Τρίτη 25 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Αμεσα να καλυφθούν οι ανάγκες στην Ειδική Αγωγή

Στη σκληρή πραγματικότητα που επικρατεί στην Ειδική Αγωγή αναφέρεται, με ανακοίνωσή της, η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, τονίζοντας πως «αυτή η πραγματικότητα δεν είναι άλλη από την εφαρμογή του 3ου μνημονίου και του "κόφτη" στη ζωή μας, στα εργασιακά μας δικαιώματα, στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών με αναπηρία» και καλώντας εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές με αναπηρία σε συλλογική αγωνιστική διεκδίκηση.

«Τέλη Οκτώβρη και οι βασικές ειδικότητες για να λειτουργήσουν τα ειδικά σχολεία είναι απ' έξω. Δεν νοείται ειδική παρέμβαση χωρίς τη στήριξη ψυχολόγου, εργοθεραπευτή, κοινωνικού λειτουργού κ.τ.λ. Οποια παιδιά είναι από τα τυχερά και έχουν υψηλή λειτουργικότητα, πήγαν στα σχολεία, αλλά δεν έχουν ολοκληρωμένη επιστημονική στήριξη. Τα υπόλοιπα είναι ακόμα σπίτι τους.

Παρά τις επικοινωνιακές κορόνες για ιδρύσεις δομών Ειδικής Εκπαίδευσης, εκατοντάδες Τμήματα Ενταξης σε όλη την Ελλάδα είναι κλειστά. Εκατοντάδες παιδιά στη Γενική Εκπαίδευση που έχουν ζητήσει Παράλληλη Στήριξη είναι ουσιαστικά αβοήθητα, καθώς δεν έχουν προσληφθεί παρά ελάχιστοι αναπληρωτές σε σχέση με τις ανάγκες. Στις περιπτώσεις που υπάρχει εκπαιδευτικός Παράλληλης Στήριξης, έχει στην ευθύνη του 2, 3, 4, ακόμα και 5 παιδιά (!) στο ίδιο ή και σε αντίστοιχα σχολεία! Πολλαπλασιάζονται οι περιπτώσεις όπου οι Διευθύνσεις ΠΕ αρνούνται το σπάσιμο τμημάτων που έχουν διαπιστωμένες περιπτώσεις μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες», σημειώνει μεταξύ άλλων το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, τονίζοντας πως «αυτή είναι η διαχρονική "κανονικότητα" της Ειδικής Εκπαίδευσης που με συνέπεια υπηρετεί και αυτή η κυβέρνηση, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες.

Οι επικοινωνιακές φιέστες που στήνει ο υπουργός Παιδείας, όπως π.χ. στα εγκαίνια του Ειδικού Σχολείου Ιλίου, δεν μπορούν να κρύψουν αυτή την πραγματικότητα, δεν μπορούν να κρύψουν το γεγονός ότι χιλιάδες αναπληρωτές βρίσκονται απολυμένοι, στις ουρές της ανεργίας από τα μέτρα και τις αποφάσεις της κυβέρνησης».

Η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ καλεί σε οργάνωση της πάλης εργαζόμενους στην Ειδική Εκπαίδευση, γονείς και παιδιά με αναπηρία, να διεκδικήσουν μεταξύ άλλων: Μαζικές προσλήψεις όλου του απαραίτητου προσωπικού (εκπαιδευτικού, ειδικού εκπαιδευτικού, βοηθητικού εκπαιδευτικού και τεχνικού προσωπικού), μόνιμη και σταθερή δουλειά χωρίς εργασιακές σχέσεις - λάστιχο, άμεση γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, αναβαθμισμένη Ειδική Αγωγή κι Εκπαίδευση, να απαγορευτεί η επιχειρηματική δράση στο χώρο, ούτε ένα παιδί με αναπηρία στο σπίτι του ή σε σχολείο που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες του κ.ά.

Παράσταση διαμαρτυρίας

Στο μεταξύ, παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι αναπληρωτές Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού, με αιχμή τη σοβαρή καθυστέρηση στη διαδικασία των προσλήψεων την τρέχουσα σχολική χρονιά. Στην κινητοποίηση συμμετείχε η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών - Ωρομισθίων και ελαστικά εργαζομένων στην Εκπαίδευση και αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών εξέφρασε τη στήριξη στο αίτημα για άμεσες προσλήψεις και μόνιμους διορισμούς.

Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων συναντήθηκε με παράγοντες του υπουργείου Παιδείας. Οπως προέκυψε, για μια ακόμα φορά οι μόνιμοι διορισμοί μεταφέρονται στο απώτερο μέλλον, ενώ ο Οκτώβρης θα βγει για τα ειδικά σχολεία χωρίς το απαραίτητο ειδικό βοηθητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό. Σύμφωνα με συμμετέχοντες στη συνάντηση, ειπώθηκε μεταξύ άλλων πως μέχρι τις 27 Οκτώβρη θα σταλούν στις Περιφέρειες (εκτός Κ. Μακεδονίας) οι πίνακες με τους αναπληρωτές, καθώς η πρόσληψη γίνεται κατά Περιφέρεια, κάτι που όπως ειπώθηκε στη χτεσινή συνάντηση, σχεδιάζεται να αλλάξει.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ