Τρίτη 15 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2018
Νέα κρούσματα φασιστικών συμπεριφορών στα γήπεδα

Eνας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα των επικίνδυνων παιχνιδιών εθνικιστικού χαρακτήρα που διεξάγονται τα τελευταία χρόνια στα Βαλκάνια και βρίσκουν τρόπο έκφρασης (και) στο ποδόσφαιρο κυρίως στους αγώνες των Εθνικών ομάδων προστέθηκε από προχτές το βράδυ. Το νέο περιστατικό αφορά τα όσα συνέβησαν στον αγώνα για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2018 μεταξύ Ελλάδας - Βοσνίας στο «Γ. Καραϊσκάκης». Συγκεκριμένα, στην ελληνική εξέδρα υψώθηκαν σημαίες της εθνικιστικής φασιστικής οργάνωσης «Τσέτνικ», σημαίες της Β. Ηπείρου καθώς και ένα πανό με υβριστικό περιεχόμενο για τη σφαγή της Σεμπρένιτσα το 1995 (έγραφε στα σέρβικα «μαχαίρι, σύρμα, Σεμπρένιτσα»). Το τελευταίο ήταν και αυτό που άναψε το... φιτίλι των αντιδράσεων, με τους Βόσνιους οπαδούς να απαντούν με εκτόξευση φωτοβολίδων και πυρσών προς την ελληνική εξέδρα. Εκτός των όσων έγιναν εντός σταδίου, λίγες ώρες πριν από τον αγώνα υπήρξαν επεισόδια σε σταθμό του ΗΣΑΠ όταν Βόσνιοι οπαδοί δέχθηκαν επίθεση από αγνώστους.

Οι πρώτες ενδείξεις για το περιστατικό με το πανό θέλουν για μια ακόμη φορά γνωστά φασιστοειδή που δίνουν κατά καιρούς το «παρών» στους αγώνες της Εθνικής να ευθύνονται γι' αυτό, ενώ την ίδια ώρα ο Τύπος της Βοσνίας κάνει λόγο για παρουσία Σέρβων εθνικιστών στις εξέδρες των Ελλήνων οπαδών.

Επικίνδυνες λογικές

Οπως και να έχει, το σίγουρο είναι ότι και αυτό το περιστατικό ούτε τυχαίο ούτε μεμονωμένο μπορεί να θεωρηθεί. Αντίθετα και απ' αυτήν την περίπτωση αποδεικνύεται ότι για μια ακόμη φορά τα γήπεδα και ειδικότερα οι εξέδρες και ο φανατισμός των οπαδών αποτελούν το πρόσφορο έδαφος ώστε να γίνουν επικίνδυνα... πειράματα για την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών αντιλήψεων επεκτατικού χαρακτήρα. Και φυσικά ο χώρος του σημερινού εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου προσφέρει το έδαφος και την ιδανική ευκαιρία για προβολή ή την καλλιέργεια του κατάλληλου κλίματος για την αποδοχή τέτοιων πολιτικών. Το ίδιο μαρτυρούν άλλωστε τα επεισόδια στο ματς Ελλάδα - Κροατία το 2012, τα προ διετίας έκτροπα στα ματς Σερβία - Αλβανία, Ρουμανία - Ουγγαρία, Βουλγαρία - Κροατία, όπου και πάλι οι πρωταγωνιστές κινούνταν στο συγκεκριμένο φασιστικό και εθνικιστικό χώρο, ενώ οι αιτίες τους για τα όσα συνέβησαν είχαν τις ρίζες τους στα όσα εκφράζονται στα γεωστρατηγικού χαρακτήρα παιχνίδια της αστικής τάξης στην περιοχή (π.χ. σημαία της μεγάλης Αλβανίας, αμφισβήτηση περιοχής Τρανσιλβανίας, αντιπαραθέσεις μεταξύ φιλοδυτικών - φιλορώσων κ.τ.λ.).

Αντιδράσεις και έρευνα για τους ενόχους

Την ενέργεια με το συγκεκριμένο πανό στο «Γ. Καραϊσκάκης» καταδίκασε με ανακοίνωσή της η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, η οποία εκφράζει τη συγγνώμη της προ την αντίστοιχη ομοσπονδία της Βοσνίας. Το πανό καταδικάστηκε και από τον επίσημο λογαριασμό της Εθνικής μας ομάδας στα social media. Από την πλευρά του ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, με ανακοίνωση χαρακτήρισε απαράδεκτη την ενέργεια, έκανε λόγο για ανθρωπόμορφα φασιστοειδή και ζητάει από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. τον άμεσο εντοπισμό των ενόχων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες δηλώσεις περί απόσχισης της «Σερβικής Δημοκρατίας»(2023-04-27 00:00:00.0)
Αποδοκιμασίες στο γονάτισμα των Ιρλανδών(2021-06-10 00:00:00.0)
Επεισόδια Σέρβων - Κροατών(2015-11-06 00:00:00.0)
Αρχίζει η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης(2013-05-16 00:00:00.0)
Μπλόκα στο Σαράγεβο για την αποτροπή νέων συλλήψεων(1998-04-09 00:00:00.0)
Πιέσεις Χόλμπρουκ σε Κροατία - Βοσνία(1997-08-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ