Σύμφωνα με αυτά τα μέτρα, εκτός από την προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας του κοινού σε τμήματα του Κάστρου, θα ληφθούν «επείγοντα μέτρα για τον έλεγχο των κινδύνων που ενέχει η κατάσταση του Κάστρου για τους περιοίκους», σωστικά μέτρα για τη διατήρηση του μνημείου, καθώς επίσης και αποκατάσταση των καλύτερα διατηρούμενων κτιρίων και διαμόρφωση του χώρου.
Πιο συγκεκριμένα, θα στερεωθούν οι τοίχοι της ΒΔ γωνίας, θα απομακρυνθούν τα μπάζα που έχουν συσσωρευτεί στο εξωτερικό των τοίχων, με αποτέλεσμα να τους πιέζουν επικίνδυνα, θα στεγανοποιηθούν τα σωζόμενα δώματα, θα συντηρηθούν οι εξωτερικές λιθοδομές που έχουν υποστεί σοβαρές φθορές και θα τοποθετηθούν πρόχειρα υποστυλώματα, μέχρι να γίνουν συστηματικότερες επεμβάσεις σε εσωτερικές λιθοδομές. Επίσης, θα κατασκευαστεί ολισθητήρας για την απομάκρυνση των μπαζών, για να μην υπάρξει κίνδυνος ατυχήματος και θα τοποθετηθεί φράχτης ασφαλείας στα ΝΑ του Κάστρου για να μην καταρρεύσει το τείχος στο γειτονικό σχολείο και το δημόσιο δρόμο.
Να σημειωθεί ότι το Κάστρο της Χώρας Αστυπάλαιας είναι μοναδικό στα Δωδεκάνησα, λόγω της αρχιτεκτονικής του, αφού η οχύρωσή του ήταν μέρος του οικισμού. Δηλαδή, ο εξωτερικός τοίχος των συνεχόμενων σπιτιών αποτελούσε και το τείχος του κάστρου. Τον 19ο και στις αρχές του 20ού αιώνα, τα ανοίγματα του περιβόλου αυτού διευρύνθηκαν και προστέθηκαν ξύλινοι εξώστες. Αυτό είχε αποτέλεσμα να μην αντέξει ο περίβολος και το 1956, με το μεγάλο σεισμό, τα περισσότερα σπίτια κατέρρευσαν, συμπαρασύροντας το ένα το άλλο. Η εγκατάλειψη των υπόλοιπων σπιτιών από τους κατοίκους τους και οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, επιδείνωσαν τα προβλήματα των λιθοδομών.