χαλέπι

Copyright 2016 The Associated

Από τις πρόσφατες επιχειρήσεις του συριακού στρατού στο Ανατολικό Χαλέπι
0Η πρόσφατη ανακατάληψη εδαφών στο Ανατολικό Χαλέπι που πλέον ελέγχεται κατά 80% από τον συριακό στρατό και η γενικότερη ρευστότητα των εξελίξεων σε άλλα πεδία μάχης στη Συρία επιδρούν ανάλογα και στο πεδίο της διπλωματίας. Χτες, για παράδειγμα, είχαν προγραμματιστεί δύο σημαντικές συναντήσεις σε Παρίσι και Γενεύη ανάμεσα σε δυνάμεις που συμμετέχουν, πολυποίκιλα, στη σύγκρουση της Συρίας, αποτέλεσμα του ανταγωνισμού των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ με τη Ρωσία, για το μοίρασμα σφαιρών επιρροής, αγορών, ενεργειακών πόρων και των δρόμων μεταφοράς τους.

Η πρώτη διοργανωνόταν από το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών στο Παρίσι, με τη συμμετοχή των λεγόμενων «Φίλων της Συρίας», ιμπεριαλιστικών δηλαδή δυνάμεων που προσπαθούν να προωθήσουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους. Η δεύτερη από τους υπουργούς Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας με χώρο συνάντησης κεντρική περιοχή της Γενεύης και στόχο την επίτευξη συνεννόησης σε σχέση με όσα διαδραματίζονται στο Ανατολικό Χαλέπι και ευρύτερα.

«Φίλοι» της Συρίας

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, «οικοδεσπότης» της συνάντησης των «Φίλων της Συρίας» στο Παρίσι ήταν ο υπουργός Ζαν Μαρκ Ερό και καλεσμένοι ανώτεροι διπλωμάτες από ΕΕ, Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία, Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία και Τουρκία. Η συνάντηση προγραμματιζόταν και στο φόντο ενός νέου γύρου ενδοσυριακών διαπραγματεύσεων, στις οποίες αναφέρθηκε την Πέμπτη και ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα. Ο Ντε Μιστούρα ζήτησε να «ξαναρχίσουν οι συριακές πολιτικές διαπραγματεύσεις», εκτιμώντας ότι υπάρχει «επίγνωση πως η στρατιωτική νίκη δεν είναι ειρήνη... γιατί η ειρήνη πρέπει να κερδηθεί ξεχωριστά», αλλιώς θα υπάρξει «ή στρατιωτική νίκη ή στρατιωτική λύση»...

Αξίζει, εντούτοις, να σημειωθεί ότι προηγουμένως, κάποιοι από τους παραπάνω «Φίλους της Συρίας» που κοντράρονται έντονα με τη Ρωσία στην ενδοϊμπεριαλιστική σκακιέρα, και συγκεκριμένα εκπρόσωποι κυβερνήσεων της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Βρετανίας, του Καναδά και των ΗΠΑ είχαν εκδώσει κοινή ανακοίνωση, στις 7/12, καταδικάζοντας την «ανθρωπιστική καταστροφή στο Χαλέπι». Κατακεραύνωναν τη Ρωσία, γιατί «ορθώνει εμπόδια στη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας» και χαρακτήριζαν «επιτακτική ανάγκη» την άμεση εκεχειρία και τη διανομή αρωγής στην πόλη.

Η δεύτερη συνάντηση, σε σχέση με όσα διαδραματίζονται στα πεδία συγκρούσεων στη Συρία είχε προγραμματιστεί για χτες στη Γενεύη της Ελβετίας, μεταξύ Αμερικανών και Ρώσων διπλωματών και στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων. Αρχικά, είχε αναβληθεί, ωστόσο η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ, Τζον Κέρι, και Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, μεσοβδόμαδα στο περιθώριο συνόδου του ΟΑΣΕ στο Αμβούργο, αναθέρμανε τις διμερείς διαβουλεύσεις, τροφοδοτώντας εκ νέου τα ρωσο-αμερικανικά παζάρια σε σχέση με το πώς μπορούν (εάν μπορέσουν...) να συντονίσουν ορισμένες ενέργειες, όσον αφορά τη διαδικασία απομάκρυνσης όσων αμάχων έχουν απομείνει στο ρημαγμένο Ανατολικό Χαλέπι και την υλοποίηση της παύσης εχθροπραξιών (που ανήγγειλαν το βράδυ της 8ης Δεκέμβρη).

Σπρώχνουν και άλλα όπλα οι ΗΠΑ στη Συρία...

Είναι, επίσης, ενδιαφέρον το γεγονός πως την περίοδο που εντείνονται τα ρωσο-αμερικανικά παζάρια, η κυβέρνηση του απερχόμενου Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, επέλεξε να άρει ορισμένους από τους περιορισμούς στον εξοπλισμό αντικαθεστωτικών δυνάμεων στη Συρία με νέο διάταγμα που εξέδωσε στις 8/12. Δεν είναι σαφές ούτε τι νέα «εξεζητημένης τεχνολογίας» όπλα θα επιχειρηθεί να φθάσουν στα χέρια των αντικαθεστωτικών, ούτε ποιες οργανώσεις είναι οι αποδέκτες τους.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δεν έκρυψε προχτές τις ανησυχίες του για πιθανό εξοπλισμό κάποιων «μετριοπαθών» αντικαθεστωτικών με φορητούς αντιαεροπορικούς πυραύλους (λεγόμενα συστήματα MANPAD), σημειώνοντας πως κάτι τέτοιο θα συνιστούσε επικίνδυνη εξέλιξη για τα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη που δρουν στην περιοχή, περιφερειακά αλλά και διεθνώς. Πρόσθεσε ότι, ουκ ολίγες φορές, αμερικανικά όπλα που προορίζονταν για τους λεγόμενους «μετριοπαθείς» κατέληξαν στα χέρια τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», του πρώην «Μετώπου Νούσρα» κ.λπ.

Παζάρια μεταξύ Ρωσίας - Τουρκίας και μεταξύ Κούρδων - ΗΠΑ

Βεβαίως, στα πολυεπίπεδα παζάρια δεν θα πρέπει κανείς να παραλείψει τις ρωσο-τουρκικές διαβουλεύσεις στις αρχές της βδομάδας στη Μόσχα με την εκεί επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντιρίμ. Οι καταιγιστικές εξελίξεις στα μέτωπα πολέμου, όχι μόνον τα όσα διαδραματίζονται στο Α. Χαλέπι, στη Ράκα και σε συριακές περιοχές κοντά στη μεθόριο με την Τουρκία συζητήθηκαν εκτενώς στη συνάντηση του Μπ. Γιλντιρίμ με τον Ρώσο ομόλογό του, Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Πληροφορίες αναφέρουν πως στη συνάντηση διαφάνηκε κάποιου είδους «κατανόηση» Μόσχας - Αγκυρας, με την τελευταία να παίζει πιο δραστήρια ρόλο μεσολάβησης με τους αντικαθεστωτικούς στο Α. Χαλέπι, ώστε να διευκολυνθεί η πλήρης απομάκρυνση αυτών και των οικογενειών τους με προορισμό την επαρχία Ιντλίμπ.

Απαρατήρητη δεν πέρασε ούτε η συνάντηση που είχαν την Πέμπτη στην Ουάσιγκτον ο Αμερικανός απερχόμενος αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, με τον πρόεδρο των Κούρδων του αυτόνομου Κουρδιστάν στο Β. Ιράκ, Μασούντ Μπαρζανί. Ο τελευταίος επισήμανε πως συζήτησαν «τις πολιτικές προκλήσεις στο Ιράκ, θέματα ασφαλείας μετά την ήττα του "Ισλαμικού Κράτους", αλλά και τη μελλοντική δυναμική εξελίξεων στη χώρα». Είναι φανερό ότι το κουρδικό ζήτημα που προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία έρχεται όλο και περισσότερο στο προσκήνιο. Αλλωστε, αυτός (δηλαδή η αποτροπή δημιουργίας ενιαίου κουρδικού θύλακα) ήταν ο πραγματικός λόγος της εξαπόλυσης στρατιωτικής χερσαίας τουρκικής επέμβασης στη βόρεια Συρία (με την επωνυμία «Ασπίδα του Ευφράτη») όπως και της συμμετοχή της (που δεν έχει πετύχει) στην επιχείρηση του ιρακινού στρατού στη Μοσούλη για εκδίωξη των τζιχαντιστών. Είναι συνεπώς φανερό πως και το επόμενο διάστημα θα κλιμακωθούν, εκ νέου, τα παζάρια, οι συγκρούσεις και οι ενδοϊμπεριαλιστικές ζυμώσεις για την «επόμενη μέρα», τροφοδοτώντας επικίνδυνα την ένταση στην ευρύτερη περιοχή και τους λαούς να πληρώνουν το τίμημα.


Δ.ΟΡΦ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ