Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ανούσιες «κορόνες» για οικονομικά και απορρίμματα

Στη γνωστή τακτική που θυμίζει την παροιμία «σκύλος που γαβγίζει δε δαγκώνει» αναμένεται να κινηθεί, για άλλη μία φορά, το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) σε ό,τι αφορά τα οικονομικά των δήμων τόσο για το τρέχον έτος όσο και για το 2017. Οπως παραδέχθηκε ο ίδιος ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, «η κατάσταση το τελευταίο διάστημα έχει επιδεινωθεί δραματικά και με τη μεταφορά υποχρεώσεων προς την Αυτοδιοίκηση, αλλά και με την αφαίρεση αρμοδιοτήτων και πόρων», αλλά, παρ' όλα αυτά, η λύση θεωρείται πως θα δοθεί με συναντήσεις (ειδικότερα με τους υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών, όπως αποφάσισε το ΔΣ) και με... οργισμένες ανακοινώσεις και δηλώσεις.

Στην τοποθέτησή της για το θέμα, η Ελπίδα Παντελάκη, εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», είπε πως «σε κάθε Διοικητικό Συμβούλιο αντιμετωπίζουμε ένα θέμα. Το εκρηκτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι για να λειτουργήσουν. Συνεδρίασε το κυβερνητικό συμβούλιο, κλιμακώνεται η επίθεση σε όλα τα επίπεδα, με τα Εργασιακά και τα υπόλοιπα και ενόψει των προϋπολογισμών μπαίνει πιο βαθιά η δημοσιονομική πειθαρχία. Αυτό αφορά άμεσα αυτά που συζητάμε. Δεν μπορείς να ξεφύγεις από αυτό. Διαχρονικά έχουμε αυτήν την κατάσταση και στους δήμους αλλά τώρα επιταχύνονται τα πράγματα λόγω κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής που υπάρχει. Είναι ανάγκη να συνειδητοποιήσει ο κόσμος ότι πρέπει να πρωταγωνιστήσει, να πιέσει, να σώσει ορισμένα πράγματα μέχρι να τα αλλάξει όλα, μέχρι να ανατρέψει αυτήν την πολιτική». Συμπλήρωσε μάλιστα πως «υπάρχει γενική συμφωνία στην ιδιωτικοποίηση των φορέων, των δομών, των υπηρεσιών αλλά και στο παραπέρα ξεθεμέλιωμα των εργασιακών σχέσεων και δεν υπάρχει μόνιμο προσωπικό. Δηλαδή, οι δήμοι δεν έχουν χρήματα, με βάση το οκτάμηνο δεν έχει υλοποιηθεί ο κρατικός προϋπολογισμός, δεν έχουν προσωπικό και υπάρχει αντιπαράθεση, ας πούμε, στα σημεία. Οι προϋπολογισμοί θα υλοποιηθούν αλλά ο κόσμος θα κληθεί να πληρώνει χαράτσια».

Για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, το ΔΣ της ΚΕΔΕ αποφάσισε πως πρέπει αποκλειστικά και μόνο ο Α' Βαθμός Τοπικής Διοίκησης να διαχειρίζεται τα απορρίμματα της Αττικής. Γι' αυτήν την απόφαση, η Ελπ. Παντελάκη επισήμανε πως «το μάρμαρο θα το πληρώσει ο κοσμάκης, στο φιλέτο αυτό» και πως πίσω από την αντιπαράθεση της ΚΕΔΕ με τον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (και ειδικότερα με την περιφερειάρχη Αττικής, Ρ. Δούρου) δεν υπάρχει διαφωνία στην ουσία τού πώς προχωρούν τα σχέδια για τα απορρίμματα, όπως με την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών που θα έρθουν. Καταλήγοντας, είπε πως χρειάζεται «διαρκής κρατική χρηματοδότηση, δημόσια διαχείριση των απορριμμάτων, χωρίς ΣΔΙΤ, με μόνιμο προσωπικό και υποδομές. Για αυτά δεν υπήρχαν θέματα συζήτησης στο ΔΣ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ