Παρασκευή 6 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
«Οι σπουδές και η ζωή μας δε χωράνε στα μέτρα σας»!

Μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα, με χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές να υπερασπίζονται την Παιδεία των αναγκών τους

Χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές σε όλη τη χώρα διαδήλωσαν χτες για την Παιδεία των αναγκών τους, υπερασπίζοντας τις σπουδές και τη ζωή τους. Απαίτησαν να σταματήσει τώρα η υποχρηματοδότηση που προκαλεί ντόμινο προβλημάτων και στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, να επιστραφούν τα αποθεματικά των σχολών που κλάπηκαν το προηγούμενο διάστημα, να πάψει η λεηλασία στα δικαιώματά τους. Ηταν μια κινητοποίηση - σταθμός, που ξεχώρισε για τον παλμό και τη ζωντάνια της, κόντρα στο κλίμα μοιρολατρίας και συμβιβασμού που καλλιεργείται εντός κι εκτός σχολών, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη για καθημερινή διεκδίκηση, για τα μικρά και τα μεγάλα προβλήματα, για ενιαίο αγώνα μαζί με τους εργαζόμενους, ώστε να μπλοκαριστεί η αντιλαϊκή επίθεση που εξαπολύουν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και η ΕΕ.

«Μαζί είμαστε πιο δυνατοί, διεκδικούμε τις σπουδές και τη ζωή που μας αξίζουν». «Η απάθεια δεν έχει φωνή να αντισταθεί. Μόνο ο δικός μας αγώνας θα φέρει την αλλαγή», είναι μερικά από τα δεκάδες πανό που ξεχώρισαν στην Αθήνα, όπου χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα 27 Φοιτητικών και Σπουδαστικών Συλλόγων.

Στην εξέδρα, ένα φοιτητικό συγκρότημα του Πανεπιστημίου Πειραιά ερμηνεύει μελοποιημένα τραγούδια του Ρίτσου, του Χικμέτ, ενάντια στο φασισμό και μετά τη σκυτάλη παίρνουν «τράπεζες», «επιχειρηματικοί όμιλοι», «Φίλης», «Μπουτάρης κι όλα τα "καλόπαιδα"», με τους φοιτητές διαφόρων σχολών να ανεβάζουν μια μίνι σάτιρα, «όχι για να μηδενίσουμε όσα συμβαίνουν, αλλά για να πάρουμε δύναμη να συνεχίσουμε».


Στο βήμα ανεβαίνει ο Στέλιος Σπαντιδάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Οικοτρόφων της ΦΕΑ, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε: «Μπροστά στην επίθεση που δεχόμαστε εμείς και οι οικογένειές μας, δύο δρόμοι ανοίγονται. (...) Οσο μένεις απαθής τα πράγματα αλλάζουν, αλλά προς το χειρότερο. Ο δρόμος που δεν έχει δοκιμαστεί είναι οι χιλιάδες φοιτητές που πληττόμαστε από τα μέτρα της κυβέρνησης, ενωμένοι να παλέψουμε για κάθε πρόβλημα στους χώρους μας, να οργανώσουμε εστίες αντίστασης παντού και να μην αφήσουμε την κυβέρνηση να ανασάνει ούτε μια μέρα».

Ιδιαίτερης σημασίας ήταν ο χαιρετισμός του Ραχήμ Σίχα, εκ μέρους της Γενικής Ενωσης Παλαιστίνιων Φοιτητών: «Κάθε φωνή υποστήριξης προς το λαό μας είναι πάρα πολύ σημαντική, ειδικά αυτές τις μέρες που ο στρατός του Ισραήλ κάθε βδομάδα σκοτώνει και τραυματίζει δεκάδες αμάχους (...) Ελπίζουμε αυτή η φωνή να παραμείνει και να δυναμώσει ενάντια στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που έχουν σκορπίσει δυστυχία στην περιοχή και ειδικά στο λαό της Παλαιστίνης».

Οι διαδηλωτές ξεκινούν πορεία προς τη Βουλή. «Ανάγκη του λαού η δωρεάν Παιδεία. Εξω από τις σχολές μας η κάθε εταιρεία». «Τσίπρα, Φίλη ακούστε το καλά, φέρτε στις σχολές μας τ' αποθεματικά». «Σίτιση και στέγαση δωρεάν σπουδές, δεν είναι πελάτες οι φοιτητές». «Οι ΤΕΙτζήδες δε σκύβουν το κεφάλι, στη διάλυση απαντάμε με οργάνωση και πάλη». Δεκάδες συνθήματα διαδέχονται ασταμάτητα το ένα το άλλο κατά τη διάρκεια της μαζικής και μαχητικής πορείας, ενώ κάποια δημιουργούνται εκείνη τη στιγμή.

Μουσικά όργανα από τους φοιτητές Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής δίνουν τον τόνο, σκέιτμπορντ και κατσαρόλες έχουν επιστρατευτεί για να αναδείξουν το δικαίωμα στη δωρεάν σίτιση και μεταφορά. Φοιτητές της Γεωπονικής παίρνουν κυριολεκτικά με τις ντομάτες το υπουργείο Εργασίας, πετώντας συμβολικά δύο τελάρα, σε ένδειξη διαμαρτηρίας για τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης. Με ζωντάνια και παλμό, η πορεία φτάνει στη Βουλή, με φοιτητές να βάζουν φωτιά στη σημαία της ΕΕ κι όσα αυτή σηματοδοτεί: Φτώχεια, ανεργία, πολέμους, προσφυγιά.

Απ' άκρη σ' άκρη της χώρας, το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού ορίζεται για τις 12 Νοέμβρη στη μεγάλη πανελλαδική πανεργατική απεργία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ