Τρίτη 15 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΤ στο παζάρι ρακοσυλλεκτών στον Ελαιώνα

Αντιμέτωποι με ΜΑΤ και μπουλντόζες του Δήμου Αθηναίων ήρθαν την Κυριακή οι ρακοσυλλέκτες που στήνουν το παζάρι τους στον Ελαιώνα. Από νωρίς το πρωί στήθηκε μια επιχείρηση εκκαθάρισης του χώρου από τους πάγκους και την πραμάτεια των ρακοσυλλεκτών, η οποία μάλιστα πραμάτεια σαρώθηκε από τις μπουλντόζες και φορτώθηκε σε απορριμματοφόρα, όπου και καταστράφηκε.

«Η απόφαση της Αστυνομίας, του Δήμου Αθήνας και της Περιφέρειας Αττικής να σταματήσουν το παζάρι στην Αγίου Πολυκάρπου με ΜΑΤ και μπουλντόζες, μας προκάλεσε θλίψη αλλά και πόνο για τις οικογένειές μας, που έμειναν χωρίς ένα μεροκάματο, χωρίς ψωμί και γάλα», καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Συλλόγων Ρακοσυλλεκτών.

Οι ρακοσυλλέκτες έχουν αναγκαστεί από το Μάρτη, οπότε και ο Δήμος Αθηναίων τους έδιωξε από το χώρο επί της Πολυκάρπου 95, να στήνουν τους πάγκους τους επί των οδών Αγίου Πολυκάρπου και Αγίας Αννης. Ενα χώρο που δεν πληρεί καν τις απαραίτητες συνθήκες υγιεινής, όπως καταγγέλλουν και οι ίδιοι οι ρακοσυλλέκτες, οι οποίοι ζητούν την επιστροφή τους στο χώρο που εξέθεταν τα αντικείμενά τους προηγούμενα, δηλαδή στην Αγίου Πολυκάρπου 95 και στα διπλανά οικόπεδα, στην οδό Αγίας Αννης 13 και 17.

Ολο αυτό το διάστημα και παρά τις συνεχείς οχλήσεις των ρακοσυλλεκτών, οι αρμόδιοι φορείς πετούν, κατά την προσφιλή τακτική τους, το μπαλάκι ο ένας στον άλλον. Ο Δήμος Αθηναίων καλεί την Περιφέρεια να προτείνει χώρους και εκτός του δήμου για τη διεξαγωγή παζαριών, η δε Περιφέρεια παραπέμπει στην Περιφερειακή Ενωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ). Η δε Διαπαραταξιακή Επιτροπή που έχει συγκροτήσει ο Δήμος Αθηναίων, δεν έχει λειτουργήσει τους τελευταίους τρεις μήνες. Το ζήτημα ωστόσο παραμένει, καθώς για εκατοντάδες οικογένειες απειλείται κι αυτό το ελάχιστο μεροκάματο που βγάζουν από το παζάρι. Σύμφωνα με τη Συντονιστική Επιτροπή, από το παζάρι ζουν περίπου 7.000 άνθρωποι.

Να σημειώσουμε ότι οι ρακοσυλλέκτες που στήνουν πάγκο στον Ελαιώνα έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της κρίσης, όπως έχουν αυξηθεί σημαντικά και οι άνθρωποι που καταφεύγουν στο παζάρι προκειμένου να αγοράσουν φτηνά κάποια απαραίτητα είδη. Με ανακοίνωσή της, η Περιφέρεια Αττικής διέψευσε ότι υπήρξε εντολή της για την επέμβαση των ΜΑΤ.

Από την πλευρά της, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αθήνας έχει στηλιτεύσει για εμπαιγμό των ρακοσυλλεκτών τις αρμόδιες αρχές που κωλυσιεργούν να βρουν λύση στο πρόβλημα, το οποίο απασχολεί εκατοντάδες οικογένειες. Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Συλλόγων Ρακοσυλλεκτών θα προχωρήσει την Κυριακή 20 Νοέμβρη, στις 11 το πρωί, σε κινητοποίηση, στο Μετρό «Ελαιώνα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ