Τετάρτη 11 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Απαράδεκτη μεθόδευση

Μια απαράδεκτη μεθόδευση με στόχο να «θαφτεί» η αυριανή πανεργατική πανελλαδική απεργία ξετυλίγεται αυτό το διάστημα. Τα ερωτήματα που είχαν δημιουργηθεί ως προς την απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών να συμμετάσχουν οι δημοσιογράφοι στην πανελλαδική πανεργατική απεργία ανήμερα, στις 12 Νοέμβρη, και όχι μια μέρα πριν, όπως γινόταν μέχρι τώρα, ή μια μέρα μετά, όπως πρότειναν στο διασωματειακό οι ταξικές δυνάμεις, ήρθαν να διευκρινιστούν.

Η ΠΟΕΣΥ αποφάσισε επί της ουσίας να μη μεταδοθεί αύριο ούτε μια είδηση για την απεργία από τα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα και ταυτόχρονα να μην εκδοθούν την επομένη οι εφημερίδες, που θα φιλοξενούσαν το ρεπορτάζ της απεργίας. Αυτό επιβεβαιώθηκε από τη σφοδρή αντίδραση των συνδικαλιστών της ΠΟΕΣΥ και της ΕΣΗΕΑ στο ενδεχόμενο έκδοσης φύλλων με αποκλειστικά απεργιακή ύλη την επόμενη μέρα της απεργίας.

Πρόκειται για μια κίνηση που αντικειμενικά εξυπηρετεί μόνο την εργοδοσία και την κυβέρνηση. Κι αυτό πρέπει να προβληματίσει σοβαρά τους εργαζόμενους στον Τύπο, συνολικά την εργατική τάξη. Πίσω από την απόφαση της ΠΟΕΣΥ οχυρώθηκαν και άλλες Ενώσεις του Τύπου, που αναλαμβάνουν ευθύνη για τη μεθοδευμένη αποσιώπηση της απεργίας.

Η επισήμανση στην ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ ότι «επιτρέπεται η μετάδοση δύο δεκάλεπτων απεργιακών δελτίων ειδήσεων, σε ώρες που θα καθορίζουν τα ίδια τα Μέσα», ρίχνει το μπαλάκι στην εργοδοσία και επί της ουσίας σε τίποτα δεν διασφαλίζει ότι θα ακουστεί έστω και μια λέξη από τα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ τη μέρα της απεργίας. Για τις εφημερίδες, βέβαια, ούτε λόγος, αφού η εργοδοσία βρίσκει ένα πρώτης τάξης άλλοθι για να «θάψει» την απεργία.

Οι ταξικές δυνάμεις έθεσαν και χτες στο διασωματειακό ζήτημα να επιτραπεί η έκδοση απεργιακών φύλλων, με ύλη που θα αφορά αποκλειστικά την πανεργατική απεργία και θα διακινηθούν χωρίς τη μεσολάβηση των πρακτορείων. Μια τέτοια εξαίρεση θα διασφάλιζε την κάλυψη και την προβολή της απεργίας τουλάχιστον από τα Μέσα που θα επέλεγαν να εκδώσουν απεργιακό φύλλο και να το διακινήσουν μόνα τους.

Μάλιστα, για να διευκολύνει την προβολή της απεργίας, η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων εξαίρεσε από την απεργία εκείνους τους εργαζόμενους στα τυπογραφεία που θα συμμετάσχουν στην έκδοση απεργιακών φύλλων, με συγκεκριμένες προδιαγραφές (ύλη αποκλειστικά για την απεργία, διακίνηση εκτός πρακτορείων). Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από την ΠΟΕΣΥ και από την πλειοψηφία των Ενώσεων που συμμετέχουν στο διασωματειακό, χαρακτηρίζοντας μια τέτοια κίνηση απεργοσπαστική!

Κι όχι μόνο αυτό, αλλά στη νεότερη ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΟΕΣΥ εκτοξεύει απειλές ενάντια σε όποιον σκεφτεί να συμμετάσχει στην έκδοση απεργιακού φύλλου, γράφοντας: «Η ΠΟΕΣΥ καλεί τις Διοικήσεις των Ενώσεων - μελών της να βρίσκονται σε επιφυλακή - μαζί με τα Πειθαρχικά τους Συμβούλια -, για την απόλυτη επιτυχία της απεργίας και την αντιμετώπιση απεργοσπαστικών κινήσεων».

Χτυπούν, δηλαδή, την απεργία στο όνομα της υπεράσπισής της (!) αυτοί που χωρίς την άδεια της εργοδοσίας δεν προκηρύσσουν απεργιακές κινητοποιήσεις, αυτοί που έχουν συμβάλει με τη στάση τους στο να ξεσαλώνει η εργοδοσία στον κλάδο, αυτοί που κάνουν την «κορόιδα» όταν τα αφεντικά τους συκοφαντούν, διαστρεβλώνουν και θάβουν τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Αυτοί, λοιπόν, δηλώνουν έτοιμοι να περάσουν πειθαρχικό όσους απεργούς δημοσιογράφους κάνουν το αυτονόητο, να συμβάλουν δηλαδή ώστε το μήνυμα της απεργίας να διαδοθεί σε όλους τους εργασιακούς χώρους και τις γειτονιές την επομένη, να διαδοθεί το κάλεσμα για συνέχιση και κλιμάκωση.

Σε ό,τι αφορά τον «Ριζοσπάστη», τη μοναδική εφημερίδα που προβάλλει σταθερά την προετοιμασία της απεργίας, με καθημερινό ρεπορτάζ και αρθρογραφία, τους επιστρέφουμε τις προκλήσεις και τις απειλές. Αλλωστε, τους ξαναβρήκαμε μπροστά μας πολλές φορές. Οπως το Φλεβάρη του 2010, όταν η ΕΣΗΕΑ αρνήθηκε να κηρύξει απεργία και ο «Ριζοσπάστης» ήταν η μοναδική εφημερίδα που στάθηκε στο πλευρό χιλιάδων απεργών από κλάδους που κινητοποιήθηκαν με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ.

Η εφημερίδα μας συμμετείχε στην απεργία και την επομένη κυκλοφόρησε απεργιακό φύλλο, με ύλη αποκλειστικά για την απεργία, που διακινήθηκε δωρεάν χέρι με χέρι από τα μέλη και τους οπαδούς του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, άλλους πρωτοπόρους εργάτες, στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο «Ριζοσπάστης»(2023-09-21 00:00:00.0)
Ο «Ριζοσπάστης»(2017-12-14 00:00:00.0)
Για την απεργία στον Τύπο και τα ΜΜΕ(2016-04-21 00:00:00.0)
Γιατί η επίθεση στα ΜΜΕ του ΚΚΕ;(2013-06-18 00:00:00.0)
Προετοιμάζονται για την απεργία(2002-03-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ