Δραστικά μέτρα «ασφάλειας» και σε χώρες όπως το Βέλγιο, όπου η πρωτεύουσα έχει γεμίσει πάνοπλους στρατιώτες
ΠΑΡΙΣΙ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--
Συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, είχε χτες στο Παρίσι ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, που συνεχίζει τις εντατικές επαφές, διεκδικώντας για λογαριασμό της γαλλικής πλουτοκρατίας πρωταγωνιστικό ρόλο στη σύγχρονη «αντιτρομοκρατική» σταυροφορία, δηλαδή σε νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, καταρχήν στη Μέση Ανατολή.
Πριν από την κοινή τους επίσκεψη στο συναυλιακό χώρο «Μπατακλάν» στη μνήμη των δεκάδων θυμάτων που σκοτώθηκαν εκεί στις 13 Νοέμβρη, ο Ολάντ αναφέρθηκε στις «κοινές υποχρεώσεις» που οι δυο χώρες έχουν στο θέμα της «τρομοκρατίας», ενώ ο Κάμερον επανέλαβε ότι η χώρα του ετοιμάζεται να ενισχύσει τη συμμετοχή της στην επέμβαση, επεκτείνοντας τους βομβαρδισμούς και στη Συρία.
Σήμερα, ο Ολάντ θα βρεθεί στην Ουάσιγκτον και την Πέμπτη στη Μόσχα, όπου θα συζητήσει με τον Αμερικανό και Ρώσο ομόλογό του τρόπους ενίσχυσης της πάλης «κατά της τρομοκρατίας».
Επίσης, χτες έγινε γνωστό πως ο Ολάντ την Πέμπτη θα συναντηθεί και με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι, στο Παρίσι.
Την ίδια στιγμή, την περασμένη Παρασκευή, το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ ενέκρινε ομόφωνα «αντιτρομοκρατικό» ψήφισμα που κατέθεσε η Γαλλία, «καλώντας όλα τα κράτη - μέλη που έχουν την ικανότητα να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα» για την αντιμετώπιση του «Ισλαμικού Κράτους», αλλά και «άλλων τρομοκρατικών ομάδων... όπως μπορεί να συμφωνηθεί από τη Διεθνή Ομάδα Στήριξης της Συρίας» (σ.σ. που στήθηκε στις πρόσφατες πολυμερείς συναντήσεις στη Βιέννη, στρώνοντας έδαφος για ένταση των «παζαριών» για την επόμενη μέρα στη Συρία). Ακόμα, το ΣΑ καλεί «τα κράτη - μέλη να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την αναχαίτιση της ροής ξένων τρομοκρατών σε Ιράκ και Συρία και την παρεμπόδιση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας».
Στο μεταξύ, καθώς οι αστυνομικές και δικαστικές έρευνες για τον εντοπισμό υπόπτων που εμπλέκονται στο μακελειό της 13ης Νοέμβρη, μέτρα και δυνάμεις «ασφαλείας» ενισχύονται στη μία μετά τις άλλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Στις Βρυξέλλες, ολόκληρο το κέντρο έχει μετατραπεί σε στρατοκρατούμενη ζώνη, με πάνοπλους στρατιώτες να κυκλοφορούν παντού και μετρό, σχολεία, πανεπιστήμια και άλλους χώρους μαζικών συγκεντρώσεων να μένουν κλειστοί. Χτες, για τρίτη συνεχόμενη μέρα, το «επίπεδο συναγερμού» στη χώρα διατηρήθηκε στο ψηλότερο δυνατό, με τον πρωθυπουργό, Σαρλ Μισέλ, να δηλώνει ότι «αυτό που φοβόμαστε, είναι παρόμοιες επιθέσεις με αυτές του Παρισιού, με αρκετά άτομα, επιθέσεις σε αρκετά σημεία», με πιθανούς στόχους «πολυσύχναστα μέρη».
Χτες, έγινε γνωστό ότι συνελήφθησαν συνολικά 21 άτομα, ωστόσο ο βασικός καταζητούμενος Σαλάχ Αμπντεσλάμ - που φέρεται να έχει παίξει βασικό ρόλο στις πολύνεκρες επιθέσεις που αφαίρεσαν 130 ζωές στη γαλλική πρωτεύουσα - φερόταν ακόμα ελεύθερος. Η αστυνομία έκανε χτες 19 εφόδους, μετά ανακοίνωσε ότι «δε βρέθηκαν ούτε όπλα ούτε εκρηκτικά».
Πάντως, όλος ο τρόπος που λειτουργούν τόσο οι αρχές όσο και τα ΜΜΕ ενισχύουν ολόπλευρα ένα κλίμα τρομολαγνείας που αντικειμενικά στρώνει το έδαφος σε νέα αντιδραστικά μέτρα, στο όνομα της «ασφάλειας» όπως αυτά που ήδη προωθεί η γαλλική κυβέρνηση.