Κυριακή 31 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΧΙΟ
Ανυπολόγιστη καταστροφή για τους μικρούς παραγωγούς

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Βορείου Αιγαίου είχε προειδοποιήσει από το Μάη του 2015 για όσα έπρεπε να γίνουν στον τομέα της πρόληψης και της αντιμετώπισης

Eurokinissi

Δευτέρα 25 Ιούλη, 3.15 τα ξημερώματα. Μέσα σε δασική έκταση ξεσπά πυρκαγιά από... άγνωστη αιτία ανάμεσα στα χωριά Λιθί και Βέσσα της Χίου. Οι ελλείψεις της Πυροσβεστικής σε μέσα, το μειωμένο προσωπικό, τα μη επανδρωμένα φυλάκια, τα ανύπαρκτα κονδύλια για λειτουργικές ανάγκες, οι ανύπαρκτες χρηματοδοτήσεις για ανάπτυξη υποδομών πυροπροστασίας και πυρασφάλειας, με προβληματικές δεξαμενές νερού, ασυντήρητους κρουνούς, ακαθάριστους δασικούς δρόμους, ανύπαρκτες αντιπυρικές ζώνες και κατεστραμμένους αγροτικούς δρόμους, η «εξαφάνιση» του Δασαρχείου, με τη συνεπικούρηση των ισχυρών βοριάδων, αναπτύσσουν τεράστια πυρκαγιά, που για 2 μέρες καταστρέφει τμήμα του νησιού που είχε καεί και το 2012. Τότε είχαν κατακαεί 146.000 στρέμματα δασικής και αγροτικής γης. Φέτος, 35.000.

Τα μέτωπα της καταστροφής αναπτύσσονται. Το ένα στα χωριά Λιθί και Βέσσα, το άλλο στα χωριά Ελάτα και Μεστά και το τρίτο στα χωριά Πυργί και Αρμόλια. Εκτός από τις δασικές εκτάσεις στο στόχαστρο έχουν μπει και οι καλλιέργειες των μαστιχόδεντρων. Τελικά, η φωτιά ελέγχθηκε στις 9 το βράδυ της Τετάρτης.

Πριν συμβεί αυτό, από το 2015 οι «αρμόδιοι» είχαν ειδοποιηθεί. Το Μάη, η «Λαϊκή Συσπείρωση» είχε προκαλέσει συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Χίου. Το ερώτημα που είχε θέσει ήταν κρίσιμο: «Πώς θα γίνει η καταστολή τυχόν πυρκαγιών με ασυντήρητα οχήματα, ασυντήρητες δεξαμενές, ακαθάριστες αντιπυρικές ζώνες, χωρίς διάνοιξη νέων αντιπυρικών ζωνών;».

35.000 στρέμματα μαστιχόδεντρων καταστράφηκαν ολοσχερώς. Οι μικροί παραγωγοί έχουν υποστεί τεράστια ζημιά

Eurokinissi

35.000 στρέμματα μαστιχόδεντρων καταστράφηκαν ολοσχερώς. Οι μικροί παραγωγοί έχουν υποστεί τεράστια ζημιά
«Οι κρατικές δαπάνες στο Πυροσβεστικό Σώμα κάθε χρόνο μειώνονται», είχε επισημάνει. «Υπάρχει έλλειψη προσωπικού, υπάρχουν οξυμένα προβλήματα και σε υποδομές και σε εγκαταστάσεις και σε ό,τι αφορά τη συντήρηση και την επισκευή του μηχανολογικού εξοπλισμού. Βεβαίως, εκτός απ' όλα αυτά, υπάρχουν και απλήρωτες ώρες υπηρεσιών, καθώς και μεγάλος αριθμός οφειλομένων ρεπό στο προσωπικό. Αντί για βελτιώσεις, έχουμε συγχωνεύσεις ή ακόμα και καταργήσεις πυροσβεστικών σταθμών και κλιμακίων, που μετατρέπονται σε εποχικά για να υπάρχει οικονομία». «Είναι απαραίτητο», πρόσθετε, «για να υπάρξει προστασία, η κυβέρνηση να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις της ολοκληρωμένης προστασίας από καταπατητές και της διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, αλλά και να προχωρήσει στην κατάργηση όλων των "δασοκτόνων" νόμων και διατάξεων».

Στα χαρτιά...

Η συζήτηση έγινε και ενσωματώθηκε σε ένα ακόμη κείμενο που έμεινε στα χαρτιά, αντί να αποτελέσει μπούσουλα απαιτήσεων και διεκδικήσεων από τη δημοτική αρχή. Παράλληλα, τον ίδιο μήνα η «Λαϊκή Συσπείρωση» Βορείου Αιγαίου ζήτησε από τη σημερινή περιφερειακή αρχή να ασχοληθεί το Περιφερειακό Συμβούλιο με το θέμα της δασοπυροπροστασίας. Στην αρχή, το αίτημα απορρίφθηκε με το επιχείρημα πως αυτή είναι στην ευθύνη της Πυροσβεστικής. Οταν επανήλθε το αίτημα, τότε πραγματοποιήθηκε συζήτηση όχι για να συζητηθεί ουσιαστικά και σε βάθος το θέμα, αλλά χωρίς τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων, για ενημέρωση των περιφερειακών συμβούλων για τις συσκέψεις που έγιναν και για τους σχεδιασμούς επί χάρτου και ορισμένα ελάχιστα έργα, που και αυτά δεν πραγματοποιήθηκαν.

«Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, το νησί κάηκε, ο παραγωγικός του ιστός συνεχίζει να καταστρέφεται, οι μαστιχοπαραγωγοί βλέπουν το μόχθο τους και το βιος τους να πετιέται στο καλάθι της κρατικής αδιαφορίας τόσο των προηγούμενων κυβερνήσεων, όσο και της σημερινής των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ», αναφέρεται στην ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» μετά την πρόσφατη πυρκαγιά.

Στάχτη χιλιάδες μαστιχόδεντρα

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, από την πυρκαγιά κάηκαν περί τις 35.000 μαστιχόδεντρα (σ.σ. το 2012 ήταν 180.000), από το σύνολο των 889.000 που είχαν δηλωθεί το 2015 σε όλο το νησί. Ειδικότερα, τα χωριά Βέσσα, Λιθί και Ελάτα, αλλά και οι Ολύμποι στερούνται πλέον την κύρια πηγή του εισοδήματός τους, αφού η Βέσσα που πριν από την πυρκαγιά του 2012 παρέδωσε 1.300 κιλά μαστίχα, το 2015 παρέδωσε μόνο 227 κιλά. Τα χωράφια που είχαν καεί και το 2012, είναι δύσκολο να επαναφυτευθούν με μαστιχόδεντρα, διότι απαιτείται ειδική προεργασία και προετοιμασία. Η παραγωγή αναμένεται να πέσει κάτω από τους 150 τόνους, όπως ήταν το 2015. Η Ενωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου αποτελείται από 20 συνεταιρισμούς, με 4.000 - 5.000 μέλη.

Οσον αφορά τους πυρόπληκτους καλλιεργητές μαστίχας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, στις συναντήσεις του μαζί τους ξεκαθάρισε ότι «όσοι δεν έχουν υποβάλει δήλωση ενίσχυσης, δυστυχώς δεν θα πάρουν αποζημίωση». Η δήλωσή του θύμισε στους αγρότες το 2012, όταν 200 περίπου αγρότες από 1.500 που είχαν υποβάλει αιτήσεις, είχαν αποζημιωθεί μερικά για τις ζημιές που είχαν υποστεί. Οι περισσότεροι είχαν αποκλειστεί εξαιτίας των αυστηρών όρων που έθετε η τότε υπουργική απόφαση.

Τότε, από τα 9.000.000 ευρώ που είχαν εγκριθεί για αποζημιώσεις, τα 1.800.000 ήρθαν στα χέρια των δικαιούχων, ενώ αιτήσεις απορρίφτηκαν ακόμα και στις περιπτώσεις που ένα χωράφι ήταν κάτω από ένα όριο τετραγωνικών μέτρων. Ομως, σε μικρά χωριά της Χίου, το αγροτεμάχιο δεν υπερβαίνει τα 200 τετραγωνικά μέτρα. Ενας άλλος λόγος για την κατάσταση αυτή είναι η απροθυμία των καλλιεργητών να δηλώσουν όλα τα χωράφια τους στις ετήσιες δηλώσεις ενιαίας ενίσχυσης που υποβάλλονται στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Και αυτό γίνεται για να αποφεύγουν το υψηλό κόστος που έχει ως αποτέλεσμα η πλήρης καταγραφή του συνολικού αριθμού των αγροτεμαχίων που κατέχει ο κάθε αγρότης, αφού ο συντελεστής φορολογίας, που φτάνει στο 22%, πλήττει ιδιαίτερα τους μικρούς παραγωγούς. Στην προκειμένη περίπτωση, αυτοί οι παραγωγοί είτε θα καταστραφούν από τη βαριά φορολογία είτε από την πυρκαγιά...

Την περασμένη βδομάδα το ΚΚΕ με παρεμβάσεις του ζήτησε την άμεση αποζημίωση των πληγέντων με την κινητοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης αλλά και την άμεση χρηματοδότηση για την κάλυψη των μεγάλων ελλείψεων σε σύγχρονα εναέρια και επίγεια μέσα πυρόσβεσης.

Αιτήματα και διεκδικήσεις

Με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Χίου έθεσε το πλαίσιο αιτημάτων που χρειάζεται αυτήν τη στιγμή. Συγκεκριμένα περιλαμβάνει:

-- Την άμεση αποζημίωση των πληγέντων. Να επανδρωθούν οι υπηρεσίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Δασικής Υπηρεσίας, με μόνιμο, αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικό.

-- Τη δημιουργία ζωνών πυρασφάλειας σε όλη την έκταση του νησιού και δικτύου δασικών δρόμων που θα υπηρετεί αυτό το σκοπό.

-- Να φτιαχτούν υποδομές συλλογής, αποθήκευσης και διοχέτευσης νερού σε χώρους κοντά σε δασικές εκτάσεις.

-- Να εξοπλιστούν τα οχήματα του δήμου αλλά και τα οχήματα των άλλων υπηρεσιών με σύγχρονους εξοπλισμούς, τέτοιους που να βοηθάνε στη δουλειά των εργαζομένων στις υπηρεσίες πυρόσβεσης, όπως αντλίες του τόνου κ.λπ.

-- Να ανακαινιστεί και να εκσυγχρονιστεί ο στόλος των οχημάτων της Πυροσβεστικής και Δασικής Υπηρεσίας και να φροντίσει ο δήμος για το πρόγραμμα φύλαξης σε συνδυασμό και με τους εθελοντές δασοπυροσβέστες.

-- Να επανεξεταστεί η κατανομή των πυροσβεστικών κρουνών και να ενισχυθεί αντίστοιχα με τη βοήθεια της Δασικής Υπηρεσίας.

-- Να καθαριστούν οι δρόμοι και τα επικίνδυνα χωράφια και γενικά εστίες επικίνδυνες για πυρκαγιά σε συνεννόηση και με τους ιδιοκτήτες όπου υπάρχουν.

-- Να καθαριστούν ρέματα σε οικισμούς που εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους, π.χ. Ρέμα Σπάσματος στο Βροντάδο και στους άλλους οικισμούς σε όλο το δήμο.

-- Να διεκδικήσουμε να δημιουργηθεί ενιαίος δημόσιος φορέας προστασίας της δασικής περιουσίας και πρόσληψη μόνιμου προσωπικού δασοπυρόσβεσης, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εποχιακών. Εκτακτα κονδύλια πρόληψης.


Γιώργος ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μεγάλη φωτιά σε δάσος στον Ερημίτη Κέρκυρας(2020-08-18 00:00:00.0)
Πυρκαγιές σε Ηλεία και Αρκαδία(2019-10-30 00:00:00.0)
Ξύπνησαν μνήμες από φωτιά στη Ραφήνα(2019-07-24 00:00:00.0)
Μεγάλη φωτιά στη Μάνη και καταστροφές σε οικισμούς της περιοχής(2017-07-04 00:00:00.0)
Σποτ - «αφύπνισης» στα μέτρα τους(2013-07-31 00:00:00.0)
Δυο πυρκαγιές(1996-09-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ