Παρασκευή 17 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απορρίφθηκε η αίτηση Βωβού για το «Κτήμα Θων»

Το Ε` Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε, με την 2667/01 απόφασή του, την αίτηση της εταιρίας «Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική ΑΕ και ΣΙΑ ΟΕ» για ακύρωση της από 6-7-2000 απόφασης του ΥΠΕΧΩΔΕ, με την οποία είχε παραταθεί επί ένα ακόμη χρόνο η αναστολή χορήγησης οικοδομικών αδειών στο οικοδομικό τετράγωνο 40 του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου Δήμου Αθηναίων στη συμβολή των λεωφόρων Αλεξάνδρας και Κηφισίας, γνωστό ως «Κτήμα Θων».

Η εταιρία του Βωβού και κάποιες άλλες, που προσέφυγαν στο ΣτΕ, φέρονται ως συγκύριες του ακινήτου, όπως δε προκύπτει από τα στοιχεία του σχετικού φακέλου, ο Δήμος Αθηναίων είχε αναστείλει με απόφασή του από το 1987 για ένα εξάμηνο τις οικοδομικές εργασίες και τη χορήγηση οικοδομικών αδειών. Ενα χρόνο αργότερα ανέστειλε τη χορήγηση οικοδομικών αδειών γι' άλλους έξι μήνες και εν συνεχεία για έναν ακόμη χρόνο. Το ΥΠΕΧΩΔΕ, εξάλλου, με νεότερη απόφασή του στις 26-5-99 ανέστειλε τη χορήγηση οικοδομικών αδειών γι' άλλο ένα χρόνο και ακολούθως έδωσε πάλι ετήσια παράταση της αναστολής.

Το δικαστήριο έκρινε καταρχήν ότι ο Δήμος Αθηναίων δεν έχει αρμοδιότητα να αναστείλει χορήγηση οικοδομικών αδειών που βρίσκονται εκατέρωθεν των αξόνων των βασικών οδικών δικτύων, αφού η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου στα τμήματα αυτά εγκρίνεται με Προεδρικό Διάταγμα. Το μέτρο δε της αναστολής οικοδομικών εργασιών στα εν λόγω τμήματα του ρυμοτομικού σχεδίου Αθηνών επιβάλλεται με απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ, καθώς αφορά στη ρύθμιση τεχνικών θεμάτων, όπως η διακίνηση του μεγαλύτερου όγκου επιβατών και εμπορευμάτων από τους κεντρικούς αυτούς οδικούς άξονες.

Επίσης, το δικαστήριο δέχτηκε ότι «έχει περάσει χρονικό διάστημα 9,5 ετών, που είναι επαρκές για την ακώλυτη από τους ιδιοκτήτες του παραπάνω οικοδομικού τετραγώνου χρήση των ιδιοκτησιών τους σε αυτό. Συνεπώς, η επιβληθείσα από το ΥΠΕΧΩΔΕ αναστολή χορήγησης οικοδομικών αδειών δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι αποτελεί συνέχεια της παλαιότερης απόφασης, αλλά νέο διοικητικό μέτρο. Επομένως, είναι αβάσιμος και απορριπτέος ο λόγος ακύρωσής της, ότι "η εκ νέου επιβολή της απαγόρευσης χορήγησης οικοδομικών αδειών - άρα και η παράτασή της - είναι αντίθετη προς το ατομικό δικαίωμα της ιδιοκτησίας που κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα". Και τούτο γιατί μόνο μια φορά είναι επιτρεπτή η για μια τριετία επιβολή τέτοιας απαγόρευσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ