Κυριακή 14 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενταση της ιμπεριαλιστικής δράσης του ΝΑΤΟ σε όλο το τόξο

Βέβαια, ιδιαίτερη σημασία έχει τι κάνει η ΝΑΤΟική λυκοσυμμαχία σε όλο το τόξο των ενδοϊμπεριαλιστικών συγκρούσεων, από την Ανατολική Ευρώπη και τη Μαύρη Θάλασσα, μέχρι το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Καθόλου τυχαία, στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ παρουσιάστηκαν μια σειρά από στοιχεία για το πώς προχωρά η υλοποίηση της απόφασης που πάρθηκε στη ΝΑΤΟική Σύνοδο Κορυφής (Σεπτέμβρης 2014), στην Ουαλία, για κλιμάκωση της σύγκρουσης με ρωσικά κεφάλαια για τη διείσδυση στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, αλλά και προς αντιμετώπιση «απειλών» που διαβλέπουν για τα συμφέροντά τους σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική.

Αυξημένη στρατιωτική δραστηριότητα με ελληνική συμμετοχή

Υιοθετήθηκε τότε ένα «Σχέδιο Ετοιμότητας Ανάληψης Δράσης» («Readiness Action Plan»), που προέβλεπε «αυξημένη στρατιωτική δραστηριότητα στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας», ως «απάντηση στις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας ενάντια στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ», με συνεισφορά, όπως αποφασίστηκε, και των 28 κρατών - μελών της λυκοσυμμαχίας.

Ηδη εδώ και μήνες στάλθηκαν πρόσθετα μαχητικά να περιπολούν πάνω από τις χώρες της Βαλτικής, τη Ρουμανία και την Πολωνία, καθώς και ιπτάμενα ραντάρ «AWACS» και ΝΑΤΟικά αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας για εναέριες περιπολίες πάνω από τη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα.

Παράλληλα, «εντατικοποιήθηκαν», σύμφωνα με έγγραφα που παρουσιάστηκαν στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας, οι θαλάσσιες περιπολίες στη Βαλτική, στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο από τις τέσσερις μόνιμες ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ, όπου συμμετέχουν περιοδικά και πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας. Π.χ. στη ΝΑΤΟική ναυτική δύναμη SNMG2, που θα αναπτυχθεί στο Αιγαίο, μετέχει και η ελληνική φρεγάτα «Σαλαμίς».

Διόγκωση δυνάμεων και νέα στρατηγεία

Επιπλέον, αναπτύχθηκαν πρόσθετες χερσαίες δυνάμεις για εκπαίδευση και ασκήσεις, χώρια τις δυνάμεις που στάλθηκαν στην εν λόγω ζώνη στο πλαίσιο διμερών ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων.

Μέσα στο 2015 τριπλασιάστηκε το μέγεθος της «Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ» («NATO Response Force» - NRF), από 13.000 σε 40.000 στρατιώτες. Η Δύναμη περιλαμβάνει χερσαία, θαλάσσια και εναέρια τμήματα, όπως και Ειδικές Δυνάμεις.

Ταυτόχρονα, είναι πλέον «επιχειρησιακή» και έτοιμη να αναπτυχθεί «οπουδήποτε χρειαστεί» η «Διακλαδική Δύναμη Δράσης Εξαιρετικά Υψηλής Ετοιμότητας» του ΝΑΤΟ («Very High Readiness Joint Task Force») με την κωδική ονομασία «Αιχμή του Δόρατος». Αποτελείται από περίπου 20.000 στρατιώτες, εκ των οποίων οι 5.000 είναι χερσαίες δυνάμεις.

Το Σεπτέμβρη του 2015 ενεργοποιήθηκαν μικρά πολυεθνικά στρατηγεία του ΝΑΤΟ («NATO Force Integration Units» - NFIUs) σε Βουλγαρία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία και Ρουμανία, χονδρικά τη συνοριογραμμή, χερσαία και θαλάσσια, με τη Ρωσία. Αποστολή τους, να βελτιώσουν τη συνεργασία και το συντονισμό μεταξύ του ΝΑΤΟ και των εθνικών Ενόπλων Δυνάμεων, να προετοιμάσουν και να υποστηρίζουν ασκήσεις και όποια «ανάπτυξη» δυνάμεων κριθεί αναγκαία. Εχει εγκριθεί το στήσιμο άλλων δύο τέτοιων NFIUs σε Ουγγαρία και Σλοβακία.

Στη Σύνοδο συζητήθηκαν επίσης:

-- Η αύξηση της ετοιμότητας και των ικανοτήτων του Στρατηγείου Πολυεθνικών Βορειοανατολικών Δυνάμεων στην Πολωνία.

-- Η ίδρυση ενός νέου πολυεθνικού στρατηγείου για τις Νοτιοανατολικές Δυνάμεις στη Ρουμανία.

-- Επιπλέον χρηματοδότηση για στρατιωτικές υποδομές, όπως αεροδρόμια, λιμάνια και κέντρα εκπαίδευσης.

-- Προώθηση οχημάτων μάχης και εφοδίων στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

-- Ενίσχυση της άμυνας απέναντι στις λεγόμενες υβριδικές απειλές. Ενίσχυση προς τούτο της συνεργασίας με την ΕΕ.

-- Ενίσχυση του κομπρεμί με τη Γεωργία (στο υπογάστριο της Ρωσίας) στην προοπτική ένταξής της ως πλήρους μέλους στη λυκοσυμμαχία.

Μέτρα και στο Νότιο Αξονα

Αποφασίστηκε επίσης η αποστολή αεροπλάνων επιτήρησης AWΑCS στη Συρία και την Τουρκία, ως ένα από τα μέτρα που απεργάζονται για να αντιμετωπιστούν οι «παραβιάσεις του εναέριου χώρου του ΝΑΤΟ από ρωσικά μαχητικά» (βλ. παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου που καταγγέλλει η Αγκυρα), καθώς και η ενίσχυση της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή, η οποία «ανατρέπει τη στρατηγική ισορροπία και αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή», όπως υποστήριξε στην έναρξη της Συνόδου ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ.

Ο ίδιος με το πέρας της Συνόδου επιχειρηματολογούσε ότι η τέτοια παρουσία των AWΑCS στην περιοχή θα ενισχύσει τις διαδικασίες επιτήρησης, αναγνώρισης και ανταλλαγής πληροφοριών στην τουρκο-συριακή μεθόριο, ως ένα «συμπληρωματικό μέτρο σε όσα έχουν ήδη παρθεί για την ασφάλεια της Τουρκίας».

Συμφωνήθηκε, επίσης, να επιταχύνουν τις διαδικασίες για την ενεργοποίηση ενός «διεθνούς συνασπισμού» προς αντιμετώπιση του «Ισλαμικού Κράτους», δηλαδή των τζιχαντιστών που προηγουμένως ενισχύθηκαν από τα ευρωατλαντικά κέντρα, και σήμερα αξιοποιούνται εκ νέου για να προωθήσουν τα σχέδιά τους σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική.

«Προσφέρει» πληροφορίες και βάσεις η κυβέρνηση

Θυμίζουμε εδώ ότι εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, έλεγε π.χ. σε συνέντευξη στη «Real News», στις 22/11/15: «Η Ελλάδα, στη συγκεκριμένη περίπτωση, μπορεί να παίξει έναν πάρα πολύ σημαντικό ρόλο», «μπορεί να διεξαγάγει συνομιλίες και να οργανώσει μία διεθνή συμμαχία», «ζήτησα και από την ΕΕ, αλλά και στην προηγούμενη Σύνοδο υπουργών του NATO, τη συνεργασία σε επίπεδο πληροφοριών. Σε αυτόν τον πόλεμο η ενημέρωση και οι πληροφορίες έχουν πάρα πολύ μεγάλο ρόλο». Η κυβέρνηση, δηλαδή, εξετάζει να μη στείλει η ίδια χερσαία στρατεύματα ή βομβαρδιστικά, αλλά, στη βάση καταμερισμού ρόλων, να συμβάλει στο πλαίσιο όπου θα στείλουν άλλοι, παρέχοντάς τους και τις κατάλληλες πληροφορίες για στόχους κ.λπ., κρισιμότατο κομμάτι για τη διεξαγωγή και την επιτυχία των στρατιωτικών επιχειρήσεων...

'Η να παράσχει άλλες μορφές υποστήριξης και επιμελητείας, καθόσον ήδη από τις 29/6/15, ο Καμμένος διακήρυττε ότι η βάση στη Σούδα στηρίζει το νότιο τομέα του ΝΑΤΟ ενάντια «στη νέα απειλή» (των τζιχαντιστών) και ότι «οι δικές μας βάσεις» θα διασφαλίσουν την επιτυχία του «αγώνα» της λυκοσυμμαχίας...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ