Κυριακή 27 Νοέμβρη 2016 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΓΥΝΑΙΚΑ
Με απλήρωτους εργαζόμενους οι λιγοστές δομές

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που παρουσίασε η ΓΓΙΦ, η Γραμμή SOS 15900 έχει δεχτεί 26.548 κλήσεις στο διάστημα από 11/3/2011 έως 16/11/2016. Από τις γυναίκες που κάλεσαν οι ίδιες, το 61% είναι μητέρες (9.409 γυναίκες). Από τις γυναίκες που απάντησαν στην ερώτηση σχετικά με την εργασιακή τους κατάσταση, προκύπτει ότι το 27% (4.118 γυναίκες) είναι απασχολούμενες, ενώ ένα 25% είναι άνεργες (3.870 γυναίκες). Μεταξύ των ανέργων, το 14% είναι μακροχρόνια άνεργες.

Την ίδια στιγμή που το πρόβλημα της βίας αγγίζει ένα σημαντικό αριθμό γυναικών, ενώ οι προσφυγικές ροές και ο εγκλωβισμός χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών εκθέτουν γυναίκες και παιδιά στα κυκλώματα του trafficking, οι δημόσιες δομές στον τομέα αυτό είναι μετρημένες στα δάχτυλα και επιπλέον λειτουργούν με εργαζόμενους συμβασιούχους και απλήρωτους.

Μάλιστα, την περασμένη Τετάρτη, η ΟΓΕ έκανε παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας μαζί με εργαζόμενους στους ξενώνες του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) για κακοποιημένες γυναίκες, διεκδικώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους. Οι 16 συνολικά εργαζόμενοι (κοινωνικοί λειτουργοί, νοσηλευτές, εκπαιδευτικοί) παραμένουν απλήρωτοι από τον περασμένο Μάρτη, δηλαδή για χρονικό διάστημα εννέα μηνών. Δουλεύουν με συμβάσεις ετήσιας διάρκειας, παρά το γεγονός ότι καλύπτουν πάγιες ανάγκες και είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία των ξενώνων. «Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η κυβέρνηση, με αφορμή την 25η Νοεμβρίου, οργανώνει φιέστες για να μας πείσει ότι ενδιαφέρεται για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών», σχολιάζει η ΟΓΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ