Τρίτη 24 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ταινίες για τους αλύγιστους της ταξικής πάλης

Η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει στον κεντρικό κινηματογράφο «Αλκυονίδα» τριήμερο κινηματογραφικών προβολών αφιερωμένο στους αλύγιστους της ταξικής πάλης που πέρασαν από φυλακές και εξορίες, κρατώντας ψηλά τη σημαία του Κόμματος, του τιμημένου ΚΚΕ. Στο πλαίσιο του κινηματογραφικού αυτού τριήμερου - με είσοδο ελεύθερη - που θα λάβει χώρα την Πέμπτη 26, την Παρασκευή 27 και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 28 Νοέμβρη, θα πραγματοποιηθούν επίσης παρουσιάσεις τριών βιβλίων. Αναλυτικά, το καθημερινό πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Την Πέμπτη 26 Νοέμβρη, στις 19.00, η συγγραφέας του βιβλίου «Τα πέτρινα πανεπιστήμια», Κυριακή Καμαρινού, θα κάνει μια σύντομη παρουσίαση του βιβλίου της. Αμέσως μετά, στις 19.30, θα πραγματοποιηθεί η προβολή του - ωριαίας διάρκειας - ντοκιμαντέρ του Λεωνίδα Βαρδαρού «Τόποι πολιτικής εξορίας και ιστορικής μνήμης: Αη Στράτης» (2008) και θα ακολουθήσει στις 20.30 η προβολή ενός προγενέστερου ντοκιμαντέρ του Βαρδαρού με τίτλο «Τόποι πολιτικής εξορίας και ιστορικής μνήμης: Μακρόνησος» (2000).

Την Παρασκευή 27 Νοέμβρη, η βραδιά θα αρχίσει στις 19.00, με την παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Γιάννη Ρίτσου «Μακρονησιώτικα» από την Βαγγελιώ Πλατανιά, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής, ενώ στις 19.30 θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Ελβετού Ολιβιέ Ζισουά «Σαν πέτρινα λιοντάρια στην μπασιά της νύχτας» (2012). Πρόκειται για ένα ποιητικό, ελεγειακό κινηματογραφικό δοκίμιο, χαραγμένο από μνήμες, εικόνες και ήχους του ξερότοπου Μακρονήσου, του σωφρονιστηρίου των κομμουνιστών, απ' όπου πέρασαν χιλιάδες και χιλιάδες, επώνυμοι και ανώνυμοι αγωνιστές... Η τραχιά καθημερινότητά των εξόριστων αναβιώνει μέσα από το σιωπηλό τοπίο και το πλατάγισμα των κυμάτων, ανακατεμένο με ποιητικά κείμενα κρατουμένων, με ηχητικά και οπτικά ντοκουμέντα εποχής. Συγκινητική και πρωτότυπη, η προσέγγιση του Ζισουά εμφυσά ζωή σε πολύτιμες ιστορικές στιγμές.

Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με την προβολή στις 21.00, του ντοκιμαντέρ της Αλίντας Δημητρίου «Η ζωή στους βράχους» (2009), μια ταινία που συντίθεται από συνεντεύξεις γυναικών που φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν κι εξορίστηκαν γιατί πολέμησαν στην Αντίσταση και τον ΔΣΕ. Το 2008, η Δημητρίου παρουσίασε στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τα «Πουλιά στο βάλτο» (2008), μια καταγραφή μαρτυριών 33 γυναικών που συμμετείχαν στην Εθνική Αντίσταση. Την επόμενη χρονιά, το 2009, έρχεται η «Ζωή στους βράχους», όπου γυναίκες - οι περισσότερες γνωστές από το πρώτο ντοκιμαντέρ - μιλούν για τη συμμετοχή τους στο ΔΣΕ και τους διωγμούς που υπέστησαν ως συνέπεια των πολιτικών τους επιλογών.

Η τελευταία μέρα του κινηματογραφικού τριήμερου, το Σάββατο 28 Νοέμβρη, ξεκινά στις 19.00, με παρουσίαση των καινούργιων εκδόσεων για τις «Φυλακές και εξορίες πολιτικών κρατουμένων» από τον Αρη Ευαγγελίδη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Στις 19.30 θα ακολουθήσει η προβολή της ενδιαφέρουσας ταινίας μυθοπλασίας, μικρού μήκους, των Κώστα Σταματόπουλου και Σήφη Στάμου «Οι παλαιστές» (2015), για δύο φίλους παλαιστές από την επαρχία που, κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου, καλούνται από τη στρατολογία για κατάταξη. Εκεί τους δίνεται ένα χαρτί που πρέπει να υπογράψουν και να αποκηρύξουν τον κομμουνισμό. Δεν υπογράφουν κι έτσι ακολουθούν την πορεία χιλιάδων άλλων προς τη Μακρόνησο. Πρόκειται για παραγωγή της ομάδας «Λοκομοτίβα», του Χρήστου Γιάννου και του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου. Το κινηματογραφικό τριήμερο της ΚΟΑ του ΚΚΕ θα κλείσει με την προβολή της γνωστής, έγχρωμης ταινίας μεγάλου μήκους, του Παντελή Βούλγαρη «Τα πέτρινα χρόνια» (1985). Μυθοπλασία με στοιχεία από την πραγματική ζωή ενός ζευγαριού κομμουνιστών στην παρανομία που, επί Παπάγου, το 1954, συλλαμβάνονται και φυλακίζονται για να απελευθερωθούν μετά από 20 χρόνια...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ