Τρίτη 6 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ενισχύεται το εναλλακτικό κόμμα του κεφαλαίου

Σαμπάνιες από την «Εναλλακτική» του κεφαλαίου, που κατάφερε να χειραγωγήσει λαϊκά στρώματα

Copyright 2016 The Associated

Σαμπάνιες από την «Εναλλακτική» του κεφαλαίου, που κατάφερε να χειραγωγήσει λαϊκά στρώματα
Ενισχυμένο, για άλλη μια φορά, βγήκε από τις εκλογές της Κυριακής στο κρατίδιο Μεκλεμβούργο - Δυτική Πομερανία, στα ανατολικά της Γερμανίας, το νέο κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), που εκφράζει το τμήμα εκείνο του κεφαλαίου που βλέπει τη Γερμανία σε διαφορετική σχέση με την Ευρωζώνη, χειραγωγώντας και λαϊκά στρώματα, ενώ χρησιμοποιεί έντονο αντιμεταναστευτικό λόγο. Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) παρέμειναν πρώτη δύναμη με 30,6% (από 35,7% που είχαν), ενώ η «Εναλλακτική», με 20,8%, καταγράφτηκε για πρώτη φορά στο κρατίδιο, ξεπερνώντας τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU), στην εκλογική περιφέρεια της Αγκελα Μέρκελ, που πήραν 19% (από 23,1%). Ακολουθούν η σοσιαλδημοκρατική «Die Linke» («Αριστερά») με 13,2% (από 18,4%). Εκτός Βουλής, χωρίς να πιάσουν το όριο του 5%, βρέθηκαν το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP), αλλά και το νεοναζιστικό NPD, με 2,9% και 3,2%, αντίστοιχα.

Το αποτέλεσμα αυτό και ιδιαίτερα αυτό της «Εναλλακτικής», που συγκέντρωσε ψήφους από όλους τους χώρους και καρπώθηκε τη λαϊκή δυσαρέσκεια από την πολιτική του κυβερνητικού συνασπισμού (Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών) και ιδιαίτερα για το Μεταναστευτικό, θεωρείται από πολλά αστικά επιτελεία και ΜΜΕ προμήνυμα για τις εκλογές που ακολουθούν σε μια βδομάδα στο Βερολίνο και του χρόνου σε άλλα δύο κρατίδια και τις ομοσπονδιακές εκλογές.

Χαρακτηριστικά, το περιοδικό «Σπίγκελ» αναφέρει ότι «ίσως αυτή είναι η αρχή του τέλους της καγκελαρίου Μέρκελ». «Μέχρι τις ομοσπονδιακές εκλογές το Σεπτέμβριο του 2017 αναμένεται μια σειρά σημαντικών τοπικών εκλογικών αναμετρήσεων στη Γερμανία. Σε δυο εβδομάδες εκλέγεται στο Βερολίνο το νέο τοπικό Κοινοβούλιο ενώ την ερχόμενη χρονιά πραγματοποιούνται τοπικές εκλογές στα κρατίδια Ζάαρ, Σλέσβιχ - Χόλσταϊν και Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία», σημειώνει η «Ντόιτσε Βέλε».

Η «Die Welt» εκτιμά, από την πλευρά της, ότι «εκείνοι που θέλουν να τελειώνουν με την Μέρκελ κάποια στιγμή, είναι πιθανό να αρχίσουν τώρα».

Αυτό που δήλωσαν και τα στελέχη της «Εναλλακτικής», οι συμπρόεδροι Φράουκε Πέτρι και Γιοργκ Μούτεν, είναι ότι το κόμμα αυτό μπορεί να αντιπαρατεθεί σε πανεθνικό επίπεδο και όχι μόνο τοπικά, ενώ τόνισαν ότι «το καλό αποτέλεσμα ήρθε όχι μόνο λόγω της αποτυχημένης μεταναστευτικής πολιτικής αλλά και της αντίδρασης του λαού στην οικονομική πολιτική». Η αλήθεια είναι ότι το κόμμα αυτό, που θυμίζουμε πρωτοστάτησε στις ρατσιστικές διαδηλώσεις του λεγόμενου κινήματος «Pegida» (Πατριώτες Ευρωπαίοι κατά του εξισλαμισμού της Δύσης), μεθοδεύει τα τρία τελευταία χρόνια τη συνολική παρέμβασή του χειραγωγώντας και εργατόκοσμο, που εγκλωβίζεται στα διλήμματα των αστών. Ειδικά των καπιταλιστών αυτών που προβάλλουν ως λύση για το λαό την επιστροφή στο μάρκο, ή μια άλλη δομή του ευρώ και άλλες συμμαχίες. Στο κόμμα αυτό έχουν επιστρατευτεί διάφορα στελέχη του συστήματος (καθηγητές πανεπιστημίων, επιχειρηματίες) που υπερθεματίζουν ως προς τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και εμφανίζονται ως ικανοί να πάρουν το τιμόνι της αστικής διαχείρισης από την Μέρκελ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ