Σάββατο 21 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»
Συνέχιση μόνο για το 2016 εγγυάται η κυβέρνηση

Σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκη απάντησε χτες ο υφυπουργός Εσωτερικών

Μόνο ανησυχία για τους 4.000 εργαζόμενους του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και των 100.000 συνταξιούχων και ατόμων με ειδικές ανάγκες μπορεί να προκαλέσουν οι απαντήσεις που έδωσε, χτες, από το βήμα της Βουλής, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μπαλάφας, στην Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μανώλη Συντυχάκη.

Ο υφυπουργός διευκρίνισε ότι η μόνη απάντηση που μπορεί να δώσει είναι πως «το πρόγραμμα με τη μορφή που ισχύει μέχρι σήμερα και με τους ίδιους εργαζόμενους και με τις ίδιες σχέσεις θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του 2016».

Σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις με τις οποίες απασχολούνται επί χρόνια οι εργαζόμενοι, είπε ότι «προφανώς θα θέλαμε να υπάρχουν οι απόλυτα μόνιμες, εντελώς διαφορετικές, ακόμα καλύτερες εργασιακές σχέσεις», όμως «δεν υπάρχουν ιδανικές καταστάσεις ούτε σήμερα ούτε αύριο ούτε ποτέ. Ιδανικές και παραδεισένιες καταστάσεις δεν υπάρχουν στον κόσμο τούτο»!

Οταν, μάλιστα, ρωτήθηκε από τον Μ. Συντυχάκη αν υιοθετεί η κυβέρνηση «το διάδοχο σχήμα» που είχε αποφασίσει η προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ με το νόμο 4052/12, «που αντικαθιστά το "Βοήθεια στο Σπίτι" με το "Κατ' οίκον φροντίδα συνταξιούχων"», η απάντηση ήταν, «να ρωτήσετε την κα Φωτίου» (!), δηλαδή το υπουργείο Εργασίας.

Σημειώνουμε ότι το νέο πρόγραμμα δεν προβλέπει άλλη χρηματοδότηση πέραν αυτής των ασφαλιστικών εισφορών και από το χαρακτήρα του αντικειμενικά πετά έξω από τις δομές την πλειοψηφία των συνταξιούχων και των ατόμων με ειδικές ανάγκες, αλλά και τους εργαζόμενους, ενώ η υλοποίησή του θα εκχωρηθεί στις λεγόμενες ΚΟΙΝΣΕΠ, σε ΜΚΟ και ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι «είναι τουλάχιστον απαράδεκτο να έχουμε 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους, το 27% κάτω από το όριο της φτώχειας, ένα εκατομμύριο που μένουν μόνοι τους και μόνο 100.000 να καλύπτονται από αυτό το πρόγραμμα, με 4.000 εργαζόμενους υπό ομηρία, κακοπληρωμένους, που δίνουν μάχη για να αντεπεξέλθουν», και «να λέμε όλα καλά».

Ανέδειξε ότι είναι «αναγκαία σήμερα πολύ περισσότερο η διεύρυνση, η στήριξη και η αναβάθμιση αυτών των δημόσιων προνοιακών υπηρεσιών. Πρέπει να αποτραπεί η ιδιωτικοποίησή τους με οποιονδήποτε μανδύα και αν ντυθεί, είτε με ΜΚΟ είτε με ΚΟΙΝΣΕΠ είτε απευθείας σε ιδιώτες. Απαιτείται εκσυγχρονισμός, αναβάθμιση και διεύρυνση του κοινωνικού έργου (...) Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος, να μονιμοποιηθούν όλοι, να προσληφθεί επιπλέον όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ