Εμφανίζοντας ως στόχο το «Ισλαμικό Κράτος»
ΑΓΚΥΡΑ - ΑΡΜΠΙΛ.--
Οτι η Τουρκία σχεδιάζει άμεσα τη διεύρυνση των στρατιωτικών επιχειρήσεων που διεξάγει στα σύνορά της, με πρόσχημα την αντιμετώπιση των τρομοκρατικών και άλλων απειλών για την εδαφική της ακεραιότητα και κυριαρχία, επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, Φεριντούν Σινιρλίογλου, από την Αρμπίλ του ιρακινού Κουρδιστάν, όπου συμμετείχε σε Φόρουμ για την «ασφάλεια» και το μέλλον της Μέσης Ανατολής. Ο Σινιρλίογλου αναφέρθηκε στο «Ισλαμικό Κράτος» (ΙΚ), χαρακτηρίζοντάς το «απειλή για τον τρόπο ζωής και την ασφάλειά μας», συμπληρώνοντας πως «έχουμε σχέδια να δράσουμε στρατιωτικά εναντίον του τις επόμενες μέρες. Θα δείτε». Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες της Αγκυρας να εμφανίσει τις επιχειρήσεις του στρατού ως προσπάθεια καταπολέμησης «τρομοκρατών» (όπως το ΙΚ, στην ισχυροποίηση του οποίου έχει πρωτοστατήσει και η ίδια), η παρέμβαση του Σινιρλίογλου ανέδειξε ότι στόχος είναι η τουρκική αστική τάξη να στείλει ευρύτερο μήνυμα πως δε θα παραιτηθεί από το ρυθμιστικό ρόλο που διεκδικεί σε όλη την περιοχή, προσπαθώντας να εμποδίσει ανακατατάξεις σε βάρος της. «Θα δράσουμε με υπεύθυνο τρόπο ώστε η κουρδική περιοχή και το Ιράκ να έχουν επιτυχίες στον πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία. Αυτό είναι ένα πολύ καθαρό μήνυμα στο Ιράκ και την κουρδική περιοχή για ένα λαμπρό μέλλον», τόνισε.
Να σημειώσουμε ότι το ταξίδι του Σινιρλίογλου στο ιρακινό Κουρδιστάν ήταν το πρώτο ταξίδι που έγινε μετά τις πρόσφατες εκλογές στις οποίες το ΑΚΡ «σάρωσε», προκαλώντας πιθανά την απογοήτευση όσων προσδοκούσαν (τουλάχιστον μεγάλες) αλλαγές στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας. Κουρδικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι στις διμερείς επαφές που είχε ο Σινιρλίογλου με την τοπική ηγεσία συζητήθηκε και η «τύχη» του αγωγού Αρμπίλ - Τσεϊχάν, η λειτουργία του οποίου επηρεάζεται και από τις επιθέσεις τζιχαντιστών, αλλά και η οποία συναντά ενστάσεις διαφόρων δυνάμεων (μεταξύ των οποίων και της Ουάσιγκτον).
Μεταξύ άλλων, ο Τούρκος ΥΠΕΞ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ΡΚΚ, σχολιάζοντας ότι δεν μπορεί να είναι μέρος της «ειρηνευτικής διαδικασίας».
Πάντως, χτες έγινε γνωστό πως το ΡΚΚ ανέστειλε τη μονομερή κατάπαυση του πυρός που είχε ανακοινώσει στα μέσα Οκτώβρη, επικαλούμενο για την απόφασή του τη «φιλοπόλεμη πολιτική» και τις «εξελισσόμενες επιθέσεις» της κυβέρνησης. «Ενας νέος τερματισμός των εχθροπραξιών μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν υπάρξει νέα βούληση για την επίλυση του κουρδικού προβλήματος εντός του τουρκικού κράτους, καθώς και συνομιλίες με στόχο μια τέτοια λύση» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Οσον αφορά τις μετεκλογικές διεργασίες στο εσωτερικό της Τουρκίας, στο σοσιαλδημοκρατικό CHP η σημερινή ηγεσία φέρεται να απορρίπτει τις εκκλήσεις στελεχών του κόμματος για έκτακτο συνέδριο, με τον αντιπρόεδρο Μεχμέτ Μπεκάνογλου να θεωρεί «μη ρεαλιστικές» τις προτάσεις για έκτακτο συνέδριο. Στο δε εθνικιστικό MHP, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί επέκρινε την επίθεση που δέχεται για τη μεγάλη πτώση των ποσοστών του κόμματος, σχολιάζοντας ότι όσοι τον κατηγορούν δεν έχουν καταλάβει ότι «η Τουρκία έχει απομείνει πάνω σε ένα χειρουργικό τραπέζι».
Τέλος, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας «Ipsos», το 57% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της διατήρησης του κοινοβουλευτικού συστήματος και μόνο ένα 31% υπέρ του προεδρικού συστήματος. Το 63% ζητά συνεργασία όλων των κομμάτων για συνταγματική αναθεώρηση, ενώ υψηλά είναι τα ποσοστά όσων κρίνουν απαραίτητη την αλλαγή ηγεσίας σε MHP (80%) και CHP (56%).