Τρίτη 25 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Αυταπάτες και εφησυχασμό στο λαό την ώρα που η κυβέρνηση σήμανε νέο γύρο επίθεσης

Τον κάλπικο ισχυρισμό ότι μπορεί να υπάρχουν «μεταρρυθμίσεις» αμοιβαία επωφελείς για το κεφάλαιο και το λαό αναπαρήγαγε ο Αλ. Τσίπρας

Eurokinissi

Τον κάλπικο ισχυρισμό ότι μπορεί να υπάρχουν «μεταρρυθμίσεις» αμοιβαία επωφελείς για το κεφάλαιο και το λαό αναπαρήγαγε ο Αλ. Τσίπρας
Με την εκλογή Πολιτικής Γραμματείας και Γραμματέα ολοκληρώθηκαν την Κυριακή οι εργασίες της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, όπου νωρίτερα ο Αλ. Τσίπρας είχε αποπειραθεί εκ νέου να καλλιεργήσει αυταπάτες στο λαό την ώρα που η κυβέρνησή του «τρέχει» τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις της δεύτερης «αξιολόγησης».

Ανακατατάξεις και στο βάθος ανασχηματισμός

Στη θέση του γραμματέα επανεξελέγη ο Π. Ρήγας, ενώ στην 29μελή Πολιτική Γραμματεία που θα απαρτίζεται πλέον από Πολιτικό Συμβούλιο και Εκτελεστικό Συμβούλιο, φιγουράρουν πρωτοκλασάτα στελέχη όπως οι Ν. Βούτσης, Ρένα Δούρου, Γ. Δραγασάκης, Ν. Παππάς, Δ. Τζανακόπουλος, Ευ. Τσακαλώτος, Ν. Φίλης κ.ά., όλα στο Πολιτικό Συμβούλιο που θα έχει και τον αποφασιστικό ρόλο.

Εκτός έμειναν, παρότι προτάθηκαν απ' τον Αλ. Τσίπρα, οι Αρ. Μπαλτάς και Ολγα Γεροβασίλη, ενώ ο Π. Σκουρλέτης δεν ήταν στην πρόταση και αρνήθηκε να είναι υποψήφιος παρότι προτάθηκε από μέλη της ΚΕ, προκειμένου, όπως είπε, να μη χαλάσει τους σχεδιασμούς του πρωθυπουργού. Εντούτοις, γίνεται λόγος για διάσταση ανάμεσα στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ φέρεται απ' τους πρώτους που θα αντικατασταθούν στον επικείμενο ανασχηματισμό. Ο ίδιος, άλλωστε, φέρεται να διαμήνυσε ότι δεν ενδιαφέρεται να παραμείνει στο υπουργείο εφόσον αποσπαστεί από αυτό η Ενέργεια.

Στο μεταξύ, σε κείμενο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα των «53+», υπό τον τίτλο «Γιατί ο Π. Σκουρλέτης έχει δίκιο», μεταξύ άλλων γίνεται λόγος για «επιτυχία του υπουργείου Ενέργειας υπό τον Πάνο Σκουρλέτη όσον αφορά τη διατήρηση του Δημόσιου Ελέγχου των Δικτύων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ)», ενώ προσθέτουν ότι «αυτήν την προσπάθεια πρέπει να την υποστηρίξουμε, κόντρα και στις απαιτήσεις των δανειστών αλλά και των "πρόθυμων" εντός της χώρας, όπως είναι η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ».

Χτες, συνεδρίασε για πρώτη φορά η νέα Πολιτική Γραμματεία, παρουσία του Αλ. Τσίπρα, ο οποίος αναφέρθηκε κυρίως στην πορεία της διαπραγμάτευσης και στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών. Ο Αλ. Τσίπρας ενημέρωσε, επίσης, για τα αποτελέσματα των συναντήσεων που είχε, την προηγούμενη βδομάδα, στις Βρυξέλλες.

Προσήλωση στις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις

Τις γνωστές αυταπάτες ότι η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ δίνουν αγώνα «για την οριστική έξοδο από την κρίση με την κοινωνία όρθια και να οικοδομήσουμε την Ελλάδα της ισότητας, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης», αναπαρήγαγε ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας την Κυριακή στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, διατύπωσε αυτούς τους ισχυρισμούς την ώρα που ξεκινούσε η συζήτηση με το κουαρτέτο για τα νέα χτυπήματα στα Εργασιακά. Συγκαλύπτοντας το περιεχόμενο των συνεννοήσεων αυτών ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση προσέρχεται με διάθεση υπεράσπισης του «ευρωπαϊκού κεκτημένου», το οποίο συνίσταται σε σμπαραλιασμένα εργασιακά δικαιώματα και με διάθεση «για μεταρρυθμίσεις που θα έχουν αποτέλεσμα. Θα τονώσουν και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας αλλά και την ισορροπία της κοινωνίας», όπως ανέφερε, υποστηρίζοντας την ψευδαίσθηση των αμοιβαία επωφελών μεταρρυθμίσεων για το λαό και το κεφάλαιο.

Στην προσπάθεια να αποσπάσει την προσοχή του λαού απ' τη νέα αντιλαϊκή κλιμάκωση, ανέσυρε τα περί διαπλοκής, δεσμευόμενος «να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να αντιπαρατεθούμε με τη διαπλοκή και τη διαφθορά», ενώ συσκοτίζοντας τις αιτίες της καπιταλιστικής κρίσης πρόσθεσε ότι αυτά τα φαινόμενα ευθύνονται «για τη λεηλασία της ελληνικής κοινωνίας και για τη χρεοκοπία της χώρας». Υποστήριξε ακόμα ότι «έχουμε μπει σε μια φάση πολεμική», ισχυριζόμενος ότι η κυβέρνηση δέχεται «λυσσαλέα επίθεση απ' το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα και τους συνεταίρους του».

Εστιάζοντας στην προτεραιότητα του κεφαλαίου για «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους, τόνισε ότι «τώρα είναι η ώρα να παρθούν οριστικές και προωθητικές αποφάσεις σε ό,τι αφορά το ζήτημα του χρέους, διότι απ' την πλευρά μας έχουμε πράξει τα δέοντα», έχουν δηλαδή «τρέξει» τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις, ενώ πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα δικαιούται το συντομότερο να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ». Στόχοι που παρουσιάζουν με φιλολαϊκό μανδύα όταν πρόκειται για αξιώσεις του κεφαλαίου, προκειμένου να διαμορφωθούν μεγαλύτερα περιθώρια κρατικής στήριξης της κερδοφορίας του, με τη συνοδεία νέων αντιλαϊκών μέτρων.

«Καρφώνοντας» τη ΝΔ για... μη συνεπή υπεράσπιση των στρατηγικών επιλογών του εγχώριου κεφαλαίου, την κατηγόρησε ότι υιοθετεί το «επιχείρημα ορισμένων εκ των εταίρων μας, ότι μια πιθανή λύση για το χρέος θα μειώσει τη διάθεση για μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα».

Σε ό,τι αφορά τις τηλεοπτικές άδειες δήλωσε ότι «η εκτελεστική εξουσία δεσμεύεται από δικαστικές αποφάσεις και έχει σαφή συνταγματική και πολιτική υποχρέωση να μην παρεμβαίνει στη δικαστική εξουσία», ενώ υπερασπίστηκε τον Ν. Παππά, λέγοντας ότι «αυτή δεν είναι μια μάχη ενός υπουργού. Είναι μια μάχη μιας παράταξης». Ευκαιρίας δοθείσης, επιτέθηκε εκ νέου στη ΝΔ και τον Κ. Μητσοτάκη, χαρακτηρίζοντάς τον «παιδί της Siemens και της διαπλοκής».

Σε ό,τι αφορά το κόμμα και τη συγκρότησή του, τη δυνατότητά του δηλαδή να στηρίξει την προσπάθεια χειραγώγησης του λαού, ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε: «Να τελειώνουμε με τις αυτονομήσεις, την έλλειψη συντονισμού και λογοδοσίας, να μην επιτρέψουμε την αναπαραγωγή ενός πλαστού διχασμού μεταξύ κόμματος και κυβέρνησης, αλλά ταυτόχρονα να μην επιτρέψουμε και την μετατροπή του κόμματος σε ένα κόμμα που θα βρίσκεται σε διαρκή εξάρτηση από το κράτος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ