Τετάρτη 11 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
Επαναδιαπραγματεύεται με ΕΕ για λογαριασμό του κεφαλαίου

Την κλιμάκωση της πίεσης για επαναδιαπραγμάτευση της σχέσης του βρετανικού κεφαλαίου με την ΕΕ και την «αναδόμηση» στο εσωτερικό της λυκοσυμμαχίας σηματοδοτούν οι «όροι» που έθεσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, στην επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και τις οποίες παρουσίασε σε ομιλία του στο Λονδίνο. Στις θέσεις του, ο Ντέιβιντ Κάμερον περιλαμβάνει τον περιορισμό της ελεύθερης μετακίνησης, το «ψαλίδι» στα κοινωνικά επιδόματα προς πολίτες έτερων κρατών - μελών, αλλά και το δικαίωμα να εξαιρούνται ομάδες χωρών από την κοινοτική νομοθεσία. Η διαπραγμάτευση πλέον αρχίζει, με την Κομισιόν να δηλώνει ήδη ότι είναι «εξαιρετικά προβληματική» η πρόταση σχετικά με τη θεμελιώδη αρχή της ελεύθερης μετακίνησης.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, έκανε λόγο για ορισμένες «εξαιρετικά προβληματικές» απαιτήσεις εκ μέρους του Λονδίνου. Ο ίδιος επισήμανε πως εκ πρώτης όψεως ορισμένα αιτήματα της Βρετανίας μοιάζουν εφικτά, όμως άλλα είναι «εξαιρετικά προβληματικά» και σε αυτά περιλαμβάνεται «η ευθεία διάκριση μεταξύ Ευρωπαίων πολιτών». Ο Ντ. Τουσκ αναμένεται να ξεκινήσει γύρο διμερών διαβουλεύσεων την επομένη βδομάδα στους κόλπους της ΕΕ, καθώς και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αισιόδοξη πως θα βρεθεί λύση δήλωσε η Αγκελα Μέρκελ, λέγοντας πως η Γερμανία θα κινηθεί σε εποικοδομητικό πνεύμα. «Υπάρχουν ορισμένα δύσκολα σημεία και κάποια λιγότερο δύσκολα, όμως εάν έχουμε το πνεύμα της εξεύρεσης λύσης, τότε είμαι αρκετά σίγουρη ότι αυτό μπορεί να γίνει» ήταν το πρώτο της σχόλιο. Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ντέιβιντ Κάμερον τη Δευτέρα.

Μιλώντας την Τρίτη ενώπιον του «think tank» «Chatham House», ο ηγέτης των Τόρις επισήμανε ότι η Βρετανία επιδιώκει αλλαγές σε τομείς στους οποίους περιλαμβάνεται προστασία για χώρες - μη μέλη της ζώνης του ευρώ, λιγότερη γραφειοκρατία και ευρύτερη εξουσία στα εθνικά κοινοβούλια να εξαιρούνται από κοινοτικούς κανονισμούς. «Είμαστε ένα περήφανο, ανεξάρτητο έθνος. Και σκοπεύουμε να παραμείνουμε» είπε ο Κάμερον, τονίζοντας ότι η χώρα του επιδιώκει μία «καθαρή, νομικά δεσμευτική και αμετάκλητη» συμφωνία, ώστε να τερματιστεί η υποχρέωση της Βρετανίας να εργαστεί για μια διαρκώς στενότερη ένωση. Για την εξαίρεση από κοινοτική νομοθεσία, ο Κάμερον δήλωσε ότι η Βρετανία δε ζητά δικαίωμα βέτο για να μπλοκάρει νόμους της ΕΕ, αλλά η Ενωση θα πρέπει να επιτρέψει σε εθνικά κοινοβούλια από ομάδες κρατών - μελών να απορρίψουν νόμους. «Δεν εισηγούμαστε ένα βέτο για κάθε εθνικό κοινοβούλιο. Αναγνωρίζουμε πως σε μία Ευρώπη των "28" αυτό θα σήμαινε αδιέξοδο. Ομως, θέλουμε να δούμε μία νέα διευθέτηση όπου ομάδες εθνικών κοινοβουλίων έρχονται από κοινού και απορρίπτουν ευρωπαϊκούς νόμους που δεν είναι προς το εθνικό συμφέρον τους» δήλωσε. «Ποτέ μην ξεχνάμε πως η Ευρωπαϊκή Ενωση περιλαμβάνει τώρα 28 παλαιά έθνη της Ευρώπης. Αυτή καθαυτή η ποικιλία είναι η μεγαλύτερη δύναμη της Ευρώπης. Η Βρετανία λέει ας πανηγυρίσουμε αυτό το γεγονός, ας αναγνωρίσουμε πως η απάντηση σε κάθε πρόβλημα δεν είναι πάντα περισσότερη Ευρώπη. Μερικές φορές είναι λιγότερη Ευρώπη» δήλωσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Εστειλε, παράλληλα, το μήνυμα ότι δε θα υπάρξει επιστροφή εάν η Βρετανία βγει εκτός ΕΕ: «Εάν ψηφίσουμε να φύγουμε, τότε θα φύγουμε. Δε θα υπάρξει άλλη επαναδιαπραγμάτευση και άλλο δημοψήφισμα. Αρα, λέω στους Ευρωπαίους ομολόγους μου με τους οποίους διαπραγματεύομαι, αυτή είναι η μόνη ευκαιρία μας να το κάνουμε - για τη Βρετανία και για ολόκληρη την Ενωση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ