Τετάρτη 1 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κλιμακώνει «προληπτικά» και προκλητικά το Ισραήλ

Επιδρομή - αστραπή ισραηλινών ελικοπτέρων σε γραφεία της «Χαμάς» στη Ναμπλούς προκαλεί 8 νεκρούς, ανάμεσα στους οποίους 2 παιδιά

Παλαιστίνιοι μαζεμένοι έξω από το βομβαρδισμένο κτίριο όπου στεγάζονταν τα γραφεία της «Χαμάς»

Associated Press

Παλαιστίνιοι μαζεμένοι έξω από το βομβαρδισμένο κτίριο όπου στεγάζονταν τα γραφεία της «Χαμάς»
ΝΑΜΠΛΟΥΣ - ΓΑΖΑ - ΑΜΜΑΝ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Ωρα με την ώρα κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή όπου πλέον φαίνεται να παίρνει «σάρκα και οστά» η ανησυχία πολλών αναλυτών και παρατηρητών ότι η βία τείνει να βγει εκτός ελέγχου με απρόβλεπτες συνέπειες. Νέα πολύνεκρη επιδρομή πραγματοποίησε, χτες, εντός των παλαιστινιακών εδαφών ο ισραηλινός στρατός με στόχο, αυτή τη φορά, γραφεία της οργάνωσης «Χαμάς». Οι νεκροί, μόνο των δύο τελευταίων 24ώρων, έφθασαν τους 16, ενώ η Παλαιστινιακή Αρχή απηύθυνε έκκληση στον παλαιστινιακό λαό να παραμείνει ενωμένος απέναντι στην ισραηλινή τρομοκρατία και επανέλαβε την αναγκαιότητα αποστολής διεθνών παρατηρητών.

Ο αραβικός κόσμος εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο πραγματοποίησης μιας νέας έκτακτης συνόδου για τη λήψη μέτρων υπέρ των Παλαιστινίων, τη στιγμή που η ισραηλινή ηγεσία εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει και σε περαιτέρω κλιμάκωση. Υπό αυτές τις συνθήκες, κάθε λόγος για διάσωση της εκεχειρίας μοιάζει μάλλον παράταιρος και εκτός πραγματικότητας.

Το κέντρο ερευνών της εξτρεμιστικής ισλαμιστικής οργάνωσης «Χαμάς» που στεγαζόταν στον τρίτο όροφο επταώροφης πολυκατοικίας είχε ως στόχο η επιδρομή - αστραπή που πραγματοποίησαν, χθες το μεσημέρι, ισραηλινά ελικόπτερα στο κέντρο της Ναμπλούς. Το πλήγμα ήταν ισχυρότατο, ενώ η ταχύτητα τόσο μεγάλη που για αρκετή ώρα μετά, γείτονες Παλαιστίνιοι δεν ήταν σε θέση να πουν αν το πλήγμα πέτυχαν τεθωρακισμένα ή ελικόπτερα, γεγονός που επιβεβαιώθηκε από τον ισραηλινό στρατό.

Από τα συντρίμμια ανασύρθηκαν νεκροί, συνολικά, 8 Παλαιστίνιοι. Ανάμεσα σε αυτούς, δύο σημαίνοντα στελέχη της «Χαμάς», οι Τζαμάλ Μανσούρ και Τζαμάλ Σαμίρ, που εκτιμάται ότι ήταν ο στόχος της επιδρομής, αφού περιλαμβάνονται στη λίστα υπόπτων της ισραηλινής ηγεσίας και έχουν περάσει αρκετά χρόνια στις ισραηλινές φυλακές. Στα 8 θύματα συμπεριλαμβάνονται και 2 αδελφάκια, 5 και 8 ετών, τα οποία έπαιζαν στο δρόμο, έξω από το κτίριο και σκοτώθηκαν από θραύσματα των οβίδων.

Το κέντρο της Ναμπλούς γέμισε σε κλάσματα δευτερολέπτου από πλήθος κόσμου, το οποίο προχώρησε σε μια διαρκή διαδήλωση διαμαρτυρίας. «Το Ισραήλ ξεπέρασε κάθε όριο, ο ισραηλινός λαός θα πρέπει να ξέρει ότι θα πληρώσει τίμημα γι' αυτό και ότι το αίμα μας δεν είναι φθηνό», προειδοποιούσε, λίγο αργότερα, ο θρησκευτικός ηγέτης της «Χαμάς», Σέικ Αχμέντ Γιασίν. Η οργάνωση τονίζει ότι τα δύο δολοφονημένα στελέχη της δεν είχαν σχέση με το στρατιωτικό σκέλος της, «Ιζεντίμ αλ Κασσάμ».

Η Παλαιστινιακή Αρχή κήρυξε τη χθεσινή και τη σημερινή ημέρα, μέρες πένθους, και κάλεσε τον παλαιστινιακό λαό να παραμείνει ενωμένος απέναντι «στην ισραηλινή κρατική τρομοκρατία». Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, από το Αμμάν όπου βρίσκεται, εξέφρασε τον αποτροπιασμό του και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει άμεσα τις ευθύνες της και να προστατεύσει τον παλαιστινιακό λαό από το ισραηλινό αιματοκύλισμα. Για «ανείπωτη σφαγή» έκανε λόγο ο Παλαιστίνιος υπουργός Πληροφοριών Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο.

Νεκροί και στη Γάζα

Δύο Παλαιστίνιοι, όμως, έχασαν τη ζωή τους και στη Λωρίδα της Γάζας. Ενας 22χρονος αστυνομικός, μέλος των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών, έπεσε νεκρός από ισραηλινά πυρά έξω από τον εποικισμό Νετζαρίμ. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι προληπτικά «έπληξε δύο ύποπτους ενόπλους που κινούνταν στην περιοχή». Αδιευκρίνιστες, δε, παρέμεναν, μέχρι χθες βράδυ, οι ακριβείς συνθήκες της δολοφονίας νεαρού Παλαιστινίου, μέλους της εξτρεμιστικής «Τζιχάντ» στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ. Η οργάνωσή του ανακοίνωσε ότι «δολοφονήθηκε ενώ βρισκόταν σε στρατιωτική αποστολή». Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, όμως, δήλωναν ότι μάλλον πρόκειται για «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» στο εσωτερικό της οργάνωσης.

Οπως έγινε γνωστό, από τις αλλεπάλληλες ανταλλαγές πυρών που σημειώνονταν ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους, στη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, τραυματίστηκε και ένας Αιγύπτιος πολίτης, ο οποίος βρισκόταν στο σπίτι του, στην αιγυπτιακή πλευρά της πόλης. Τέλος, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι 2 όλμοι έπληξαν τον εποικισμό Νετζαρίμ και ένας τρίτος τον εποικισμό Ραφιάχ Γιάμ, χωρίς να προκαλέσουν θύματα.

Ισραηλινή προκλητική αδιαλλαξία

Με μια λακωνική ανακοίνωση το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού επιβεβαίωσε την επιδρομή στη Ναμπλούς ισχυριζόμενο ότι «οι δολοφονηθέντες ευθύνονταν για σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων και προετοίμαζαν και νέες». Αποκαλυπτικότεροι εμφανίστηκαν οι Ραανάν Γκισίν και Ούζι Λαντάου. Ο Γκισίν, εκπρόσωπος του Σαρόν, δήλωνε με περισσό θράσος, ότι «το Ισραήλ θλίβεται πάντα για την απώλεια αθώων ζωών, όπως τα δύο παιδιά στη Ναμπλούς» σπεύδοντας να συμπληρώσει ότι «προφανώς τα παιδιά χρησιμοποιούνταν ως ανθρώπινη ασπίδα από τη «Χαμάς», η οποία φέρει και την ευθύνη για το θάνατό τους».

Ο Λαντάου, από την άλλη, υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας τόνιζε ότι «οι δολοφονίες ακριβείας είναι πολύ σημαντικό μέτρο, γιατί όταν υπάρχουν τρομοκράτες που προετοιμάζουν επιθέσεις, θα πρέπει να τους πλήξεις πρώτος». Κατέληξε, μάλιστα, ότι «ο Αραφάτ θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι τίποτε δε χαίρει ασυλίας, το Ισραήλ ήδη πλήττει θέσεις της Παλαιστινιακής Αρχής και θα συνεχίσει να το πράττει».

Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε ότι ο ισραηλινός στρατός έχει τεθεί σε κατάσταση ετοιμότητας σε ολόκληρη τη Δυτική Οχθη, ενώ η ισραηλινή αστυνομία έχει λάβει έκτακτα μέτρα ασφαλείας στην Ιερουσαλήμ, ενώ έχει επιβληθεί ασφυκτικός αποκλεισμός σε όλες σχεδόν τις παλαιστινιακές πόλεις, απαγορεύοντας την έξοδο σε όλους τους κατοίκους.

Προς νέα έκτακτη αραβική σύνοδο

Με τον Ιορδανό βασιλιά Αμπντάλα συναντήθηκε, χτες, ο Παλαιστίνιος ηγέτης, ο οποίος έχει σειρά επαφών με τις αραβικές ηγεσίες, τις τελευταίες ημέρες, προκειμένου να προωθήσει την πραγματοποίηση μιας νέας έκτακτης αραβικής συνόδου για τη λήψη έκτακτων μέτρων σε βάρος του Ισραήλ και υπέρ του παλαιστινιακού λαού. Ο Αμπντάλα καταδίκασε την ισραηλινή επιθετικότητα και, όπως μετέδωσε το ιορδανικό πρακτορείο ειδήσεων, συνομίλησε τηλεφωνικώς και με τον Πρόεδρο Τζορτζ Μπους, από τον οποίο ζήτησε να «παρέμβει για τερματιστεί η βία σε βάρος των Παλαιστινίων».

Πριν φθάσει στο Αμμάν, ο Αραφάτ είχε συναντήσεις με την τυνησιακή ηγεσία και με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο στην Τζέντα, ενώ σήμερα μεταβαίνει στην Αίγυπτο για συνομιλίες με τον Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ. Οι αραβικές ηγεσίες, ιδιαίτερα μετά την επιδρομή της ισραηλινής αστυνομίας στην πλατεία των Τεμένων στην Ιερουσαλήμ και τις δύο τελευταίες πολύνεκρες ισραηλινές επιθέσεις, εμφανίζονται πρόθυμες να γίνει η σύνοδος, όπως επιβεβαίωσε και ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, τονίζοντας ότι οι «Αραβες πρέπει να επανεξετάσουν τα βήματά τους απέναντι στην ισραηλινή προκλητική κλιμάκωση».


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ