Τρίτη 22 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΩΝ
Εκτός διεκδίκησης ο Σαρκοζί

Με σκληρή αντιλαϊκή ατζέντα ο πρώτος, Φιγιόν

ΠΑΡΙΣΙ.--

Ενδεικτική των διεργασιών που μαίνονται στο αστικό πολιτικό σκηνικό της Γαλλίας είναι η επικράτηση του Φρανσουά Φιγιόν στον α' γύρο των προκριματικών εκλογών που έγιναν στους Ρεπουμπλικάνους για την ανάδειξη του υποψηφίου του κόμματος στις προεδρικές εκλογές της ερχόμενης άνοιξης.

Η συμμετοχή ξεπέρασε τα 4 εκατομμύρια, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία που μέχρι χτες είχαν γίνει γνωστά, ο Φιγιόν συγκέντρωνε το 44,2% των ψήφων και δεύτερος ήταν ο Αλαίν Ζιπέ, με 28,6%. Ο πρώην Πρόεδρος της χώρας, Νικολά Σαρκοζί, ήρθε τρίτος με 20,6%, ενώ προχτές ανακοίνωσε ότι στο δεύτερο γύρο που θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή 27 Νοέμβρη, θα στηρίξει Φιγιόν.

Εφημερίδες όπως η «Λε Μοντ» μίλησαν για «δυναμική δεξιοποίησης» που δημιούργησε το αποτέλεσμα του α' γύρου, προκρίνοντας προτάσεις για σκληρά μέτρα. Βέβαια, την προώθηση τέτοιων μέτρων υπαγορεύουν πρώτα απ' όλα οι ανάγκες του γαλλικού κεφαλαίου, που, πιεσμένο από τις δυσκολίες ανάκαμψης της καπιταλιστικής κερδοφορίας και σε συνθήκες σφοδρής όξυνσης του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού, προετοιμάζει ούτως ή άλλως τους επόμενους γύρους αντιλαϊκών μέτρων.

Στο πρόγραμμά του, ο Φιγιόν προτάσσει μεταξύ άλλων: την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια. Την εξίσωση των κανόνων συνταξιοδότησης σε δημόσια και ιδιωτική ασφάλιση (για παράδειγμα, ώστε οι συντάξιμες αποδοχές να υπολογίζονται όχι με βάση τις αποδοχές των τελευταίων 6 μηνών, αλλά με βάση τις αποδοχές των τελευταίων 5 χρόνων). Να κατοχυρωθεί ακόμα πιο ελεύθερη διαπραγμάτευση για το εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας με «ταβάνι» τις 48 ώρες στον ιδιωτικό τομέα και τις 39 στο δημόσιο, σμπαραλιάζοντας δηλαδή εντελώς ό,τι είχε απομείνει ως κακέκτυπο του 35ωρου, που υποτίθεται ότι είχε θεσπιστεί στη Γαλλία. Επιπλέον, ο Φιγιόν προτάσσει τις μεγάλες περικοπές των δημοσίων δαπανών, μέχρι και 110 δισ. ευρώ μόνο μέσα στην επόμενη 5ετία.

Την ίδια στιγμή, ενδιαφέρον έχουν και οι θέσεις του όσον αφορά την εξωτερική πολιτική, αφού είναι από αυτούς που θεωρεί ότι χρειάζεται επανεξέταση των σχέσεων με τη Ρωσία, ότι δεν πρέπει να στοχοποιείται μόνο η Ρωσία για την «κρίση» στην Ουκρανία κ.τ.λ. Θέσεις που διατυπώνονται ενώ ήδη η συζήτηση για τις σχέσεις Ρωσίας - Δύσης διευρύνεται σε όλη την Ευρώπη. Αλλωστε, και στη Γαλλία, εδώ και καιρό, η κυβέρνηση Ολάντ - Βαλς δέχεται κριτική για το ότι συνεχίζει να στηρίζει τις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας. Τέτοιες θέσεις έχει και το ακροδεξιό «Εθνικό Μέτωπο» της Μ. Λεπέν (που συνεχίζει να είναι πρώτο στις δημοσκοπήσεις για τις εκλογές) και σημαντική μερίδα των Ρεπουμπλικάνων.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ, υποστήριξε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι αρχές «απέτρεψαν» μια νέα «τρομοκρατική επίθεση», στη διάρκεια αντιτρομοκρατικής επιχείρησης που έγινε το Σαββατοκύριακο σε Στρασβούργο και Μασσαλία, με αποτέλεσμα τη σύλληψη επτά ατόμων γαλλικής, μαροκινής και αφγανικής καταγωγής, ηλικίας 29 με 37 ετών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προβάδισμα Μακρόν, κλείσιμο «ψαλίδας» από Λεπέν(2022-04-08 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι δημοσκοπήσεις(2017-04-13 00:00:00.0)
«Προβλήματα» για τον Φιγιόν(2017-03-04 00:00:00.0)
Αναταράξεις στους Ρεπουμπλικάνους(2017-02-16 00:00:00.0)
Παιδεία επί πληρωμή για τους μετανάστες(2016-12-09 00:00:00.0)
Ανακοινώθηκε και η υποψηφιότητα Βαλς(2016-12-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ