Τετάρτη 27 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Προτείνουν στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων στην Ελλάδα

Eurokinissi

Τη λειτουργία στρατοπέδου, στο οποίο θα κλειστούν 300.000 - 400.000 μετανάστες και πρόσφυγες, πρότεινε ο υπουργός Εσωτερικών του Βελγίου, κατά τη διάρκεια της Συνόδου υπουργών Εσωτερικών, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλα, σε ραδιοφωνικό σταθμό. Επιπλέον, ανακοίνωσε πως τα hot spots (σ.σ. κέντρα διαλογής ανθρώπων) θα είναι έτοιμα μέχρι τέλη Φλεβάρη, ενώ αρχές Μάρτη θα είναι λειτουργικά. Εντύπωση προκάλεσε δημοσίευμα των «Financial Times», το οποίο διατυπώνει την πρόταση να δεχθεί η ΕΕ - και η Γερμανία - διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους, με αντάλλαγμα να κλείσουν τα βόρεια ελληνικά σύνορα και όσοι πρόσφυγες και μετανάστες έρχονται στην Ελλάδα να μένουν σε «καταυλισμούς στα ελληνικά νησιά μέχρι να αποκατασταθεί η ειρήνη στις χώρες καταγωγής τους».

Σε ό,τι αφορά την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη συγκρότηση ενός ευρωπαϊκού σώματος ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής, που θα αναλαμβάνει τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ σε περίπτωση που το ενδιαφερόμενο κράτος - μέλος δέχεται μεγάλο αριθμό μεταναστών και προσφύγων, ο Ολλανδός υπουργός Εσωτερικών, Κ. Ντάικχοφ, δήλωσε πως σε γενικές γραμμές η πρόταση τυγχάνει «μεγάλης στήριξης» από τα κράτη - μέλη, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι είναι ξεκάθαρο πως τα κράτη - μέλη διατηρούν την «πρωταρχική ευθύνη της φύλαξης των εθνικών τους συνόρων». Γι' αυτό, ισχυρίστηκε, πρέπει να επιτευχθεί η «σωστή ισορροπία» μεταξύ των δύο. «Σε περίπτωση που ένα κράτος - μέλος δέχεται υπερβολική πίεση, την οποία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο του, τότε το Συμβούλιο πρέπει να έχει τον αποφασιστικό ρόλο στη διαδικασία και η διαδικασία πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένη με το υπάρχον σύστημα αξιολόγησης της Σένγκεν», δήλωσε ο Κ. Ντάικχοφ, και συμπλήρωσε: «Σε περίπτωση απόφασης επέμβασης, η ευθύνη του ενδιαφερόμενου κράτους - μέλους πρέπει να είναι σεβαστή». Από τα παραπάνω προκύπτει πως με την κατάλληλη πολιτική εκβιασμών θα επιτυγχάνεται η συμμόρφωση του κράτους - μέλους.

Τη στήριξη της Κομισιόν προς την ΠΓΔΜ έναντι της Ελλάδας στο θέμα του προσφυγικού εκφράζει ο Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, υποστηρίζοντας ότι οι πρόσφυγες θα πρέπει να παραμείνουν στην Ελλάδα παρά να καταφύγουν στη Γερμανία. Οπως αναφέρει σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό της Σλοβενίας, αντίγραφο της οποίας έχει στην κατοχή του το σάιτ «Politico», ο πρόεδρος της Κομισιόν τάσσεται υπέρ της πρότασής της για ενίσχυση των συνόρων των Σκοπίων με την Ελλάδα ώστε να ανακοπεί η ροή προσφύγων προς τον βορρά, με τη στήριξη της ΕΕ.

Σε αποπομπή της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν αναφέρεται και δημοσίευμα της γαλλικής «Le Monde». Σημειώνει ότι το Κολέγιο των Επιτρόπων αναμένεται να εξετάσει σήμερα σχέδιο διετούς αναστολής της Συνθήκης Σένγκεν για τη χώρα μας. Το δημοσίευμα καταγράφει τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί σε αυτήν την περίπτωση. Η Κομισιόν θα κάνει πρώτα μια αποτίμηση της κατάστασης στα ελληνοτουρκικά σύνορα, που αποτελούν και το εξωτερικό όριο της ζώνης Σένγκεν. Θα υποβάλει την έκθεσή της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου η εισήγηση της Επιτροπής θα πρέπει να εγκριθεί με ενισχυμένη πλειοψηφία. Η Ελλάδα θα έχει περιθώριο τριών μηνών για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Μετά το τρίμηνο, αν κριθεί ότι η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ παραμένει ανεπαρκής, τότε η Κομισιόν θα εισηγηθεί διετή αναστολή της Σένγκεν και επαναφορά των εσωτερικών συνοριακών ελέγχων από τις άλλες χώρες της ΕΕ.

Δανία: Ψηφίστηκε η κατάσχεση πραγμάτων από τους πρόσφυγες

Χτες βράδυ, ψηφίστηκε στη Βουλή της Δανίας νόμος που αναγκάζει τους πρόσφυγες να παραδώσουν τιμαλφή. Αυτό επιτρέπει στην Αστυνομία να πραγματοποιεί έρευνες σε αιτούντες άσυλο την ώρα που αυτοί θα φτάνουν στη χώρα και να κατάσχει αντικείμενα που θεωρεί μη απαραίτητα, αξίας πάνω από 10.000 δανέζικες κορόνες (περίπου 1.350 ευρώ), τα οποία δεν θα έχουν συναισθηματική αξία για τους ιδιοκτήτες τους. Τα μέτρα εγκρίθηκαν με συντριπτική πλειοψηφία, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι Σοσιαλδημοκράτες, ψήφισε υπέρ. Η κεντροδεξιά κυβέρνηση σημειώνει ότι θα προχωρά στις κατασχέσεις, προκειμένου να καλύπτει το κόστος της φιλοξενίας τους. Ο νόμος θα εμποδίζει τους πρόσφυγες να αιτούνται την επανένωση με την οικογένειά τους για τρία χρόνια.

Παράλληλα, η Αυστρία αναπτύσσει 500 στρατιώτες στην κυριότερη μεθοριακή διάβασή της με τη Σλοβενία, ώστε να ελέγχονται συστηματικά οι πρόσφυγες. «Μέχρι τώρα μπορούσαμε να κάνουμε μόνο δειγματοληπτικούς ελέγχους, όμως στο εξής θα είμαστε σε θέση να ελέγχουμε όλους τους μετανάστες», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φριτς Γκρούντινγκ, εκπρόσωπος των αστυνομικών αρχών της Στυρίας. Στο πλαίσιο αυτό, η αυστριακή κυβέρνηση σχεδιάζει να μην επιτρέπει πλέον την είσοδο στο έδαφός της των μεταναστών που επιδιώκουν να φτάσουν στη Σκανδιναβία, όπως το κάνει ήδη και η Γερμανία. Οι αυστριακές αρχές ολοκληρώνουν επίσης, στο Σπίλφελντ, την κατασκευή ενός φράχτη μήκους 3,7 χιλιομέτρων, ο οποίος θα εμποδίζει τους μετανάστες να περνούν παράνομα τα σύνορα, ενώ η κυβέρνηση της Αυστρίας έχει ανακοινώσει ότι υιοθέτησε ένα σχέδιο νόμου με στόχο να περιοριστεί στα τρία χρόνια η διάρκεια ισχύος του ασύλου που χορηγείται στους πρόσφυγες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ