Τετάρτη 13 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πέθανε ο Δημήτρης Ν. Μαρωνίτης

Σε ηλικία 87 ετών «έφυγε» χτες το πρωί από τη ζωή ο κορυφαίος πανεπιστημιακός, φιλόλογος, μεταφραστής αρχαίων συγγραφέων και δοκιμιογράφος Δημήτρης Μαρωνίτης, έπειτα από μάχη με τον καρκίνο. H κηδεία του θα γίνει την Πέμπτη στις 11.00 π.μ., από το Α' Νεκροταφείο της Αθήνας.

Ο Δημήτρης Ν. Μαρωνίτης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1929. Διδάκτωρ και εντεταλμένος υφηγητής στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έως το 1967. Απολύεται, συλλαμβάνεται και βασανίζεται από τη στρατιωτική χούντα. Επανέρχεται μετά τη μεταπολίτευση και εκλέγεται καθηγητής της ίδιας Σχολής το 1975, υπηρετώντας έως το 1996. Υπήρξε επισκέπτης καθηγητής σε πανεπιστήμια της Γερμανίας, Αυστρίας, Κύπρου και των ΗΠΑ. Από το 1994 έως το 2001 ήταν πρόεδρος και γενικός διευθυντής του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το συγγραφικό, αλλά και το μεταφραστικό του έργο. Μετέφρασε Ηρόδοτο, Ησίοδο, καθώς και την Οδύσσεια και την Ιλιάδα. Μελέτησε και δημοσίευσε δοκίμια για νεοέλληνες ποιητές και πεζογράφους, με έμφαση σε εκπροσώπους της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς. Ο Δ. Ν. Μαρωνίτης ήταν γνωστός και ως αρθρογράφος, ενώ διετέλεσε για ενάμιση περίπου χρόνο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ (1989-1990). Η τελευταία συνεργασία του με το ΚΘΒΕ είναι η παράσταση της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, με τη συμπαραγωγή ΚΘΒΕ, Εθνικού Θεάτρου και ΘΟΚ το φετινό καλοκαίρι.

Τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου (1981), τον Ταξιάρχη του Φοίνικος της Ελληνικής Δημοκρατίας (2003), το Κρατικό Βραβείο Απόδοσης Εργου της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας στα Νέα Ελληνικά (2012).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ