Σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Π. Πολάκης
Κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν προβλέπεται από την πλευρά της κυβέρνησης για την κάλυψη των εκατοντάδων κενών οργανικών θέσεων και τις ελλείψεις σε τεχνολογικό εξοπλισμό, στο Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, με ό,τι σημαίνει αυτό για την υγεία εκατοντάδων ανθρώπων. Την προκλητική απάντηση της κυβέρνησης, συμπυκνωμένη στη φράση «αυτή τη στιγμή η χώρα μας έχει αυτά τα χρήματα», μετέφερε στους εργαζόμενους από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, απαντώντας στην Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής.
Οπως ανέφερε ο Σ. Βαρδαλής περιγράφοντας την κατάσταση, αυτή τη στιγμή στο «Θεαγένειο» οι κενές οργανικές θέσεις σε γιατρούς νοσηλευτές και διοικητικές υπηρεσίες ξεπερνούν τις 350. Στο τμήμα υπερήχων τα ραντεβού κλείνονται μετά από ενάμιση χρόνο, στο τμήμα πρόληψης το γαστρεντερολογικό ιατρείο ουσιαστικά έχει κλείσει, αφού συγχωνεύτηκε με το τμήμα ΩΡΛ.
Επίσης, το ιατρείο μαστού λειτουργεί 3 μέρες τη βδομάδα, δεν υπάρχει κεντρική μονάδα διάλυσης φαρμάκων με ό,τι σημαίνει αυτό για τις χημειοθεραπείες, το μηχάνημα για αξονική εξέταση και σπινθηρογράφημα που «βλέπει» τις μεταστάσεις είναι παροπλισμένο από τον Απρίλη, το μηχάνημα βραχυθεραπείας που κάνει ακτινοβολίες του τραχήλου της μήτρας είναι χαλασμένο εδώ και 4 χρόνια και πάει λέγοντας. Ελλείψεις που ειδικά σε ένα αντικαρκινικό νοσοκομείο μπορούν να αποβούν μοιραίες για τη ζωή ασθενών.
Ο Π. Πολάκης προσπάθησε να κουκουλώσει και να εξωραΐσει την κατάσταση, μιλώντας μάλιστα για «ανακρίβειες» στις αναφορές του βουλευτή. Οπως είπε, «στον υπέρηχο η αναμονή δεν είναι δύο χρόνια», απλώς «οι επανέλεγχοι γίνονται σε 14 αντί σε 12 μήνες» (!) και «η αναμονή για πρόληψη μαστού είναι ένα έτος», όμως «από τη στιγμή που θα σε δουν, το ραντεβού είναι αμέσως». Στο διάστημα αυτό, βέβαια, η νόσος μπορεί να έχει εκδηλωθεί και έτσι χάνεται η έννοια της πρόληψης.
Ο ίδιος παρουσίασε ως επίτευγμα της κυβέρνησης ότι στη χρηματοδότηση του νοσοκομείου δόθηκε 1 εκ. ευρώ παραπάνω και έγιναν ορισμένες προσλήψεις μετρημένες στα δάκτυλα και αναντίστοιχες βέβαια με τις πραγματικές ανάγκες.
Οσο για τα μηχανήματα, επικαλέστηκε την καλή προαίρεση των φιλάνθρωπων και ιδιωτών, καθώς «δύο μηχανήματα ακτινοθεραπειών» θα αντικατασταθούν με «δωρεά από το ίδρυμα Νιάρχου», «θα επισκευαστεί και το τρίτο μηχάνημα κοβαλτίου από τα χρήματα από τον τελευταίο αντικαρκινικό έρανο», που έγινε πριν από 5 χρόνια, ενώ «το μηχάνημα βραχυθεραπείας δεν επισκευάζεται και οι ασθενείς θα εξυπηρετούνται από άλλα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη».
Ο Σ. Βαρδαλής επισήμανε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει από εκεί που άφησαν το νήμα οι προηγούμενες αντιλαϊκές κυβερνήσεις, συνδέοντας «το θέμα υγείας με τις δημοσιονομικές αντοχές» που θέτει η στρατηγική της ΕΕ για την κερδοφορία του κεφαλαίου και ανέδειξε την ανάγκη της οργάνωσης της πάλης των εργαζομένων ενάντια στην πολιτική «που συνδέει το ζήτημα της υγείας του λαού με το κέρδος και με το πόσο αντέχει ή δεν αντέχει η οικονομία».
Επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά στο ακέραιο το σχολιασμό του βουλευτή του ΚΚΕ, ο Π. Πολάκης ανέφερε: «Το θέμα είναι, για να μιλάμε επί της πραγματικότητας, ότι αυτή τη στιγμή η χώρα μας έχει αυτά τα χρήματα» και επί αυτών «είμαστε περήφανοι γιατί κάνουμε αναδιανομή υπέρ των ασθενέστερων». Ως απόδειξη ανέφερε «την υγειονομική και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων», κρύβοντας ότι και αυτή «βγήκε» από τις τσέπες των εργαζομένων και συνταξιούχων, αφού η δαπάνη «καλύπτεται» από τον ΕΟΠΥΥ και όχι από το κράτος.
Στο μεταξύ, κινητοποίηση για τα οξυμένα προβλήματα της δημόσιας Υγείας, πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα, μπροστά στην πύλη του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, υγειονομικοί και εργαζόμενοι άλλων κλάδων.
Την κινητοποίηση διοργάνωσαν τα Σωματεία εργαζομένων των νοσοκομείων «Θεαγένειου» και «Ιπποκρατείου», το Σωματείο Εργαζομένων Ιδιωτικών Κλινικών και Εργαστηρίων Β. Ελλάδας και η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης. Υγειονομικοί και εργαζόμενοι άλλων κλάδων απαίτησαν αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας για όλο το λαό με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Στη συγκέντρωση μίλησε η Αθηνά Γραμματικοπούλου, πρόεδρος του Σωματείου στο «Θεαγένειο». Υγειονομικοί και εργαζόμενοι κατήγγειλαν την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και στο χώρο της Υγείας και διαδήλωσαν ότι δεν θα επιτρέψουν να μείνει κανένας άνεργος, εργαζόμενος ή συνταξιούχος χωρίς πρόσβαση σε φάρμακα και περίθαλψη, δεν θα επιτρέψουν να πεταχτούν στον Καιάδα άνθρωποι με ειδικές ανάγκες, αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις.