Copyright 2016 The Associated |
Στιγμιότυπο από τις εργασίες της Συνάντησης |
Η δέσμευση των μελών της Ενωσης Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) να «διασφαλίσουν ότι η Νοτιοανατολική Ασία και οι γύρω περιοχές θα παραμείνουν μια ειρηνική, σταθερή και ασφαλής περιοχή» διακηρύσσεται σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι ΥΠΕΞ της ASEAN, μετά την 49η Σύνοδό τους, που έγινε προχτές Κυριακή στην πρωτεύουσα του Λάος, Βιεντιάν.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται η δέσμευση των δέκα κρατών - μελών για «προώθηση αμοιβαία επωφελών σχέσεων για τη διατήρηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας, της ευημερίας με τα έθνη της περιοχής και την παγκόσμια κοινότητα των εθνών», αλλά και «επίδειξη αυτοσυγκράτησης και αποχής από δραστηριότητες που μπορεί να εγείρουν εντάσεις στην περιοχή». Επίσης, για «ενίσχυση της ενότητάς μας, της αλληλεγγύης και του κεντρικού χαρακτήρα (των αποφάσεων), αλλά και για έκκληση στα άλλα κράτη να σέβονται τους κανόνες και τις αρχές της ASEAN».
Η Σύνοδος ήταν η πρώτη που είχαν οι ΥΠΕΞ της ASEAN μετά το πόρισμα που εξέδωσε το Διαιτητικό Δικαστήριο με έδρα τη Χάγη, αμφισβητώντας ουσιαστικά τις αξιώσεις της Κίνας στη Νότια Κινεζική Θάλασσα και δικαιώνοντας προηγούμενη προσφυγή των Φιλιππίνων.
Η ανακοίνωση αποτυπώνει μια προσπάθεια να αποφευχθούν «απόλυτες» διατυπώσεις και αναδεικνύει το υπαρκτό - αν μη τι άλλο - ενδιαφέρον να εξεταστούν τα περιθώρια διατήρησης των διαύλων συνεργασίας με όλους τους «εταίρους», στους οποίους ασφαλώς ξεχωρίζει η Κίνα.
Μέλη της ASEAN είναι οι Μπρουνέι, Καμπότζη, Ινδονησία, Λάος, Μαλαισία, Μιανμάρ, Φιλιππίνες, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη, Βιετνάμ.
Στη Βιεντιάν βρέθηκαν αυτές τις μέρες και οι ΥΠΕΞ των Κίνας και ΗΠΑ, Γουάνγκ Γι και Τζον Κέρι, καθώς στις Συνόδους γίνονται επαφές και με σημαντικούς συνεργάτες της Ενωσης.
Μάλιστα, Κίνα και ASEAN συνυπέγραψαν κείμενο όπου αναγνωρίζουν πως «η διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας υπηρετεί τα θεμελιώδη συμφέροντα των κρατών - μελών του ASEAN και της Κίνας, καθώς και της διεθνούς κοινότητας», ενώ «επαναβεβαιώνουν το σεβασμό τους και τη δέσμευσή τους για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και των υπερπτήσεων στη Νότια Κινεζική Θάλασσα» όπως προβλέπεται και από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) του 1982.