Τρίτη 2 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- H Χίλαρι Κλίντον, υποψήφια των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές, κατηγόρησε τον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό της, Ντόναλντ Τραμπ, ότι καθιστά «αποδιοπομπαίους τράγους» τους γονείς μουσουλμάνου λοχαγού που σκοτώθηκε στο Ιράκ με αφορμή τα απαξιωτικά για τις μουσουλμάνες σχόλια του Τραμπ στο ABC. Ο Τραμπ αναρωτήθηκε γιατί η Γαζάλα Χαν, μητέρα του Αμερικάνου λοχαγού Χουμαγιούν Χαν, στεκόταν αμίλητη δίπλα στον σύζυγό της στο συνέδριο των Δημοκρατικών την προηγούμενη βδομάδα στη Φιλαδέλφεια, υπαινισσόμενος ότι της είχε απαγορευθεί να μιλήσει. Στο μεταξύ, χτες, αποκαλύφθηκε στη διάρκεια δίκης ότι ο Αμερικανός Κρίστοφερ Λι Κόρνελ από το Οχάιο σχεδίαζε το 2015 να εξαπολύσει επίθεση στο Καπιτώλιο, για λογαριασμό του «Ισλαμικού Κράτους», κατά τη διάρκεια διαγγέλματος του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για την κατάσταση του έθνους.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Τουλάχιστον δύο άτομα, ηλικίας 35 και 38 ετών, πνίγηκαν την Κυριακή από τις σφοδρές βροχοπτώσεις στην πόλη Ελικοτ στο Μέριλαντ, των ΗΠΑ, καθώς τα νερά πλημμύρισαν το κέντρο της πόλης, προκάλεσαν την κατάρρευση ενός δρόμου και παρέσυραν αρκετά αυτοκίνητα. Η πόλη Ελικοτ βρίσκεται σε απόσταση 56 χλμ., βορειοανατολικά της Ουάσιγκτον. Η κατάσταση εκεί χαρακτηρίζεται ως η χειρότερη από τις πλημμύρες που προκάλεσε το 1972 ο τυφώνας «Αγκνες».

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.-- Μάχη με τις φλόγες εξακολουθούν να δίνουν οι πυροσβέστες στην Καλιφόρνια, για τρίτη βδομάδα, προσπαθώντας να κατασβέσουν τη φωτιά που κατακαίει εδώ και 10 μέρες κοντά στην ακτή «Big Sur», έχοντας κάψει αρκετές δεκάδες σπίτια και αναγκάζοντας χιλιάδες άτομα να τα εγκαταλείψουν, για προληπτικούς λόγους.

ΟΣΤΙΝ.-- Τουλάχιστον 17 άτομα σκοτώθηκαν το Σάββατο στο Λόκχαρντ του Τέξας όταν συνετρίβη το αερόστατο στο οποίο επέβαιναν. Το αερόστατο πριν πέσει στη γη έπεσε πάνω σε πυλώνα ηλεκτρικού ρεύματος, με αποτέλεσμα την άμεση εκδήλωση πυρκαγιάς. Ενα 24ωρο αργότερα, ένας ένοπλος, αγνώστων στοιχείων, σκότωσε μία νεαρή γυναίκα και τραυμάτισε σοβαρά τρεις άλλες στην πρωτεύουσα του Τέξας, Οστιν, όταν πυροβόλησε εναντίον του πλήθους την ώρα που ο κόσμος έβγαινε από νυχτερινά κέντρα.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε χτες από βρετανικό δικαστήριο ο 30χρονος Σομαλός που είχε κριθεί ένοχος, επειδή αποπειράθηκε να αποκεφαλίσει έναν στρατιώτη στο μετρό του Λονδίνου το 2013. Ο δικαστής Νίκολας Χίλιαρντ σημείωσε ότι, μολονότι διαπιστώθηκε ότι την εποχή της επίθεσης ο δράστης έπασχε από σχιζοφρένεια παρανοϊκού τύπου, στην ουσία υποκινήθηκε στην πράξη αυτή από τον πόλεμο στη Συρία.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Σε συναγερμό ενόψει του τυφώνα «Νίντα» που ετοιμάζεται να πλήξει σήμερα τις επαρχίες Χουνάν, Γκουανγκντόγνκ, Γκουίζου και Γιουνάν της Κίνας βρίσκονται από χτες οι σινικές αρχές, καλώντας τους κατοίκους των περιοχών αυτών ν' αποθηκεύσουν είδη διατροφής και πρώτης ανάγκης έως τα μέσα της βδομάδας.

ΣΑΓΚΑΗ.-- Η κινεζική εταιρεία μετακίνησης κατά παραγγελία (on-demand mobility - ODM) Didi ανακοίνωσε ότι θα εξαγοράσει τις δραστηριότητες της Uber στην Κίνα, σε μια συμφωνία που θα μπορούσε να αποτιμήσει τη νέα εταιρεία στα 35 δισεκ. δολάρια. Μεταξύ της Didi και της Uber υπάρχει σκληρός ανταγωνισμός για την κινεζική αγορά, με τις δύο εταιρείες να ανταγωνίζονται η μία την άλλη προσφέροντας κατά καιρούς μεγάλες εκπτώσεις.

ΤΟΚΙΟ.-- Κυβερνήτης του Τόκιο εξελέγη την Κυριακή η πρώην υπουργός Αμυνας Γουρίκο Κόικε, εξασφαλίζοντας πάνω από 2.900.000 ψήφους, αλλά και την «καυτή πατάτα» των κυρίως οικονομικών προβλημάτων που συνοδεύουν τις προετοιμασίες της ιαπωνικής πρωτεύουσας ενόψει της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020. Διεθνή ΜΜΕ σημειώνουν πως είναι η πρώτη φορά που εκλέγεται γυναίκα στο συγκεκριμένο αξίωμα.

ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ.-- Τις αποδοκιμασίες διεθνών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων προκαλεί το νέο νομοσχέδιο ασφαλείας που φέρνει στη Βουλή η κυβέρνηση του πρωθυπουργού της Μαλαισίας, Νατζίμπ Ράτζακ, που κατηγορείται ότι επιχειρεί να διευρύνει τις εξουσίες της σε καταχρηστικό και ανεξέλεγκτο βαθμό. Το νομοσχέδιο δίνει δυνατότητα στην κυβέρνηση να επιβάλει απαγορεύσεις κυκλοφορίας, και να διατάσσει συλλήψεις και έρευνες σε σπίτια υπόπτων χωρίς εισαγγελικό ένταλμα.

ΡΙΑΝΤ - ΣΑΝΑΑ.-- Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε χτες ότι τέσσερα μέλη μιας οικογένειας, ανάμεσά τους και ένα παιδί, σκοτώθηκαν όταν πύραυλος από την Υεμένη έπληξε το σπίτι τους στη νότια επαρχία Τζιτζάν.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Ο ανώτατος Ιρανός θρησκευτικός ηγέτης, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, επέκρινε διεθνείς δυνάμεις σε σχέση με τη συνέχιση της άσκησης κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, δηλώνοντας ότι έξι μήνες μετά την άρση των περισσότερων διεθνών κυρώσεων, η ζωή του ιρανικού λαού δεν φέρει «απτά σημάδια βελτίωσης».

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Εκπρόσωπος της ΙΝΤΕΡΠΟΛ ανακοίνωσε χτες τη σύλληψη του 40χρονου Νιγηριανού γνωστού ως «Μάικ» σαν επικεφαλής σπείρας κατά συρροήν απάτης μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας σε βάρος ιδιωτών και εταιρειών εξασφαλίζοντας 60.000.000 δολάρια. Μαζί του συνελήφθη και ένας άλλος 38χρονος Νιγηριανός ως συνεργός του.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ