Κυριακή 8 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΙΣΤΟΡΙΑ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πολύμορφες εκδηλώσεις για τον ηρωικό Μάη του '36

Συνέντευξη με την Θεανώ Καπέτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του Κόμματος

Motion Team

Πολύμορφες εκδηλώσεις για την 80ή επέτειο του ηρωικού και ματωμένου Μάη του 1936, που η εργατική τάξη έγραψε λαμπρές σελίδες Ιστορίας, ηρωισμού και αυτοθυσίας, σηκώνοντας το ανάστημά της στη βαναυσότητα της εργοδοσίας, στην κρατική και παρακρατική καταστολή και τρομοκρατία, διοργανώνει η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ από τη Δευτέρα 9 Μάη έως τις 15 Μάη στη Θεσσαλονίκη.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Κυριακή 15 Μάη, με τη μεγάλη πολιτική - πολιτιστική συγκέντρωση, στις 7.30 μ.μ., στη Ρωμαϊκή Αγορά, με ομιλητή τον Γενικό Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Για την προετοιμασία και το περιεχόμενο των εκδηλώσεων, τα διδάγματα αυτού του αγώνα ως πολύτιμη παρακαταθήκη στις σημερινές συνθήκες και τη συμβολή των κομμουνιστών, ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με την Θεανώ Καπέτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας τιμά φέτος το Μάη του '36 με πλούσιο πρόγραμμα και πολύμορφες εκδηλώσεις. Για ποιο λόγο;

-- Η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας κάθε χρόνο αυτήν την περίοδο πραγματοποιεί στη Θεσσαλονίκη εκδηλώσεις αφιερωμένες στον ηρωικό Μάη του '36. Φέτος, όμως, είναι μια ιδιαίτερη χρονιά, καθώς συμπληρώνονται 80 χρόνια από το Μάη του '36 και μαζί με την 70ή επέτειο της ίδρυσης του ΔΣΕ είναι τα πιο σημαντικά γεγονότα για το 2016. Πρόκειται για δραστηριότητα που εντάσσεται στο γιορτασμό των 100 χρόνων του Κόμματός μας. Γι' αυτό και προσπαθήσαμε το πρόγραμμα να ανταποκρίνεται στους στόχους που έχει θέσει η ΚΕ στην πεντάχρονη πορεία από τα 95 στα 100 χρόνια ζωής και δράσης του ΚΚΕ. Δηλαδή, να υπηρετεί την ανάγκη για πλατιά διάδοση του Προγράμματος του Κόμματος για το Σοσιαλισμό, την αποκάλυψη της σήψης και της βαρβαρότητας του καπιταλισμού, το ιδεολογικό, πολιτικό και οργανωτικό ατσάλωμα του ΚΚΕ ως Κόμματος της επαναστατικής ανατροπής και της ΚΝΕ ως επαναστατικής Νεολαίας του ΚΚΕ. Ο ιδιαίτερος στόχος που έχει θέσει η ΚΕ για Κόμμα θεμελιωμένο στις παραγωγικές ηλικίες, στους εργάτες και εργάτριες των βιομηχανιών, στους χώρους όπου συγκεντρώνονται μισθωτοί εργαζόμενοι, στους νέους και τις γυναίκες από εργατικές - λαϊκές οικογένειες, την ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας την αφορά και με το παραπάνω, αφού παρεμβαίνει και δρα στο δεύτερο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας και σε μια περιοχή που συγκεντρώνει μαζί με την Αττική το μεγαλύτερο μέρος της εργατικής τάξης, αλλά και σημαντικό τμήμα αυτοαπασχολούμενων της πόλης καθώς και της φτωχής αγροτιάς. Μ' αυτήν την έννοια, καμιά δραστηριότητα που αναπτύσσουμε δεν μπορεί να είναι ξεκομμένη από τους παραπάνω στόχους και κρινόμαστε από τα αποτελέσματα που θα μετρήσουμε στην ανάπτυξη των οργανωμένων μας δυνάμεων στους παραπάνω κρίσιμους τομείς, από τη διεύρυνση και τη σύσφιγξη των δεσμών μας με νέες δυνάμεις από την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής μας.


-- Πώς δουλέψατε για την προετοιμασία των εκδηλώσεων και τι επιδιώκετε να αναδειχτεί μέσα από αυτές;

-- Η προετοιμασία ξεκίνησε αρκετούς μήνες τώρα, συγκροτήθηκε ομάδα δουλειάς αποτελούμενη από στελέχη και μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ, καθώς και συναγωνιστές που δούλεψαν με ιδιαίτερο μεράκι, ώστε να μπορέσει να βγει σε πέρας όλο αυτό το πρόγραμμα που έχουμε δώσει στη δημοσιότητα. Εγινε σημαντική ερευνητική δουλειά, προσπάθεια να συγκεντρωθεί αρχειακό υλικό που αφορά όλη την περίοδο πριν και μετά την κορύφωση των απεργιακών διαδηλώσεων του Μάη στη Θεσσαλονίκη. Καρπός αυτής της προσπάθειας είναι η έκδοση της ΚΟ με το φωτογραφικό και ιστορικό αφιέρωμα, που δίνει τη δυνατότητα στον καθένα και την καθεμιά να λάβει γνώση των γεγονότων, να κεντρίσει το ενδιαφέρον για βαθύτερη μελέτη.

Επίσης, το ντοκιμαντέρ - παραγωγή της ΚΟ που βασίζεται στο θαυμάσιο βιβλίο του λογοτέχνη Θέμου Κορνάρου «Θεσσαλονίκη 9-11 Μάη 1936 - Οι αγώνες του λαού».

Ταυτόχρονα, έγινε προσπάθεια, με ειδικό σημείωμα του Γραφείου Περιοχής, που δόθηκε έγκαιρα στις ΤΟ και τις ΚΟΒ, να γίνει συζήτηση σε καθεμιά απ' αυτές για το περιεχόμενο της επετείου σε συνδυασμό με την οργάνωση της δουλειάς και το σχεδιασμό τους για την προπαγάνδιση των εκδηλώσεων στο χώρο ευθύνης τους και την εξασφάλιση συμμετοχής ενός διευρυμένου περίγυρου σ' αυτές. Αντίστοιχη δουλειά γίνεται και από την ΚΝΕ. Σ' αυτήν την κατεύθυνση βοηθάει και το προπαγανδιστικό υλικό που έχει βγει και ήδη διακινείται κατά χιλιάδες από τις ΚΟΒ.


Η επέτειος του ματωμένου Μάη του '36 δεν είναι ένα γεγονός «μουσειακού» χαρακτήρα ή απλά μια σημαντική ιστορική στιγμή για την περιοχή μας. Δείχνει τη δύναμη της εργατικής τάξης και τη θέση της στην κοινωνία, ως την τάξη που έχει ιστορική αποστολή να παλέψει για την κατάργηση του εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος, δείχνει την ανειρήνευτη αντίθεση κεφαλαίου - εργασίας. Τα διδάγματα και τα συμπεράσματά της, σε συνδυασμό με τις σύγχρονες επεξεργασίες μας, φωτίζουν το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει ο λαός στην πάλη του ενάντια στα μονοπώλια και την εξουσία τους. Με αυτήν την έννοια ο γιορτασμός αυτής της επετείου αφορά το σύνολο της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

Στοχεύουμε, λοιπόν, μέσα από το πλατύ άνοιγμα στους χώρους δουλειάς και τις γειτονιές, αλλά και στον περίγυρό μας, στη διαφώτιση των εργατών, στην ανάδειξη της συμβολής του Κόμματός μας στους αγώνες της εργατικής τάξης, στην προώθηση του Προγράμματός μας, στη συσπείρωση κόσμου μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία. Είναι μια επέτειος που μπορεί να συγκινήσει και να βοηθήσει εργατόκοσμο να βγάλει συμπεράσματα, να έρθει πιο κοντά μας.

Πιο συγκεκριμένα, επιδιώκουμε μέσα από τις εκδηλώσεις για το Μάη του '36:

  • Να αναδείξουμε τα ιστορικά γεγονότα, τη συμβολή του ΚΚΕ, τα σύγχρονα διδάγματα και την ανάγκη για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος.
  • Να διαδοθεί η ιστορική αλήθεια στους χώρους που ιεραρχούμε, η ανειρήνευτη πάλη μεταξύ κεφαλαίου και εργασίας.
  • Επιδιώκουμε τα ίδια μας τα κομματικά μέλη, τα μέλη της ΚΝΕ να κάνουν βήματα μέσα από αυτή τη δουλειά στην ιδεολογική και πολιτική τους θωράκιση.
  • Να μετρήσουμε βήματα στη στρατολογία και οικοδόμηση στους χώρους που έχουμε καθορίσει.
Πολύτιμα συμπεράσματα από την πάλη για την κοινωνική απελευθέρωση

Η σελίδα του λευκώματος με την αναφορά στον Τάσο Τούση
Η σελίδα του λευκώματος με την αναφορά στον Τάσο Τούση
-- Ποια είναι τα διδάγματα και τα συμπεράσματα αυτής της περιόδου; Μπορούν να εμπνεύσουν σήμερα το εργατικό - λαϊκό κίνημα, να αξιοποιηθούν από την εργατική τάξη;

-- Το Μάη του '36 η εργατιά έγραψε λαμπρές σελίδες ηρωισμού και αυτοθυσίας και ο λαός έδειξε ότι η θέση του είναι δίπλα στην τάξη που παλεύει για την απελευθέρωση όλης της ανθρωπότητας από τη σκλαβιά και την εκμετάλλευση.

Οι εργαζόμενοι και ο λαός της Θεσσαλονίκης δέχτηκαν τα πυρά της εργοδοσίας και της άρχουσας τάξης, επειδή τόλμησαν να διεκδικήσουν τα στοιχειώδη: Ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, αξιοπρεπή μεροκάματα, Κοινωνική Ασφάλιση και Πρόνοια. Επειδή αψήφησαν το στρατιωτικό νόμο της κυβέρνησης Μεταξά και με πρωτόγνωρη μαζικότητα, οργάνωση και αυτοθυσία, με αξιοσημείωτες μορφές πάλης - όπως οι εργοστασιακές φρουρές προκειμένου να περιφρουρηθεί η απεργία - διατράνωσαν τη θέλησή τους να παλέψουν και να συγκρουστούν με τη μεγαλοεργοδοσία και τους πολιτικούς υπηρέτες της.

Οι εκδηλώσεις και ιδιαίτερα η διημερίδα θα συμβάλουν να μπορέσουμε να εμβαθύνουμε στα ιστορικά γεγονότα της εποχής, να αναδειχτούν η πείρα του εργατικού κινήματος, ο ρόλος και η τεράστια συμβολή του ΚΚΕ. Δεν είναι τυχαία τα θέματα των εισηγήσεων που αποφασίσαμε να έχουμε και που κεντράρουν στο ζήτημα της παρέμβασης μέσα στο εργατικό κίνημα, στα σωματεία, για την όξυνση της ταξικής πάλης και την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης υπέρ της πάλης σε αντιμονοπωλιακή - αντικαπιταλιστική κατεύθυνση. Ολη αυτή η περίοδος προσφέρεται για να φωτιστούν πλευρές που αφορούν τις προϋποθέσεις για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος σήμερα. Η πείρα, για παράδειγμα, από τη δουλειά των κομμουνιστών στα σωματεία τις δεκαετίες του '20 και του '30 δείχνει πώς μπορούν να μαζικοποιηθούν τα σωματεία, να απεγκλωβιστούν δυνάμεις μέσα από τις μαζικές διαδικασίες του κινήματος, τις Γενικές Συνελεύσεις, συγκεντρώσεις, συσκέψεις, για τον ταξικό προσανατολισμό του κινήματος. Βγαίνει θετική και αρνητική πείρα για το πώς ξετυλίγεται η αντιπαράθεση με τη γραμμή της ταξικής συνεργασίας και με τον οπορτουνισμό, με όξυνση της διαπάλης και όχι με κρύψιμο κάτω από το χαλί των ιδεολογικών και πολιτικών διαφορών.

Σελίδα από το λεύκωμα της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας για το Μάη του '36, όπου εμφανίζεται το σχεδιάγραμμα με τις οδομαχίες που έγιναν στις 10 Μάη
Σελίδα από το λεύκωμα της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας για το Μάη του '36, όπου εμφανίζεται το σχεδιάγραμμα με τις οδομαχίες που έγιναν στις 10 Μάη
Η αλληλεγγύη που εκφράστηκε από όλο το λαό, η εξέλιξη του απεργιακού αγώνα σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, ιδιαίτερα εκεί που είχαν ήδη γίνει σημαντικοί αγώνες των καπνεργατών και άλλων κλάδων και το προηγούμενο διάστημα, όπως η Καβάλα, η Ξάνθη, η Δράμα, ο Βόλος, ο Πειραιάς και η Αθήνα κ.ά.

Η στάση του στρατού κάτω από την επίδραση του εργατικού κινήματος και η συμφιλίωση, ακόμα και η συμβολή του στην περιφρούρηση του αγώνα στις συγκεκριμένες κινητοποιήσεις είναι πολύ σημαντική πλευρά, όπως και η δράση που ανέπτυξαν οι γυναίκες της εργατικής τάξης, σε πολλές περιπτώσεις μικρά κορίτσια 12 και 14 χρόνων που δούλευαν στην επεξεργασία των καπνών, στα υφαντουργεία και αλλού.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι εξελίξεις αυτών των ημερών αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για καλλιτεχνική δημιουργία, με κορυφαίο έργο τον «Επιτάφιο» του Γ. Ρίτσου. Γι' αυτό και επιλέξαμε οι εκδηλώσεις να κορυφωθούν με την παρουσίαση του συγκεκριμένου έργου στη μεγάλη πολιτική και πολιτιστική εκδήλωση στη Ρωμαϊκή Αγορά, όπου θα μιλήσει ο σ. ΓΓ της ΚΕ.

Το ΚΚΕ πρωτοστάτησε σ' αυτές τις σκληρές ταξικές συγκρούσεις

-- Ο Μάης του '36 αναμφισβήτητα αποτελεί μια σημαντική ιστορική στιγμή - σταθμό για την εργατική τάξη της χώρας μας. Ποιος ήταν ο ρόλος των κομμουνιστών στην οργάνωση αυτού του αγώνα;

Η εισαγωγή στην 3η ενότητα του λευκώματος που αφορά στη δημιουργία του «Επιταφίου» από τον Γιάννη Ρίτσο
Η εισαγωγή στην 3η ενότητα του λευκώματος που αφορά στη δημιουργία του «Επιταφίου» από τον Γιάννη Ρίτσο
-- Από την πρώτη στιγμή που το απεργιακό κύμα άρχισε να φουντώνει, οι κομμουνιστές - στελέχη του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος πήραν στα χέρια τους την καθοδήγηση του απεργιακού αγώνα, έδρασαν πρωτόβουλα και αποφασιστικά. Με την καθοριστική συμβολή των κομμουνιστών, οι αγώνες αυτών των ημερών έγιναν υπόθεση όλου του λαού της Θεσσαλονίκης. Επιτεύχθηκε η ενότητα της εργατικής τάξης στη βάση των αιτημάτων του ταξικού κινήματος, βάζοντας στο περιθώριο τόσο το συμβιβασμό των ρεφορμιστών όσο και το διαλυτικό ρόλο των τροτσκιστών. Δεν είναι τυχαίο ότι σε μια σειρά από μαζικά σωματεία και συνδικάτα επικεφαλής ήταν κομμουνιστές, ότι από τα τρία Εργατικά Κέντρα που υπήρχαν τότε στην πόλη της Θεσσαλονίκης, το πιο μαζικό, μαχητικό, που έπαιζε καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις ήταν αυτό στο οποίο συσπειρώνονταν οι κομμουνιστές. Αναλυτικά στοιχεία υπάρχουν στην έκδοση της ΚΟ, αλλά και στο ντοκιμαντέρ και βεβαίως στις αντίστοιχες ομιλίες στη διημερίδα.

Ο Μάης του '36 είναι από εκείνες τις στιγμές που επιβεβαιώνεται περίτρανα ότι το ΚΚΕ είναι «σάρκα από τη σάρκα» της εργατικής τάξης. Ολη του η δράση, από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του, είναι ταυτισμένη με τους αγώνες της εργατικής τάξης για τα δίκαια και τα συμφέροντά της, με την πορεία της συνειδητοποίησης από τάξη καθεαυτή να γίνει τάξη για τον εαυτό της.

Ο Μάης του '36 έδειξε ότι η πορεία του Κόμματος βρίσκεται σε στενή διαλεκτική σχέση με το κίνημα. Η πρωτοπόρα δράση του ΚΚΕ στο εργατικό κίνημα τη δεκαετία του '30 και πριν, η καθοδήγηση των αγώνων ήταν καθοριστικές για να οικοδομηθούν στέρεοι δεσμοί, ισχυροί δεσμοί εμπιστοσύνης, καταρχήν με την εργατική τάξη και στη συνέχεια με όλο το λαό. Το ότι το Κόμμα μας δεν περιόριζε την ταξική πάλη στο πλαίσιο του κοινοβουλευτισμού, ότι πρωταγωνίστησε σε τέτοιες σκληρές ταξικές συγκρούσεις και στην αποκάλυψη του εκμεταλλευτικού χαρακτήρα της αστικής εξουσίας, αυτή η ηρωική προσπάθεια για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου φωτίζει το δρόμο μας στις δύσκολες μάχες που έχουμε μπροστά μας.


Α. Α.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ