Τρίτη 19 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Οβίδες έπληξαν σχολείο στα νοτιοανατολικά

ΑΓΚΥΡΑ.--

Την έκρυθμη κατάσταση που απλώνεται σε όλες τις νοτιοανατολικές επαρχίες της Τουρκίας ήρθε να αναδείξει και η χτεσινή επίθεση με οβίδες που έπληξε αυτήν τη φορά και σχολείο, στην πόλη Κίλις, ελάχιστα χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Συρία. Από την επίθεση σκοτώθηκε τουλάχιστον μια καθαρίστρια στο σχολείο (ορισμένα ΜΜΕ έκαναν λόγο και για δεύτερο νεκρό) και τρία ακόμα άτομα (ανάμεσά τους και ένας μαθητής) τραυματίστηκαν. Εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και της αστυνομίας δήλωσαν ότι οι οβίδες προήλθαν από περιοχές της Συρίας που ελέγχει το «Ισλαμικό Κράτος», ενώ ο στρατός αργότερα ανταπέδωσε με πυρά και ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε τη βάση, από όπου εξαπολύθηκε η επίθεση.

Στην ίδια μεθόριο, αλλά διακόσια χιλιόμετρα πιο ανατολικά, στην περιοχή Σιρνάκ, αργά το βράδυ της Κυριακής σημειώθηκε έκρηξη σε όχημα των δυνάμεων ασφαλείας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις αστυνομικοί και να τραυματιστούν ακόμα τέσσερις, επίθεση που αποδόθηκε στο ΡΚΚ.

Προσπαθώντας να αποκρούσει τις κατηγορίες που δέχεται η κυβέρνηση για την ανυπόφορη κατάσταση που βιώνει ο πληθυσμός στα νοτιοανατολικά, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς σημείωσε ότι «η τρομοκρατία και η πάλη εναντίον της είναι παροδικά. Πρέπει να τερματιστούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και μετά θα επιτευχθεί μια διαδικασία εκδημοκρατισμού. Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες αν αποτύχουμε να εξετάσουμε τη συνολική εικόνα».

Ο ίδιος πρόσθεσε ακόμα πως η κυβέρνηση θα ξεκινήσει μια νέα «διαδικασία εθνικής ενότητας και αδελφοσύνης», προφανώς όσον αφορά το χειρισμό του Κουρδικού που η Αγκυρα μελετά πώς θα αντιμετωπίσει χωρίς να τεθούν σε μεγαλύτερο κίνδυνο τα στρατηγικά συμφέροντα του ντόπιου κεφαλαίου στην ευρύτερη «γειτονιά». Μεταξύ άλλων, ο Κουρτουλμούς υποστήριξε ότι «δε θα αντιμετωπίζαμε τόσο ισχυρή αντίσταση από το ΡΚΚ ανά πόλη αν δεν υπήρχαν τέτοιες εξελίξεις στη βόρεια Συρία», εννοώντας την ισχυροποίηση της κουρδικής οργάνωσης PYD που η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί επίσης «τρομοκρατική οργάνωση».

Πάντως, στο φόντο της «αντι-τρομοκρατικής» συνεργασίας, εντείνονται μια σειρά διεργασίες όπως φάνηκε και μετά την πολύνεκρη επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, όπου σκοτώθηκαν 210 Γερμανοί τουρίστες. Την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Αχμέντ Νταβούτογλου θα συναντηθεί με την Γερμανίδα Καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, στο Βερολίνο με θέμα και την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας».

Σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα «ντι Βελτ» ο άλλος αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μεχμέτ Σιμσέκ, τόνισε ότι «αν η Γερμανία και άλλοι θέλουν να δώσουν τέλος στις προσφυγικές ροές, θα πρέπει να δώσουν τέλος στους βομβαρδισμούς των συριακών δυνάμεων και στους ρωσικούς βομβαρδισμούς κατά της συριακής αντιπολίτευσης».

  • Οι εισαγγελικές αρχές κίνησαν νομική διαδικασία κατά του ηγέτη του (μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης) σοσιαλδημοκρατικού CHP Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, με την κατηγορία ότι προσέβαλε τον Πρόεδρο της χώρας. Ο Κιλιντσάρογλου φέρεται να αναφέρθηκε στον Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν ως «λεγόμενο δικτάτορα», στη διάρκεια του συνεδρίου του CHP, το Σάββατο.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ