Σάββατο 22 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
του Γιάννη Μπομπολάκη, μέλους της Παγχανιώτικης Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών
«Διαλέγουμε το δρόμο του αγώνα»

- Οι αγρότες των Χανίων, μετά από απόφαση της ΠΑΣΕΑ, οργανώνουν Παγχανιώτικο συλλαλητήριο στις 27 του μήνα. Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και πώς διαμορφώνεται η κατάσταση γι' αυτούς.

- Βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτή την περίοδο οι αγρότες του νομού μας, είναι κατά κύριο λόγο με τα εσπεριδοειδή, ενώ δεν είναι σε καλύτερα μοίρα το λάδι και η κτηνοτροφία. Τα εσπεριδοειδή, πορτοκάλια και μανταρίνια, δεν έχουν καμία ζήτηση, ούτε από Ενώσεις ούτε από εμπόρους, ενώ ακόμα και οι ελάχιστες ποσότητες που έχουν «τραβηχτεί» είναι σε πολύ χαμηλές τιμές, με άμεσο αποτέλεσμα να μην καλύπτεται ούτε το κόστος παραγωγής. Από την άλλη, αυτή τη στιγμή το 70 με 80% της παραγωγής - που έπρεπε ήδη να έχει πουληθεί - έχει πέσει κάτω, γιατί ο καιρός συγκομιδής έχει περάσει, ενώ στην καταστροφή «συνέβαλαν» και οι πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, σε τι απόγνωση βρίσκονται οι συγκεκριμένοι αγρότες.

Και στο λάδι, που είναι και το βασικό προϊόν του νομού μας, η κατάσταση είναι το ίδιο δραματική και στο σύνολό τους οι ελαιοπαραγωγοί οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στον αφανισμό. Ηδη, η τιμή ασφαλείας έχει καταργηθεί, με αποτέλεσμα οι τιμές που κυκλοφορούν στο εμπόριο να μην καλύπτουν το κόστος παραγωγής, ενώ παράλληλα οι τιμές στις πρώτες ύλες (λιπάσματα, φυτοφάρμακα κλπ.) έχουν εκτιναχτεί στα ύψη. Οσο για τους κτηνοτρόφους, είναι γνωστός ο Γολγοθάς που τραβούν, αφού χρόνια τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με την ελεύθερη αγορά, από τη στιγμή που δεν υπάρχει τιμή ασφαλείας στο κρέας, και η κατάστασή τους συνεχώς επιδεινώνεται.

- Τι διεκδικούν οι αγρότες με την αγωνιστική τους κινητοποίηση;

- Οι αγρότες των Χανίων με τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο στις 27 του Γενάρη διεκδικούν αγωνιστικά τη στήριξη των προϊόντων τους και του εισοδήματός τους. Κύριο αίτημά τους είναι να παρθούν άμεσα μέτρα για την απορρόφηση όλης της παραγωγής των προϊόντων του νομού σε ικανοποιητικές τιμές, οι οποίες θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θ' αφήνουν ένα λογικό κέρδος στον παραγωγό. Παράλληλα, ζητούν να καταργηθούν τα πλαφόν και τα τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας, που οδηγούν στη μείωση της επιδότησης και να μην εφαρμοστούν τα αντιαγροτικά μέτρα που επιτάσσει η ΕΕ, η «Ατζέντα 2000» και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ), τα οποία θα οδηγήσουν στο ξεκλήρισμα τη μικρομεσαία αγροτιά. Για τα βασικά προϊόντα του νομού που προαναφέρθηκαν, ζητούν: Για το λάδι, να επιδοτούνται οι Ενώσεις Γεωργικών Συνεταιρισμών για την τυποποίησή του, έτσι ώστε να μπορούν να απορροφήσουν το προϊόν και να μην πέφτουν οι παραγωγοί θύματα των εκβιασμών των εμπόρων. Να ενισχυθούν οι εξαγωγές εσπεριδοειδών, να δοθούν ικανοποιητικές τιμές στο γάλα και να παρθούν μέτρα για την ενίσχυση της κτηνοτροφίας.

- Πιστεύετε ότι μπορεί να αλλάξει αυτή η κατάσταση και πώς μπορεί να γίνει αυτό;

- Για ν' αλλάξει η κατάσταση πρέπει ν' αλλάξει πρώτα η αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζει σήμερα η κυβέρνηση, εκτελώντας πιστά τις καταστροφικές επιταγές της ΕΕ. Βέβαια, χωρίς αγώνα δε γίνεται τίποτα. Γι' αυτό οι αγρότες των Χανίων διαλέξαμε το δρόμο του αγώνα και θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε πάνω σ' αυτόν. Για να παραμείνουμε στη γη και τα χωράφια μας, για να προστατέψουμε τον ιδρώτα μας. Και δηλώνουμε κατηγορηματικά πως δε θα «χαριστούμε» σ' αυτούς που θέλουν να μας ξεκληρίσουν.


Φ.Σ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ