ο γοτθικός καθεδρικός ναός. Αυτό το «θαύμα» φτάνει τα 142 μέτρα και είναι όλο από... λαξεμένη πέτρα! |
Η υγρή εικόνα του ποταμού Ιλ, που εκβάλλει στις διώρυγες Ρήνου- Ροδανού, Ρήνου - Μάρνη είναι αποτυπωμένη μέσα στη μνήμη μας, η οποία αρνείται, προφασιζόμενη την ανυπόφορη...«ζέστη», να κινηθεί και να αρχειοθετήσει το ταξίδι μας, προσπαθώντας να καθυστερήσει και να κρατήσει όσο μπορεί περισσότερο ως «τώρα», το «τότε», που έπεφτε στα τέλη του περασμένου Ιούνη. Μα φυσικά αυτό αργά ή γρήγορα θα γίνει, γι' αυτό σήμερα παρ' όλη την κάψα του Ιούλη οι μνήμες είναι νωπές ακόμη, σήμερα θα ξαναπάμε μαζί σας στο γραφικό αυτό μέρος, που μας ενθουσίασε. Φυσικά, υπάρχουν πράγματα που δε μας άρεσαν, πράγματα που τα απωθήσαμε, όπως το νέο κτίριο του Ευρωκοινοβουλίου, το οποίο θυμίζει αποστειρωμένη απομόνωση ντυμένο με ξύλο και γυαλί, με μια απίστευτη «κιτς» πολυτέλεια από γυαλί και ανοιχτόχρωμο ξύλο, ένα κτίριο χωρίς πραγματική ζωή, ένας «οίκος ευγηρίας» ονείρων, οραμάτων, αλλά και της ίδιας της ζωής της. Ενα παγερό νεκροταφείο. Αυτό, λοιπόν, το κτίριο το διαγράφουμε αμέσως και μαζί με αυτό και μερικά άλλα που κάνουμε ότι δεν τα πολυκαταλάβαμε, και καταλήξαμε ότι ίσως τα παρανοήσαμε. Προχωρούμε στην πόλη με το υπέροχο εξυπηρετικό και άνετο τρενάκι που τη διασχίζει με ακρίβεια δευτερολέπτου όλη από το ένα άκρο στο άλλο, δίνοντάς μας τη δυνατότητα επιτέλους να είμαστε συνεπείς στα ραντεβού μας. Καθώς κοιτάμε αχόρταγα από το παράθυρο διαπιστώνουμε ότι το κυκλοφοριακό πρόβλημα είναι κάτι άγνωστο στους κατοίκους αυτή της όμορφης πόλης. Αραιά και πού από μακριά βλέπουμε κάποιο αυτοκίνητο να κινείται σαν χελώνα. Ξαφνιαζόμαστε. Ομως σε όλα συνηθίζει ο άνθρωπος ακόμα και σ' αυτό. Γι' αυτό σε λίγες μέρες που θα φτάσουμε στη Γενεύη και θα δούμε μερικές δεκάδες αυτοκίνητα, ίσως και περισσότερα πάλι θα ξαφνιαστούμε. Καλοσυνηθίσαμε, βλέπετε... Αντίθετα, θα βλέπουμε πολλά ποδήλατα, πάρα πολλά ποδήλατα να κυκλοφορούν με άνεση στα γραφικά σοκάκια της πόλης, ποδήλατα που τα οδηγούν όχι απαραίτητα νέοι άνθρωποι.
Μία αίθουσα του αρχαιολογικού μουσείου |
Οχι, η πόλη είναι πανέμορφη, το πράσινο την πνίγει, τα νερά του Ιλ κάνουν την καθημερινή αθόρυβη γυμναστική τους και προχωρούν αθόρυβα προς τον Ρήνο και το Μάρνη. Ο καιρός είναι άστατος, αλλά σε κάνει να ζεις πολλές φορές. Μέσα σε μια μέρα έχεις περάσει δυο φορές χειμώνα τουλάχιστον, πολλά φθινόπωρα, πέντε φορές έχεις ζήσει την άνοιξη, και οπωσδήποτε περνάς και μερικές καλοκαιρινές στιγμές. Ο ουρανός τη μια στιγμή είναι καταγάλανος, ενώ μέσα σε δευτερόλεπτα συνοφρυώνεται και αρχίζει να αστράφτει και να βροντάει. Να ανοίγει και να ρίχνει με οργή τα δάκρυα. Μα ευτυχώς για μας, επιλήσμων είναι, κάτι ακούει, ξεχνάει, χαμογελάει. Εχουμε κατέβει στη στάση Homme de fer, εκεί είναι πάντα το ραντεβού μας. «Ομ ντε φερ» σημαίνει «Ανθρωπος από σίδερο». Στον Βάιντα είναι άραγε αφιερωμένη; Ισως. Κατευθυνόμαστε προς τον γοτθικό καθεδρικό ναό, ο οποίος θεωρήθηκε από τον Βίκτορα Ουγκώ: «ένα γιγαντιαίο θαύμα όλο χάρη». Το Πανύψηλο αυτό θαύμα φτάνει τα 142 μέτρα και είναι όλο από... λαξεμένη πέτρα που ακουμπά στην παλαιά βασιλική που είχε χτιστεί στα 1015 από τον επίσκοπο Βερνέρ. Ενας αρχιτέκτονας, του οποίου το όνομα δεν έγινε ποτέ γνωστό δίδαξε τότε στους τοπικούς τεχνίτες την άγνωστη μέχρι τότε τέχνη: Τη γοτθική γραμμή, αφήνοντας κληρονομιά διαχρονικά αριστουργήματα, όπως το Πίλαστρο των Αγγέλων και τη Συναγωγή.
Ο χώρος της στήλης είναι μικρός. Πού να χωρέσουν όλα αυτά τα νωπά, τα μαγικά, τα εξαιρετικά που γευτήκαμε εκεί... Ο χρόνος άρχισε το ανελέητο κυνήγι του. Και από πάνω ο Ιούλης σέρνει τα γεροντικά καυτά βήματά του. Ο Αύγουστος παλικαράκι στη γωνιά, μας κλείνει το ματάκι. Ερχεται. Αναγκαζόμαστε να βάλουμε στο αρχείο τις αναμνήσεις μας από το Στρασβούργο. Τις κλείνουμε σε ένα φάκελο που γράφει έξω τον κωδικό του, τις τοποθετούμε βιαστικά ανάμεσα σε εισιτήρια, σε χάρτες, σε αποδείξεις από εστιατόρια της πόλης. Μέσα σε λίγες μέρες θα στεγνώσουν. Θα μοιάζουν με εκείνα τα αποξηραμένα λουλουδάκια που βάζουμε μερικές φορές ανάμεσα στις σελίδες κάποιου βιβλίου. Ασφαλώς ξέρετε ποια εννοούμε. Αυτά που με κανέναν τρόπο δεν αντέχουμε να πετάξουμε, που δε θέλουμε να αποχωριστούμε και τα διατηρούμε. Ξερά. Εστω και έτσι.
Ενας τεχνίτης παραδοσιακών ξύλινων παπουτσιών στο εργαστήρι του |