Με συνεχείς κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας απαντούν οι πρόσφυγες στην τακτική της κυβέρνησης να τους αφήνει έρμαια της μοίρας τους, ειδικά τώρα που το κύμα κακοκαιρίας χτυπά όλη τη χώρα. Χτες, πρόσφυγες και μετανάστες (που εξακολουθούν να ζουν σε σκηνές) στη Μαλακάσα βγήκαν στο δρόμο, απαιτώντας - επιτέλους - ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Περίπου 100 από τους διαμένοντες στο «Κέντρο Φιλοξενίας» της περιοχής (όπου συνολικά μένουν 863 άτομα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ.), αρνούνται να μπουν στο χώρο αν δε δοθεί άμεσα λύση και έφτασαν σε σημείο να ετοιμάζονται να κάψουν τις σκηνές τους προκειμένου να ζεσταθούν. Πληροφορίες ανέφεραν πως «αρμόδιοι» τους υποσχέθηκαν πως θα εγκατασταθούν σε κοντέινερ που θα τοποθετηθούν στο χώρο την επόμενη βδομάδα.
Την ίδια στιγμή, πρόσφυγες και μετανάστες στο Ωραιόκαστρο προκειμένου να προβάλουν το αίτημά τους, έκλεισαν για περίπου 1 ώρα τη «Συμμαχική Οδό». Καταγγέλλουν πως ζουν ξεχασμένοι από την κυβέρνηση για μήνες στον καταυλισμό και, τώρα, αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης καθώς η θερμοκρασία «ανεβοκατεβαίνει» στο 0. Αντιμέτωποι με το πολικό ψύχος, μέσα στις σκηνές τους παραμένουν και οι πρόσφυγες στη Σούδα της Χίου, που μόλις χτες το απόγευμα άρχισαν να αποχωρούν από το χώρο και να εγκαθίστανται σε ξενοδοχεία. Πληροφορίες ανέφεραν πως τις προσεχείς μέρες αρκετοί πρόσφυγες που μένουν στα ξενοδοχεία θα μεταφερθούν σε κέντρα της ηπειρωτικής Ελλάδας, ώστε οι χώροι που θα απελευθερωθούν να γεμίσουν με ανθρώπους από τον καταυλισμό της Σούδας.
Από την άλλη, μόλις χτες και αφού έφτασαν λίγο πριν από το θάνατο, έφυγαν από τον καταυλισμό της Πέτρας Ολύμπου 241 μετανάστες και πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά, για διαμερίσματα και ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης και άλλων γειτονικών πόλεων. Η εκκένωση του χώρου έγινε αφού ήδη είχε χιονίσει στο χώρο και είχαν θαφτεί οι σκηνές κάτω από το χιόνι. Κάποιες, μάλιστα, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι πρόσφυγες, είχαν παρασυρθεί από τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν στην περιοχή.
Παρόμοια είναι η κατάσταση σχεδόν στο 90% των καταυλισμών της Μακεδονίας και ειδικότερα σε Βαγιοχώρι, Σίνδο, Δερβένι και Βασιλικά. Σύμφωνα με την Αστυνομία, μείωση παρατηρήθηκε στον αριθμό των προσφύγων και μεταναστών που μένουν στα «κέντρα» των Σερρών και του Ωραιοκάστρου και αντίστοιχη αύξηση σε όσους ζουν σε διαμερίσματα, ξενοδοχεία και ξενώνες για ασυνόδευτα ανήλικα. Σημειώνεται πως παρά το γεγονός των «θριαμβολογιών» για τα κοντέινερ που μπήκαν σε καταυλισμούς και τις ανάλογες «φιέστες» (όπως αυτή της κυβέρνησης στη Ριτσώνα), πολλά από τα πρόχειρα κτίσματα που τοποθετούνται αυτές τις μέρες δεν έχουν καμιά παροχή.