Παρασκευή 22 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
«Σύννεφα» και αβεβαιότητες στην Ευρωζώνη

Δρομολογούνται πρόσθετα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης για την ανάκαμψη των ευρωπαϊκών μονοπωλίων

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι

Associated Press

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι
Στην κατεύθυνση πρόσθετων μέτρων «νομισματικής χαλάρωσης», σε όφελος και για λογαριασμό των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, δείχνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), εν μέσω σειράς κινδύνων και αβεβαιοτήτων που εκδηλώνονται στην παγκόσμια οικονομία και την Ευρωζώνη, με φόντο και τις αναταράξεις στα διεθνή χρηματιστήρια, τη μεταβλητότητα στις ισοτιμίες των βασικών ανταγωνιστικών νομισμάτων, την καθίζηση στις τιμές του πετρελαίου, καθώς και άλλων βασικών εμπορευμάτων.

Χαρακτηριστικές είναι οι επισημάνσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, ο οποίος μετά τη χτεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, υπογράμμισε ότι οι συνθήκες από τη συνεδρίαση του Δεκέμβρη έχουν αλλάξει, κάνοντας ειδική αναφορά στην πτώση της τιμής του αργού πετρελαίου κατά 40% από τις προηγούμενες προβλέψεις.

Σύμφωνα με τον Μ. Ντράγκι:

«Οι συνθήκες έχουν επιδεινωθεί και πιστεύω ότι η αξιοπιστία της ΕΚΤ θα δεχόταν πλήγμα, αν δεν ήμασταν έτοιμοι να αξιολογήσουμε και ενδεχομένως να επανεξετάσουμε τη νομισματική μας πολιτική, όταν θα έχουμε πλήρη πληροφόρηση. Καθώς ξεκινάμε τη νέα χρονιά, τα καθοδικά ρίσκα έχουν αυξηθεί ξανά εν μέσω αυξημένης αβεβαιότητας για τις προοπτικές ανάπτυξης των αναδυόμενων αγορών, τη μεταβλητότητα στις χρηματοοικονομικές αγορές και στις αγορές εμπορευμάτων και των γεωπολιτικών ρίσκων».

Στο διά ταύτα, και προκειμένου να δώσει το σινιάλο στους «επενδυτές» και τις «αγορές», τόνισε πως «θα είναι αναγκαίο να αξιολογήσουμε και ενδεχομένως να επανεξετάσουμε τη νομισματική μας πολιτική στην επόμενη συνάντηση τον Μάρτιο, όταν θα είναι διαθέσιμες οι νέες μακροοικονομικές προβλέψεις».

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ σημείωσε ότι η δυναμική του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη παραμένει πιο αδύναμη από αυτή που αναμενόταν, εκτιμώντας ότι θα διαμορφωθεί σε πολύ χαμηλά ή ακόμη και σε αρνητικά επίπεδα τους επόμενους μήνες, για να ανακάμψει αργότερα το 2016. Ταυτόχρονα, προειδοποίησε ότι παραμένουν τα ρίσκα από δευτερογενείς επιπτώσεις, που θα πρέπει «να παρακολουθούνται στενά». Υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν τεχνικά όρια στο πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η ΕΚΤ στη χρήση των εργαλείων που διαθέτει. Σε ό,τι αφορά τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ, σημείωσε πως αναμένεται να παραμείνουν στα σημερινά ή σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική πολιτική, κάλεσε τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης «να στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη, παραμένοντας παράλληλα εντός των δημοσιονομικών κανονισμών της ΕΕ».

Στη μέγγενη των «αξιολογήσεων»

Την ίδια ώρα, ο «οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης» «Standard & Poor's» (S&P) θα εξετάσει την πιθανότητα αναβάθμισης του αξιόχρεου του ελληνικού κράτους (στην κατηγορία «Β»). Οπως χαρακτηριστικά τονίζεται, «μία τέτοια εξέλιξη θα ερχόταν πιθανότατα μόνο μετά από την πρώτη αξιολόγηση και εκταμίευση με βάση το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), πιθανόν σε συνδυασμό με την εκ νέου αποδοχή των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου για πράξεις χρηματοδότησης της ΕΚΤ». Βέβαια, η πιστοληπτική αναβάθμιση του ελληνικού κράτους συνδέεται με την «επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος», που, σύμφωνα με τη «Standard & Poor's», θα μπορούσε να τονώσει τις επενδύσεις και την ανάπτυξη, ενώ θα διευκόλυνε την περαιτέρω «ελάφρυνση του χρέους».

Σε διαφορετική περίπτωση, σημειώνει ο οίκος, «θα μπορούσαμε να υποβαθμίσουμε τις αξιολογήσεις της Ελλάδας, εάν η νέα κυβέρνηση δεν μπορεί να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες συμφώνησε με το μνημόνιο κατανόησης που υπέγραψε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Η S&P εκτιμά ότι το ελληνικό ΑΕΠ υποχώρησε το 2015 κατά 0,3%. Για το 2016 προβλέπει ότι θα παραμείνει στάσιμο (στα επίπεδα του 2015), ενώ για το 2017 προβλέπει ρυθμό ανάκαμψης 3%, όπως και για το 2018.

Από την πλευρά του, το Ιδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) προβλέπει παραπέρα υποχώρηση του ελληνικού ΑΕΠ και για το 2016 στο εύρος 1%-1,5% και αυτό εφόσον κλείσει η «αξιολόγηση» και γυρίσει η οικονομία σε θετικούς ρυθμούς στο μέσον του έτους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ