Τρίτη 4 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ανησυχεί τα αστικά επιτελεία το Προσφυγικό

Ελιγμοί για εσωτερική κατανάλωση, επαναπροωθήσεις και στο βάθος «Δουβλίνο 2»

Eurokinissi

Το ζήτημα του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού απασχολεί έντονα τα αστικά επιτελεία της Γερμανίας, με δεδομένη την καταγραφόμενη άνοδο του ξενοφοβικού λαϊκίστικου κόμματος AfD («Εναλλακτική για τη Γερμανία») - που εκφράζει μερίδες του κεφαλαίου με διαφορετική προσέγγιση σε ορισμένες πλευρές της ΕΕ - όπως έδειξαν και οι πρόσφατες εκλογές σε τοπικά κοινοβούλια κρατιδίων. Πολλοί ερμήνευσαν την άνοδο αυτή ως έκφραση αντίθεσης με την πολιτική της καγκελαρίου Α. Μέρκελ στο Μεταναστευτικό και την είσοδο τον τελευταίο χρόνο στη χώρα περίπου 1 εκατομμυρίου μεταναστών και προσφύγων. Πρόκειται, βεβαίως, για τους ξεριζωμένους από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, όπου συμμετέχει και η Γερμανία, και την καπιταλιστική βαρβαρότητα που βιώνουν στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική.

Πάντως, η χριστιανοδημοκράτης ηγέτης, με δηλώσεις της στην κυριακάτικη εφημερίδα της Σαξονίας «Sachsische Zeitung», σημείωσε με αυτοκριτική διάθεση πως εάν μπορούσε θα «γύριζε πίσω το χρόνο πολλά χρόνια, για να προετοιμάσει τη Γερμανία για τη μαζική έλευση προσφύγων και μεταναστών», ωστόσο υπερασπίστηκε την πολιτική της, εκφράζοντας και αυτή τη μερίδα του κεφαλαίου που βλέπει στους μετανάστες μια ευκαιρία αξιοποίησης φτηνού εργατικού δυναμικού. Επίσης, η Μέρκελ σημείωσε ότι στόχος είναι για το 2017 (που είναι και εκλογική χρονιά) να κλείσει η «κάνουλα» στους μετανάστες, ενώ, όπως είπε, «όσοι δεν έχουν δικαίωμα να τους χορηγηθεί άσυλο στη Γερμανία και να υπάρξει συμφωνία για τις ποσοστώσεις ανακατανομής των προσφύγων στα κράτη - μέλη της ΕΕ με προσήκοντα τρόπο, θα επαναπατρισθούν». Δηλαδή, ανοίγει θέμα εφαρμογής της συμφωνίας του Δουβλίνου για επαναπροώθηση ξεριζωμένων στην πρώτη χώρα υποδοχής στην ΕΕ, δηλαδή και την Ελλάδα.

Παρέμβαση προς την ίδια κατεύθυνση, του περιορισμού της παρουσίας των προσφύγων - μεταναστών στο όνομα της «ανεκτικότητας» και της προσαρμογής τους, έκανε ο επίσης χριστιανοδημοκράτης πολιτικός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σημείωσε χαρακτηριστικά: «Χωρίς την παραμικρή αμφιβολία, ο αυξανόμενος αριθμός των μουσουλμάνων στη χώρα μας σήμερα συνιστά μια πρόκληση για το πόσο ανοιχτόμυαλη είναι η ευρύτερη κοινωνία» και σε άρθρο του στην εφημερίδα «Welt am Sonntag», αναφέρει: «Η προέλευση της πλειονότητας των προσφύγων σημαίνει ότι θα πρέπει να ασχοληθούμε όλο και περισσότερο με ανθρώπους από αρκετά διαφορετικούς πολιτισμικούς κύκλους σε σύγκριση με το παρελθόν» και προσθέτει ότι «οι άνθρωποι που έχουν ενσωματωθεί (στην κοινωνία) της Γερμανίας δεν πρέπει να νιώθουν παντελώς ξένοι».

Μαζικές επαναπροωθήσεις

Την ίδια ώρα, το θέμα του μαζικού διωγμού από την ΕΕ των ξεριζωμένων των ιμπεριαλιστικών πολέμων θέτει για άλλη μια φορά ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Υποθέσεων, Τόμας ντε Μεζιέρ.

Σε προχτεσινή συνέντευξή του στην εκπομπή «Berlin direkt» του δημόσιου γερμανικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ARD, τόνισε πως άνθρωποι οι οποίοι διασώζονται στη Μεσόγειο πρέπει να επαναπροωθούνται καταρχάς στην Τουρκία ή στην Αίγυπτο. Και για να «χρυσώσει το χάπι», λέει τάχα ότι ...πρέπει να εξασφαλίζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Πρότεινε δε να κατασκευαστούν καταλύματα σε συνεργασία με την ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR). Για το ίδιο θέμα δήλωσε στην κυριακάτικη «Καθημερινή» ότι «πρέπει να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στην επαναπροώθηση πίσω στη χώρα τους των ανθρώπων που δεν χρειάζονται την προστασία μας». Οι δηλώσεις αυτές γίνονται στο φόντο της αυστηροποίησης της χορήγησης ασύλου στα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Στο γερμανικό κανάλι, τόνισε, επίσης, ότι η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας θα μπορούσε να αποτύχει εάν η Ελλάδα δεν «επαναπροωθεί» ταχύτερα τους πρόσφυγες. Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Τόμας ντε Μεζιέρ, εκτιμά στην κυριακάτικη «Καθημερινή» πως σε κάθε περίπτωση μέχρι στιγμής η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία λειτουργεί. Στη συνέντευξή του τόνισε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίες ασύλου, για να λειτουργήσει αποτελεσματικά η λεγόμενη διαδικασία επαναπατρισμού.

Οσο για την άποψή του για επαναφορά της συνθήκης του Δουβλίνου, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών λέει ότι η ΕΕ έχει παράσχει μεγάλη οικονομική, και όχι μόνο, υποστήριξη για τη βελτίωση των συνθηκών στην Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, χιλιάδες εγκλωβισμένοι πρόσφυγες ζουν σε στρατόπεδα κάτω από απαράδεκτες συνθήκες. Αξίζει να σημειωθεί ότι Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν τονίσει επανειλημμένα πως μελλοντικά η Ελλάδα θα πρέπει να δεχτεί τους πρόσφυγες που έχουν φύγει από εκεί «παράνομα» και έχουν έρθει στη Γερμανία. Υπογραμμίζουν πως από τη στιγμή που η Ελλάδα δέχεται «εκτεταμένη» βοήθεια, «δημιουργείται αυτονόητα η προσδοκία ότι από τη στιγμή αυτή η βοήθεια αρχίσει να αποδίδει, θα μπορούν να ξεκινήσουν ξανά οι επαναπροωθήσεις προς την Ελλάδα», θέτοντας πάλι το ζήτημα της επαναφοράς του «Δουβλίνου 2» σε ισχύ.

Εκτόπιση μεταναστών με ρατσιστικές αιχμές

Την εκτόπιση μεταναστών σε ακατοίκητα ελληνικά νησιά ζήτησε ο Τσέχος Πρόεδρος, Μίλος Ζέμαν. Ο Τσέχος ηγέτης, που βρέθηκε στη Ρόδο για να μιλήσει σε φόρουμ για το διάλογο των πολιτισμών, ζήτησε να απελαθούν οι χιλιάδες μετανάστες που έφτασαν στην Ευρώπη από τις αρχές του 2015 και ισχυρίστηκε ότι η κουλτούρα των μουσουλμάνων μεταναστών είναι θεμελιωδώς ασύμβατη με την ευρωπαϊκή κοινωνία.

Ο Μ. Ζέμαν πρότεινε οι πρόσφυγες να μετεγκατασταθούν σε «άδεια μέρη» στη Βόρεια Αφρική ή σε «ακατοίκητα ελληνικά νησιά», με το ελληνικό χρέος να μειώνεται σταδιακά, ως αντάλλαγμα γιατί η χώρα μας θα αναλάβει το κόστος. Ακόμη, είπε ότι υπάρχει ισχυρή σύνδεση ανάμεσα στις προσφυγικές ροές και τα κύματα τζιχαντιστών που φτάνουν στην Ευρώπη, υποστηρίζοντας ότι οι μετριοπαθείς μουσουλμάνοι μπορεί να «ριζοσπαστικοποιηθούν» από τους εξτρεμιστές που βρίσκονται ανάμεσά τους.

Μιλώντας στους «Financial Times», ο Μ. Ζέμαν τόνισε ότι η μόνη λύση για την προσφυγική κρίση είναι η απέλαση εκείνων που δεν έρχονται από εμπόλεμες περιοχές. «Είμαστε στην Ελλάδα και η Ελλάδα έχει πολλά ακατοίκητα νησιά και μεγάλο χρέος. Οπότε, αν γίνουν hot spot σε ελληνικά νησιά, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα είδος αποπληρωμής για το ξένο χρέος», είπε ο Μ. Ζέμαν, δηλώνοντας υπέρ της απέλασης των μεταναστών. «Είμαι μόνο ενάντια στην ισλαμιστική μετανάστευση, γιατί είναι μία ασύμβατη κουλτούρα», κατέληξε.

Μεταφορά ευάλωτων ομάδων

Παράλληλα, ασυνόδευτοι ανήλικοι, ηλικιωμένοι και ασθενείς πρόσφυγες θα μετακινηθούν πρώτοι από τα υπερπλήρη hot spot των νησιών προς την ηπειρωτική Ελλάδα. «Η κατάσταση στα νησιά είναι δύσκολη και πρέπει να ανακουφιστούν», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νίκος Ξυδάκης. «Τα καταλύματα στην ηπειρωτική χώρα θα είναι πιο κατάλληλα. Θα ξεκινήσουμε με τη μεταφορά των πιο ευάλωτων ομάδων, πάντα στη σφαίρα της εφαρμογής και της προστασίας της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας», πρόσθεσε ο Ν. Ξυδάκης. Η επιχείρηση, σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Guardian», αναμένεται να ξεκινήσει αυτήν τη βδομάδα.

Από την 1η έως και τις 30 Σεπτέμβρη, 1.134 αιτούντες άσυλο μετεγκαταστάθηκαν σε άλλες χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με ανακοίνωση του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) στην Ελλάδα. Από την αρχή του προγράμματος, συνολικά 4.569 (από τους χιλιάδες εγκλωβισμένους) δικαιούχοι έχουν μετεγκατασταθεί, ανάμεσά τους 1.506 ανήλικοι, από τους οποίους 75 ασυνόδευτοι.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ