Παρασκευή 19 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Non Οmnis Μoriar» στο διαδίκτυο

Από σκηνή της ταινίας
Από σκηνή της ταινίας
Ενα χρόνο μετά την πρώτη του προβολή το Γενάρη 2015, το ντοκιμαντέρ «Non Omnis Moriar», ανεξάρτητη παραγωγή της ομάδας «Locomotiva», σε σκηνοθεσία Θεοδοσίας Γραμματικού, φιλοξενείται πλέον ολόκληρο στο διαδίκτυο, στο κανάλι της ομάδας «Locomotiva» στο ΥouΤube, στη διεύθυνση https://www.youtube.com/watch?v=F-F69JTronQ.

«Δεν θα πεθάνω ολάκερος» δηλώνει, μεταφρασμένος στα ελληνικά, ο τίτλος της ταινίας, δανεισμένος από τις Ωδές του Οράτιου (Βιβλίο ΙΙΙ). «Δεν θα πεθάνω ολάκερος», με την έννοια τού «κάτι θα μείνει από μένα»... κάτι σαν μαγιά, μια αδιαπραγμάτευτη παρακαταθήκη για τους αυριανούς εργατικούς αγώνες...

Η ταινία ξεκινά με αρχειακό υλικό από τις απεργίες του κλάδου το 1957 και το '62, για να φτάσει στο Νοέμβρη του 2011 στο εργοστάσιο της «Χαλυβουργίας Ελλάδος», όπου οι στριγκιές των μηχανών ωχριούν μπροστά στην ένταση των συζητήσεων των εργαζομένων. Κυρίαρχη λέξη: Απολύσεις... Οι μηχανές παγώνουν και σιωπούν. Οι χαλυβουργοί συγκεντρώνονται για γενική συνέλευση. Δύο οι προτάσεις: Πενθήμερο/πεντάωρο - που σημαίνει δραστική μείωση αποδοχών. Εναλλακτική; Απολύσεις... Τίποτα απ' τα δυο. Απεργία!

Τα γυρίσματα ξεκίνησαν τον Οκτώβρη 2011, με την έναρξη της απεργίας στη «Χαλυβουργία Ελλάδος» και συνεχίστηκαν για τους υπόλοιπους εννέα μήνες αυτής της ηρωικής απεργίας, ακολουθώντας τους χαλυβουργούς απεργούς στο εργοστάσιο, αλλά και σε όποια δράση έπαιρναν απόφαση.

Εννέα μήνες κράτησε η απεργία, εννέα μήνες βήμα προς βήμα και η καταγραφή γεγονότων σε στυλ ρεπορτάζ: Στην πύλη του εργοστασίου που μετουσιώθηκε σε φάρο της, καταγραφή των πολυποίκιλων και πυκνών εκδηλώσεων αλληλεγγύης σε Ελλάδα και εξωτερικό, της μάχης των γυναικών των απεργών και των παιδιών τους, των μεγάλων κινητοποιήσεων στο κέντρο της Αθήνας και έξω από τη βίλα του ιδιοκτήτη της επιχείρησης, καταγραφή των ανυποχώρητων διεκδικήσεων του σωματείου σε υπουργεία με καλοπληρωμένους και κακοπληρωμένους υπαλλήλους του κράτους των αφεντικών για τη βρώμικη δουλειά, καταγραφή της βίαιης καταστολής της.

Συντελεστές: Σκηνοθεσία: Θεοδοσία Γραμματικού, Σενάριο - Κείμενα: Φώτης Μιχαλόπουλος, Επιμέλεια κειμένου: Θεοδοσία Γραμματικού, Κώστας Σταματόπουλος, Διεύθυνση παραγωγής: Κώστας Σταματόπουλος, Διεύθυνση φωτογραφίας: Θεοδοσία Γραμματικού, Χρήστος Γιάννου, Μοντάζ: Σωτήρης Γκέκας, Γιώργος Διδυμιώτης, Αφήγηση: Φώτης Μιχαλόπουλος, Ελίνα Καπετάνου, Συνεντεύξεις: Νίκος Γκιόλιας, Γιώργος Καραγιάννης, Παναγιώτης Κατσαρός, Σοφία Κατσαρού, Δημήτρης Λιάκος, Παναγιώτης Παπανικολάου, Νάσος Παυλάκης, Β. Σκηνοθέτη: Βαγγέλης Κάλοου, Οργάνωση Παραγωγής: Σήφης Στάμου, Ηχοληψία: Κώστας Παπασπύρου, Γιώργος Θεοφάνους, Studio ηχοληψίας: Cpwayfarer, Kollektiva, Sound editor: Σωτήρης Γκέκας, Color Correction: Salim Saifedine, Special effects: Κώστας Σκανδάλης, Παραγωγή: Χρήστος Γιάννου - Lokomotivagroup.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ