Πέμπτη 6 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ξεκινά την κατασταλτική της δράση η Ευρωσυνοριοφυλακή

Ξεκινά από σήμερα τη δράση της η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή (ΕΒCG) στο μεθοριακό πέρασμα Kapitan Andreevo, στα σύνορα Βουλγαρίας - Τουρκίας, όπου θα πραγματοποιηθεί σχετική τελετή, ενώ θα εγκαινιαστεί και το Κέντρο Επαφών Διεθνούς Συνεργασίας. Με τη λειτουργία της EBCG, η οποία θα αποτελείται από συνοριοφύλακες από όλα τα κράτη - μέλη, η ΕΕ αποκτά έναν ακόμη στρατιωτικοποιημένο μηχανισμό καταστολής με αναβαθμισμένες αρμοδιότητες και με δυνατότητα άμεσης ανάπτυξης δυνάμεων ταχείας αντίδρασης.

Στο επίκεντρο των καθηκόντων της υπηρεσίας αυτής θα είναι και οι μαζικές απελάσεις προσφύγων και μεταναστών, χιλιάδων ξεριζωμένων, που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη φτώχεια και τον πόλεμο, αφού θα ελέγχει την εφαρμογή των αποφάσεων απέλασης στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ολοκληρωμένης διαχείρισης των συνόρων και θα μπορεί να κάνει ταχείες επεμβάσεις για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Στην EBCG ανατίθεται και η λεγόμενη αξιολόγηση τρωτότητας, η αξιολόγηση, δηλαδή, της ικανότητας των κρατών - μελών να απωθούν και να καταστέλλουν. Σε αυτό το αντιδραστικό πλαίσιο, η Ευρωσυνοριοφυλακή - Ακτοφυλακή θα αξιολογεί, επεμβαίνοντας και προτείνοντας μέτρα που το κράτος - μέλος θα είναι δεσμευμένο να πάρει μέσα σε συγκεκριμένη προθεσμία. Επιπλέον, τα μέλη των μονάδων της, «κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους και την άσκηση των εξουσιών τους, δύνανται να φέρουν υπηρεσιακά όπλα, πυρομαχικά και εξοπλισμό» και «δύνανται να κάνουν χρήση βίας, συμπεριλαμβανομένων υπηρεσιακών όπλων, πυρομαχικών και εξοπλισμού» ακόμα και με την απουσία συνοριακών φυλάκων του κράτους - μέλους υποδοχής, κατόπιν ειδικής εξουσιοδότησης.

Εάν κράτος - μέλος δεν συμμορφώνεται με τα μέτρα ή εάν δεν συμφωνεί με επεμβάσεις στα εξωτερικά σύνορά του σε επείγουσες περιστάσεις που αποφασίζονται από το Συμβούλιο, και μάλιστα όχι ομόφωνα, θα απειλείται με την επαναφορά ελέγχων στα σύνορά του. Με τον τρόπο αυτό θα παραβιάζονται τα κυρίαρχα δικαιώματα της χώρας με κάθε είδους επεμβάσεις και υποδείξεις για τη φύλαξη των συνόρων της. Στην τελετή έναρξης λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής θα παρίστανται ο επίτροπος της ΕΕ, Δ. Αβραμόπουλος, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Ν. Τόσκας και η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργού Εσωτερικών της Βουλγαρίας R. Bachvarova.

Επανεισδοχές στην Τουρκία

Με επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας και συνδρομή προσωπικού του Frontex, στάλθηκαν χτες στην Τουρκία 55 μετανάστες και πρόσφυγες (20 από την Αλγερία, 4 από το Αφγανιστάν, 1 από το Ιράν, 5 από το Μαρόκο, 3 από το Μπαγκλαντές, 20 από το Πακιστάν, 1 Παλαιστίνιος, 1 από τη Σρι Λάνκα - 52 είναι άνδρες, 1 γυναίκα και 2 συνοδευόμενα παιδιά) από τους οποίους τέσσερις δεν εξέφρασαν επιθυμία χορήγησης καθεστώτος διεθνούς προστασίας, ένας παραιτήθηκε από το αίτημα χορήγησης καθεστώτος διεθνούς προστασίας, για τέσσερις οι υποθέσεις ασύλου τέθηκαν στο αρχείο, εννέα είχαν απορριπτική απόφαση σε α' βαθμό και δεν άσκησαν προσφυγή και 37 είχαν απορριπτικές αποφάσεις σε β' βαθμό. Η επιστροφή πραγματοποιήθηκε ακτοπλοϊκά με πλοίο ναυλωμένο από τον Frontex το οποίο απέπλευσε από το λιμάνι της Μυτιλήνης με προορισμό το Δικελί της Τουρκίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ