Η ανάγκη για ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης προς το ΚΕΘΕΑ επιβεβαιώνεται, για άλλη μια φορά, με αφορμή τη χτεσινή παρουσίαση - απολογισμό του εικοσαετούς πολυσήμαντου και καινοτόμου έργου του ΚΕΘΕΑ «ΕΞΕΛΙΞΙΣ», το οποίο απευθύνεται σε χρήστες που είναι στο δρόμο.
Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο αυτών των υπηρεσιών, το 2013 δημιουργήθηκε το Δίκτυο Φροντίδας Εξαρτημένων στο Δρόμο με δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Ομως, όπως είπε ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, Βασίλης Γκιτάκος, «σήμερα μας απασχολεί με ποιον τρόπο θα δώσουμε συνέχεια στη λειτουργία του, μετά το Σεπτέμβρη του 2016, οπότε και λήγει η χρηματοδότησή του από το Ιδρυμα. Είναι προφανές ότι εάν δεν καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε το προσωπικό για τη στελέχωσή του μετά το Σεπτέμβριο, θα αποδυναμωθούν σημαντικά όχι μόνο οι υπηρεσίες που προσφέρονται από το ΚΕΘΕΑ, αλλά συνολικά στη χώρα μας σε αυτό το πεδίο».
Μια εικόνα της εμβέλειας της δράσης του Δικτύου κατά το 2015 είναι η εξής:
Αναφερόμενος στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις «πιάτσες» ο Μιχάλης Μυλωνάς, υπεύθυνος του προγράμματος, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι το 42% των εξαρτημένων είναι άστεγοι, έναντι του 24,5% το 2010. Η κατάσταση των χρηστών στο δρόμο, όπως διαμορφώνεται σήμερα, υπαγορεύει τη συνέχιση με κάθε τρόπο του Δικτύου με τη μορφή που έχει σήμερα, την περαιτέρω αξιοποίηση της συσσωρευμένης γνώσης και της εμπειρίας του προσωπικού, αλλά και τη διεύρυνσή του με νέες δράσεις.
«Καθώς η οικονομική κρίση θα συνεχίσει να οξύνει τα επόμενα χρόνια την εξάρτηση, τη συνδεόμενη με αυτή παραβατικότητα και τον κοινωνικό αποκλεισμό, χρειάζονται περισσότερες και πιο στοχευμένες παρεμβάσεις που θα στοχεύουν στην καρδιά του προβλήματος», σημείωσε ο Γιώργος Μπαρδάνης, πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ.
Το ΚΕΘΕΑ προτείνει συγκεκριμένες δράσεις, όπως η δημιουργία, για πρώτη φορά στη χώρα μας, ξενώνων για ενεργούς χρήστες. Οι άστεγοι χρήστες είναι μια ομάδα που αντιμετωπίζει οξυμένα προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας, διατροφής, εμπλοκής με το νόμο και γενικευμένου στιγματισμού, με αποτέλεσμα να αποκλείεται από τις, ούτως ή άλλως, περιορισμένες ευκαιρίες φροντίδας που προσφέρονται στο γενικό πληθυσμό των αστέγων. Η πρότασή του αφορά στη δημιουργία δύο ξενώνων στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ο καθένας από τους οποίους θα δίνει τη δυνατότητα διανυκτέρευσης σε 30 άστεγους χρήστες σε καθημερινή βάση.