Πέμπτη 12 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
Τηλεόραση
Το εξπρές... των καλών παιδιών

Σκηνή από την γκανγκστερική ταινία του Μάρτιν Σκορτσέζε «Τα καλά παιδιά»
Σκηνή από την γκανγκστερική ταινία του Μάρτιν Σκορτσέζε «Τα καλά παιδιά»
Ο Μάρτιν Σκορτσέζε σκηνοθέτησε το 1990 την γκανγκστερική δραματική ταινία «Τα καλά παιδιά», που καταγράφει την άνοδο και την πτώση ενός γκάνγκστερ. Ο Σκορτσέζε μετά την ταινία του «Κακόφημοι δρόμοι» επανέρχεται στη σκιαγράφηση του κόσμου του οργανωμένου εγκλήματος, διασκευάζοντας ένα μπεστ σέλερ του Νίκολας Πιλέγκι. Η υπόθεση βασίζεται σε πραγματικά περιστατικά που αναφέρονται στη δράση του Χένρι Χιλ, εκτελεστή της Μαφίας, που στη συνέχεια έγινε πληροφοριοδότης του FBI. O Χένρι Χιλ μεγαλώνει σε μια ιταλοαμερικανική γειτονιά του Μπρούκλιν και από μικρός ονειρεύεται να γίνει γκάνγκστερ και να μπει στο κύκλωμα της Μαφίας. Η ευκαιρία θα του δοθεί όταν ένας μαφιόζος της γειτονιάς του θα του ζητήσει να τον βοηθήσει. Ο ήρωας της ταινίας δε θ' αργήσει να φθάσει στην κορυφή της ιεραρχίας, κερδίζοντας πολλά και βγάζοντας εύκολο χρήμα από το οργανωμένο έγκλημα. Κάποια στιγμή όμως θα δει πως ο δρόμος αυτός δεν είναι εύκολος, αφού ζει στον κόσμο της βίας. Η πτώση του ισχυρού μαφιόζου άνδρα θα έχει και επακόλουθα. Θα έρθει η στιγμή για να διαλέξει ανάμεσα στο να προδώσει τους φίλους του για να γλιτώσει από τη φυλακή ή ν' αυτοκτονήσει. Μια εντυπωσιακή ταινία που εστιάζεται στην καθημερινότητα ενός γκάνγκστερ, σατιρίζοντας συγχρόνως τα πρότυπα της Μαφίας. Εξαιρετικές ερμηνείες από τους Ρόμπερτ ντε Νίρο, Ρέι Λιότα, Τζον Πέσι και Λορέιν Μπράκο (STAR 21.30).

«Close up». Ιρανική ταινία σκηνοθετημένη από τον Αμπάς Κιαροστάμι. Ενας ασήμαντος τυπογράφος που αγαπά τον κινηματογράφο, οικειοποιείται την ταυτότητα ενός σκηνοθέτη και πείθει μια μεσοαστική οικογένεια να του δώσει χρήματα για την ταινία του. Οι αμφιβολίες της οικογένειας αρχίζουν όταν σ' ένα περιοδικό βλέπουν δημοσιευμένη μία φωτογραφία του συγγραφέα και σκηνοθέτη, που φυσικά δε μοιάζει με αυτόν που γνωρίζουν. Εμπνεόμενος από ένα αληθινό περιστατικό ο Κιαροστάμι κάνει μία ταινία ανάμεσα στο ντοκιμαντέρ και το σινεμά της μυθοπλασίας. Πλησίασε τον αληθινό πρωταγωνιστή της ιστορίας και πήρε άδεια να κινηματογραφήσει τη δική του. Μετά την αθώωσή του ο αληθινός και ο ψεύτικος Μακχμαλμπάφ συναντιούνται για να επισκεφθούν το σπίτι της οικογένειας που ο κατηγορούμενος εξαπάτησε. Παίζουν οι Χοσέιν Σαμπζιάν, Μοχσέν Μακχμαλμπάφ και Χασάν Φραζμάντ (ΕΤ-3 22.00).

«Το εξπρές του μεσονυκτίου». Βασισμένη σε μια αληθινή ιστορία είναι η ταινία που σκηνοθέτησε ο Αλαν Πάρκερ, ενώ το σενάριό της είναι του Ολιβερ Στόουν. Πρόκειται για την ιστορία ενός νεαρού Αμερικανού που κατάφερε να ξεφύγει από την κόλαση των τουρκικών φυλακών. Ο νεαρός Αμερικανός τουρίστας Μπίλι Χέις, συλλαμβάνεται στην Κωνσταντινούπολη για κατοχή μιας μικρής ποσότητας χασίς. Καταδικάζεται σε φυλάκιση τεσσάρων χρόνων. Μέσα στη φυλακή θα έρθει αντιμέτωπος με τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν. Οι ξυλοδαρμοί, τα βασανιστήρια και οι βιασμοί τον μεταβάλλουν σ' ένα ψυχικό και σωματικό ράκος. Ο Μπίλι θα γίνει φίλος με άλλους κρατούμενους, ενώ ο πατέρας του και οι δικοί του προσπαθούν να βρουν τρόπους να τον βγάλουν από το κολαστήριο που ζει. Οταν τελειώνουν τα τέσσερα χρόνια της ποινής του, γίνεται νέα δική και καταδικάζεται σε φυλάκιση άλλων τριάντα αυτή τη φορά χρόνων. Ο Μπίλι τότε καταλαβαίνει ότι η μόνη σωτηρία του, είναι η απόδραση, το «εξπρές του μεσονυκτίου». Πρωταγωνιστούν οι Μπραντ Ντέιβις, Ράντι Κουέιντ, Τζον Χαρτ, Μπο Χίπκινς (MEGA 23.20).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ