Σάββατο 10 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Νέες επιχειρηματικές μαζώξεις με πρωτοβουλία της ASEAN

Μεγάλες οι προσδοκίες από τη δημιουργία της Οικονομικής Κοινότητας (AEC)

Στο περιθώριο της 29ης Συνόδου Κορυφής της ASEAN (Ενωση Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας) που έγινε στη Βιεντιάν του Λάος, διοργανώθηκε και η πρώτη Επιχειρηματική και Επενδυτική Σύνοδος ASEAN (ASEAN Business and Investment Summit - ABIS). Η μάζωξη αυτή, πολιτικών και φυσικών εκπροσώπων μονοπωλίων από Ασία - Ειρηνικό και όχι μόνο, έγινε μέσα σε κλίμα υψηλών προσδοκιών που δημιούργησε η ίδρυση της Οικονομικής Κοινότητας ASEAN (ASEAN Economic Community - AEC), με αρκετά στοιχεία ενιαίας αγοράς.

Στόχος της ABIS, ήταν - σύμφωνα με την κυβέρνηση του Λάος που φιλοξένησε όλες τις συναντήσεις της ASEAN ως προεδρεύουσα της Ενωσης - «να φέρει στο επίκεντρο τις ευκαιρίες, τις απαιτήσεις και τα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο ιδιωτικός τομέας και να διερευνήσει τις μυριάδες πιθανότητες που έφερε η δημιουργία της AEC». Ως κρίσιμα θέματα της ατζέντας εμφανίστηκαν και: Η εφαρμογή περιφερειακών και παγκοσμίων Ζωνών Ελεύθερου Εμπορίου (FTAs). Η ανάπτυξη των επιχειρήσεων με γρήγορες διαδικασίες και η διαδικασία Ενιαιοποίησης στην Ενέργεια. Το μέλλον της τεχνολογίας - εστιάζοντας στην ψηφιακή οικονομία. Η διευκόλυνση του εμπορίου και των μεταφορών.

Δηλαδή, ζητούμενο είναι πώς θα προχωρήσουν οι απαραίτητες αναδιαρθρώσεις για να προσελκυστούν κεφάλαια στην περιοχή, να προχωρήσει η συγκέντρωση του κεφαλαίου που σε πολλές χώρες της περιοχής είναι χαμηλή σε πολλούς κλάδους, να επιστρατευτεί η τεχνολογική και επιστημονική ανάπτυξη που μπορεί να συνδυάσει αυξημένη παραγωγικότητα και μικρότερο «εργατικό κόστος».

Διευρυμένο ενδιαφέρον

Σημειώνουμε ότι τις μέρες της Συνόδου Κορυφής της ASEAN, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, έγινε ο πρώτος Αμερικανός Πρόεδρος που έκανε επίσημη επίσκεψη στο Λάος, σηματοδοτώντας και έτσι το υψηλό ενδιαφέρον του αμερικανικού ιμπεριαλισμού για τη Ν/Α Ασία (βέβαια, πήρε μέρος και στις συναντήσεις ASEAN - ΗΠΑ, τη Σύνοδο Ανατολικής Ασίας). Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση ASEAN - ΗΠΑ γίνεται ειδική αναφορά στην περσινή Σύνοδο των δύο πλευρών που φιλοξένησε η Ουάσιγκτον στο Σάνιλαντς (αναδεικνύοντας πόσο ιεραρχεί τις συμμαχίες της με την περιοχή) και συμφωνήθηκε να εξουσιοδοτηθούν πολύ συγκεκριμένα αξιωματούχοι των δύο πλευρών «για την αποτελεσματική εφαρμογή του νέου πενταετούς Σχεδίου Δράσης (σ.σ. που διαμορφώθηκε στο Σάνιλαντς) όπως και διάφορες πρωτοβουλίες των ΗΠΑ για την προώθηση της (διμερούς) συνεργασίας σε οικονομία, εμπόριο και Ενέργεια».

Ενδιαφέρον όμως για τη Νοτιοανατολική Ασία διατηρούν και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, ανάμεσά τους και η ΕΕ. Για παράδειγμα, ένα από τα μονοπώλια που συμμετείχαν στην ABIS ήταν η γερμανική «Bosch» («Μπος»). Ο επικεφαλής της εταιρείας για τη Νοτιοανατολική Ασία, Μάρτιν Χάγες, τόνισε στην παρέμβασή του ότι «η μεγαλύτερη ανάπτυξη που βλέπουμε έρχεται από την Ασία. Για μας (συγκεκριμένα) στη Νοτιοανατολική Ασία, υπάρχει μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες περιοχές για τη Bosch».

Σε παλιότερες δηλώσεις του, ο Χάγες τόνιζε πως οι δραστηριότητες του ομίλου στην περιοχή Ασίας και Ειρηνικού μετρούσε σχεδόν το 1/4 των συνολικών εσόδων από πωλήσεις. Μετά την Ευρώπη, η περιοχή έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη συμβολή στις δραστηριότητες της εταιρείας. Εχουμε σχέδια να φτάσουμε αυτό το ποσοστό στο 50% μέχρι το 2020».

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε την Κίνα, που αντικειμενικά διαθέτει μεγάλα «σχέδια» για την περιοχή που συνορεύει με ένα μεγάλο μέρος του νότιου τμήματός της. Οι «τριβές» που υπάρχουν με πολλά μέλη της ASEAN για εδαφικές διαφορές στη Νότια Κινεζική Θάλασσα σε καμία περίπτωση δεν είναι αμελητέες, ίσα - ίσα εντάσσονται στην ευρύτερη όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή. Ωστόσο, οι επιδιώξεις των μονοπωλίων και οι «κόντρες» τους με τα αντίπαλα συμφέροντα πολλές φορές διαμορφώνουν ή διατηρούν «διαύλους» που δεν είναι απλό να αδρανοποιηθούν. Βέβαια, και αυτό συνεχίζεται για όσο τα μονοπώλια κρίνουν κάθε φορά πως έτσι ευνοούνται τα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα σχέδιά τους.


A. M.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ