Πέμπτη 23 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ
Αντιδράσεις για τη συγχώνευση των Σχολικών Επιτροπών στο Δήμο Αθήνας

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει το σχέδιο συγχώνευσης των Σχολικών Επιτροπών στο Δήμο της Αθήνας, που συζητιέται σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Συγκεκριμένα, η «Αντιδήμαρχος για το παιδί» Μαρία Ηλιοπούλου έχει καταθέσει προς το Δημοτικό Συμβούλιο, ενημερώνοντας ταυτόχρονα και τις σχολικές μονάδες, σχέδιο συγχώνευσης των 7 Δημοτικών Επιτροπών Παιδείας που λειτουργούν σήμερα (από μία σε κάθε Δημοτική Κοινότητα) σε μία και, αντίστοιχα, συγχώνευσης των 14 Σχολικών Επιτροπών που υπάρχουν σε δύο, μία για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και μία για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η αντιδήμαρχος επικαλείται λόγους διαφάνειας, οικονομίας πόρων, καλύτερης και ταχύτερης ενημέρωσης και παρέμβασης των δημοτικών αρχών στα θέματα των υποδομών και της λειτουργίας των σχολικών μονάδων.

Ωστόσο, έντονες αντιδράσεις εκφράζονται από Ενώσεις Γονέων και συλλόγους εκπαιδευτικών, των οποίων ο λόγος στις Σχολικές Επιτροπές και ο ρόλος τους στον έλεγχο της κατανομής των κονδυλίων στις σχολικές μονάδες, αν περάσει αυτό το σχέδιο, μειώνεται δραματικά. Με την πρόταση της Μ. Ηλιοπούλου, μόλις ένας γονιός θα συμμετέχει στο ΔΣ καθεμιάς από τις δύο Σχολικές Επιτροπές, ένας μαθητής (μέλος 15μελούς Λυκείου) θα συμμετέχει στο ΔΣ της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ οι διευθυντές σχολείων που θα συμμετέχουν μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού... Κι όλα αυτά σε ένα δήμο με 388 σχολικές μονάδες σε πρώτη και δεύτερη βαθμίδα με 54.565 μαθητές! Ανάλογη θα είναι και η συρρίκνωση της συμμετοχής εκλεγμένων εκπροσώπων εκπαιδευτικών σωματείων που συμμετέχουν στις Δημοτικές Επιτροπές Παιδείας.

Σωματεία εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, με ανακοινώσεις τους, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα θέματα ελέγχου και διαφάνειας στην κατανομή των κονδυλίων στα σχολεία με το νέο σχήμα που προτείνεται, θυμίζουν ότι ήδη με τις προηγούμενες συγχωνεύσεις πριν από λίγα χρόνια και τη δημιουργία «Καλλικρατικών Σχολικών Επιτροπών» τα προβλήματα οξύνθηκαν και κάνουν λόγο για απαξίωση των εκπαιδευτικών και προσπάθεια μετατροπής τους σε «επαίτες» για την πιο μικρή ανάγκη των σχολείων.

Γονείς και εκπαιδευτικοί προγραμματίζουν σήμερα το απόγευμα κινητοποίηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν και να αποτρέψουν την ψήφιση του σχεδίου συγχώνευσης των Σχολικών Επιτροπών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ