Παρασκευή 17 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΚΟΠΙΩΝ
Αναμένει το ΝΑΤΟικό παράγγελμα

ΝΑΤΟικό παράγγελμα περιμένει το ελληνικό υπουργείο Αμυνας για την αναχώρηση προς την ΠΓΔΜ του 525 Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού, το οποίο εδρεύει στο Κιλκίς και αποτελείται από περίπου 350 άνδρες. Η μετακίνηση του ελληνικού τάγματος και η μεταφορά του εξοπλισμού του και των εφοδίων του προς την ΠΓΔΜ θα γίνει οδικώς. Ο αριθμός των Ελλήνων στρατιωτών δεν έχει καθοριστεί τελικά και δεν αποκλείεται να φτάσει τους 800 αξιωματικούς, υπαξιωματικούς, έμμισθους και στρατεύσιμους οπλίτες. Να σημειωθεί ότι τα λειτουργικά έξοδα για την ανάπτυξη και παραμονή εκτός ελληνικών συνόρων μιας δύναμης περίπου 1.000 ανδρών ξεπερνούν, σε ετήσια βάση, τα 20 δισ. δραχμές.

Ηδη έξι Ελληνες αξιωματικοί, συμμετέχοντας στην ομάδα των 15 αξιωματικών του ΝΑΤΟ, αναμένεται να αφιχθούν σήμερα στα Σκόπια για να εξετάσουν την κατάσταση που επικρατεί στην ΠΓΔΜ και να προβούν στις πρώτες ενέργειες για την υποδοχή της ΝΑΤΟικής στρατιωτικής δύναμης, περίπου 3.500 ανδρών.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Α. Τσοχατζόπουλος, που βρίσκεται σε διακοπές, έχει συνεχή επικοινωνία με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Μ. Παραγιουδάκη, ενώ μίλησε τηλεφωνικά και με τον υπουργό Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, προκειμένου να διευθετήσουν τις λεπτομέρειες της ελληνικής αποστολής στα Σκόπια.

Προπομπός της ΝΑΤΟικής δύναμης θα είναι δύναμη περίπου 400 Βρετανών, οι οποίοι θα στελεχώσουν το στρατηγείο της δύναμης και θα επανδρώσουν τα επιτελεία της. Η μεταφορά τους θα γίνει κυρίως αεροπορικώς, εκτός από μέρος των εφοδίων τους που θα διέλθουν από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Οι άλλες δυνάμεις θα μεταφερθούν τμηματικά μέσω Θεσσαλονίκης σε διάστημα περίπου δύο βδομάδων από την ώρα που θα παρθεί η τελική απόφαση του ΝΑΤΟ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ