Τρίτη 2 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΤΡΑ
Ανησυχία των γονιών για τους παιδικούς σταθμούς

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή

Αναφορά του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Γονέων του Δημοτικού Βρεφοκομείου Πάτρας, σχετικά με τις αλλαγές που πραγματοποιούνται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στη διαδικασία του προγράμματος «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», το οποίο αφορά στη φιλοξενία παιδιών σε παιδικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ και τα σοβαρά προβλήματα που προκαλούνται, κατέθεσαν στη Βουλή για τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και Νίκος Μωραΐτης.

Υπενθυμίζεται ότι από τα τέλη Ιούνη ο δήμαρχος Πάτρας, Κώστας Πελετίδης (σ.σ. μαζί με τους άλλους τέσσερις κομμουνιστές δημάρχους), έχει στείλει επιστολή στο υπουργείο Εσωτερικών με αφορμή τα διαφαινόμενα πολύ σοβαρά προβλήματα που αναμένεται να αντιμετωπίσουν φέτος χιλιάδες νέα ζευγάρια που θέλουν να στείλουν το παιδί τους σε κάποιον παιδικό σταθμό. Σε αυτήν χαρακτήριζε «επικίνδυνες τις αλλαγές που επιχειρεί η κυβέρνηση» και τόνιζε πως εάν τελικά γίνουν, «οι δομές των παιδικών σταθμών και των ΚΔΑΠ στους δήμους, μέχρι και τον Οκτώβρη, δεν θα ξέρουν αν θα μπορέσουν να ανοίξουν».

Σύμφωνα, λοιπόν, με το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων του Δημοτικού Βρεφοκομείου Πατρών, η ακύρωση της αξίας τοποθέτησης (voucher) σε περίπτωση που δεν χρησιμοποιηθεί από κάποιον ωφελούμενο πρέπει να επαναπροσδιοριστεί, καθώς αυτά που δεν θα χρησιμοποιηθούν για διάφορους λόγους θα είναι χιλιάδες και η απώλειά τους συνεπάγεται λιγότερους ωφελούμενους από τις προηγούμενες χρονιές. Η δε απόφαση της κυβέρνησης οι μητέρες και όχι οι δομές να υπογράφουν απευθείας σύμβαση με την ΕΕΤΑΑ ενέχει τον κίνδυνο, σε περίπτωση που οι δομές δεν πληρώνονται, να ζητούν απευθείας τα χρήματα από τους ωφελούμενους, βάσει του ιδιωτικού συμφωνητικού που θα υπάρχει. Καλείται δε η κυβέρνηση να προσδιορίσει με ακρίβεια τα κριτήρια με βάση τα οποία θα επιλέγονται τα παιδιά, ώστε να μην υπάρχουν υποψίες «συναλλαγής». Απαιτείται επίσης η διασφάλιση του κοινωνικού χαρακτήρα του προγράμματος. Οπως επισημαίνεται, «η διαρκής μείωση του ποσού επιδότησης ανά παιδί δημιουργεί πίεση στις μητέρες ώστε να καλύψουν τις απώλειες ενώ μειώνει συνεχώς το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών από τους δημοτικούς βρεφονηπιακούς - παιδικούς σταθμούς που αδυνατούν να χρηματοδοτηθούν από τους δήμους, των οποίων τη χρηματοδότηση έχουν δραματικά μειώσει οι εφαρμοζόμενες μνημονιακές πολιτικές».

Καταλήγοντας, το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων απαιτεί από κάθε αρμόδιο φορέα και κυρίως από τον υπουργό την άμεση παρέμβασή του ώστε να δοθεί ένα τέλος στην αβεβαιότητα των γονιών γύρω από τα παρακάτω ζητήματα:

  • Την απορρόφηση όλων των παιδιών μέσω ευρωπαϊκών ή δημόσιων πόρων.
  • Την απορρόφηση όλων των παιδιών που διαθέτουν voucher εφόσον δεν γίνει δυνατή η απορρόφηση όλων των παιδιών.
  • Την πλήρη απαλλαγή οικονομικής υποχρέωσης έναντι των παιδικών σταθμών σε περίπτωση εμπλοκής της διαδικασίας μέσω της ΕΕΤΑΑ.
  • Την παροχή σταθερού παιδαγωγικού κλίματος προς τα παιδιά μέσα από τη μονιμοποίηση των παιδαγωγών των δημόσιων παιδικών σταθμών.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ