Πέμπτη 3 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Θεατρικές διαδρομές

«Ο ήχος του όπλου»
«Ο ήχος του όπλου»
-- Το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη«Ο ήχος του όπλου»παρουσιάζεται στο θέατρο ALTERA PARS, σε σκηνοθεσία Πέτρου Νάκου και με την Μίνα Χειμώνα στο ρόλο της Κάτιας.

Ο Μιχάλης από την επαρχία, πρωτοετής φοιτητής, συζεί με μια νεαρή εργαζόμενη κοπέλα, την Φανή. Ο Γιάννης, ο μικρός αδελφός της Φανής, μπλέκει σε μια περίεργη υπόθεση με ένα παράνομο όπλο. Ενα φθινοπωρινό απόγευμα, η μητέρα του Μιχάλη, η Κάτια, που έζησε στην επαρχία, παγιδευμένη σε επιλογές που δεν επιθυμούσε, έρχεται στην Αθήνα για να ψηφίσει. Συναντά τον δεκαοχτάχρονο γιο της, καθώς και άλλα πρόσωπα. Από την παλιά της φίλη Μαρίκα, μαθαίνει πως ο Μιχάλης δεν έχει πατήσει στη Σχολή, πως ετοιμάζεται να φύγει για την Αμερική και πως η Φανή είναι έγκυος. Στην προσπάθειά της, η Κάτια, να ελέγξει την κατάσταση, έρχεται αντιμέτωπη με το γιο της, μέσα σε μια προεκλογική παράνοια...

«Η παράσταση διαδραματίζεται στη σημερινή εποχή» - σημειώνουν οι συντελεστές της παράστασης - «αν και το θεατρικό έργο γράφτηκε το '85, με φόντο το προεκλογικό κλίμα και την συνθηματολογία της εποχής. Εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος ότι το έργο παραμένει επίκαιρο: τα ίδια ζητήματα, οι ίδιες απορίες για τη ζωή, τα αιώνια αναπάντητα ερωτήματα. Ανθρωποι μπερδεμένοι, εγκλωβισμένοι στο παρόν τους, με το μέλλον τους αβέβαιο και τις φιλικές, ερωτικές ή οικογενειακές τους σχέσεις προβληματικές... Και όλα αυτά μέσα σε ένα προεκλογικό κλίμα που επηρεάζει την ένταση, το ρυθμό, τη ροή και δράση του έργου, παραπέμποντας στο σημερινό πολιτικό τοπίο».

Φωτισμοί: Παναγιώτης Μανούσης. Κοστούμια: Δέσποινα Χειμώνα. Μουσική επιμέλεια: Πέτρος Νάκος. Επιμέλεια σκηνικού: Δέσποινα Χειμώνα. Κινησιολογία: Ελβίρα Μπαρτζώκα. Παίζουν επίσης: Λιάνα Παρούση, Εφη Κιούκη, Πάνος Νάτσης, Τάσος Περάκης.

-- Το έργο του Φέρντιναντ Μπρούκνερ «Η αρρώστια της νιότης» παρουσιάζεται στο «Εν Αθήναις» (παραστάσεις μέχρι 8 Γενάρη). Το έργο, γραμμένο το 1926, παρακολουθεί μια ομάδα νέων φοιτητών Ιατρικής, που μέσα στην υπεροψία και στην απόγνωσή τους, προετοιμάζουν άθελά τους το έδαφος για τα κηρύγματα της εθνικοσοσιαλιστικής ναζιστικής ιδέας. Οι χαρακτήρες, ακροβατώντας ανάμεσα στην ιδιοφυΐα και την παράνοια, στις σπουδές και στα πειράματα, ανακαλύπτουν τα όριά τους, φωτίζοντας σκοτεινές πτυχές του υποσυνείδητου που θα θέλαμε να ξεχάσουμε.

Τολμηρός και άκρως ρεαλιστικός, για την εξπρεσιονιστική του καταγωγή, ο συγγραφέας, λίγο πριν ο Χίτλερ ανέβει στην καγκελαρία, αυτοεξορίζεται στη Γαλλία και γράφει το αντιφασιστικό έργο «Οι Ράτσες». Το '68, ο γνωστός σκηνοθέτης Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ πρωταγωνιστεί σ' έναν από τους βασικούς ρόλους, ξεθάβοντας το κλασικό πλέον έργο της γερμανικής λογοτεχνίας, με γερμανικό τίτλο «Krankheitder Jugend», ενώ ο Μάρτιν Κριμπ το μεταφράζει διασκευάζοντάς το «Pains Οf Υouth» και ανεβαίνει με μεγάλη επιτυχία το 2009 στο Λονδίνο.

Μετάφραση - Σκηνοθεσία: Δημήτρης Λάλος. Σκηνικά: Μιχάλης Σαπλαούρας. Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα. Παίζουν: Ξένια Αλεξίου, Τάσο Δέδες, Νατάσα Εξηνταβελώνη, Κρίστελ Καπερώνη, Χριστίνα Μαριάνου, Γιώργος Τριανταφυλλίδης, Ουσίκ Χανικιάν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ο Εβραίος- νόμος 205/1943»(2014-02-15 00:00:00.0)
Κλασικά και σύγχρονα έργα(2006-11-29 00:00:00.0)
Ρακίνα «Βρετανικός»(2006-05-13 00:00:00.0)
Κλασικό και σύγχρονο, φάρσες και κωμωδίες(2005-10-02 00:00:00.0)
Νέα έργα και επαναλήψεις(2004-11-13 00:00:00.0)
Χρήστος Νικολόπουλος(1996-05-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ