Τετάρτη 30 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ
«Απογείωση» 1,5 δισ. το Νοέμβρη

Τον υψηλότερο ρυθμό που έχει καταγραφεί στη διάρκεια του 2015 εμφάνισαν το Νοέμβρη τα κάθε είδους ληξιπρόθεσμα χρέη στην Εφορία, σε μια εξέλιξη που συνδυάζεται με τα πολλαπλά χαράτσια της περιόδου (ΕΝΦΙΑ, φόροι εισοδήματος, ρυθμίσεις για παλαιότερης κοπής αντιλαϊκούς φόρους κ.ά.).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) του υπουργείου Οικονομικών, οι νέες οφειλές που χαρακτηρίστηκαν ληξιπρόθεσμες το Νοέμβρη έφτασαν το 1,5 δισ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον ίδιο μήνα, η μάζα των φορολογικών εσόδων που εισέρρευσε στο κρατικό ταμείο εμφάνισε σημάδια ανάκαμψης, μετά και τα μέτρα τόνωσης της φοροληστείας των λαϊκών στρωμάτων που έβαλε σε εφαρμογή η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Στο 11μηνο (Γενάρης - Νοέμβρης), τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη διαμορφώνονται στα 11,8 δισ. ευρώ, ενώ το εμφανιζόμενο συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος διαμορφώθηκε στα 83,6 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα, επίσης, με τα στοιχεία της ΓΓΔΕ, το «αποτελεσματικό» ληξιπρόθεσμο χρέος για το 2015 (αυτό που εμφανίζει μεγαλύτερες πιθανότητες είσπραξης, αφού δεν περιλαμβάνει οφειλές όπως είναι τα φορολογικά πρόστιμα και οι καταπτώσεις εγγυήσεων δανείων που δόθηκαν από το κράτος σε ιδιώτες) ανήλθε σε 7,2 δισ. ευρώ το Νοέμβρη και αφορά κατά κύριο λόγο σε ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος.

Τα παραπάνω σηματοδοτούν και τα διαχειριστικά ζόρια του κεφαλαίου και της συγκυβέρνησης, που μέχρι πριν από λίγο καιρό επιχειρούσε να διαφημίσει τη «φορολογική συμμόρφωση» στα μέτρα της φορολογικής αφαίμαξης των λαϊκών στρωμάτων. Πλέον θεωρείται βέβαιο ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη θα διογκωθούν περαιτέρω, καθώς στις «υποχρεώσεις» του Δεκέμβρη προστίθενται και τα τέλη κυκλοφορίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ