Παρασκευή 6 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Παιχνίδια σκοπιμοτήτων στο φόντο του προσφυγικού δράματος

Το σόου που έχουν στήσει κυβέρνηση και ΕΕ με το δράμα των προσφύγων συνεχίστηκε και χτες

Andrea Bonetti

Το σόου που έχουν στήσει κυβέρνηση και ΕΕ με το δράμα των προσφύγων συνεχίστηκε και χτες
Κροκοδείλια δάκρυα, για το δράμα των προσφύγων και την πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί στα ελληνικά νησιά που τους δέχονται, έχυσαν ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου κατά την επίσκεψή τους χτες στη Λέσβο, στήνοντας ένα ακόμα σόου για τη φιλοτέχνηση φιλάνθρωπου προφίλ στη λυκοσυμμαχία, οι αποφάσεις της οποίας σκιαγραφούν ζοφερό το μέλλον προσφύγων και μεταναστών.

Ο Αλ. Τσίπρας επιχείρησε, μάλιστα, να φορτώσει ευθύνες στους απεργούς ναυτεργάτες, ισχυριζόμενος ότι αυτή «έχει δημιουργήσει μια ασφυκτική κατάσταση», όταν τέτοια είναι η κατάσταση καθημερινά στα νησιά που υποδέχονται χιλιάδες πρόσφυγες. «...Και βεβαίως ήρθαμε σε μια δύσκολη μέρα, γιατί η απεργία των ναυτεργατών έχει δημιουργήσει μία ασφυκτική κατάσταση, όπου πάνω από 10.000 πρόσφυγες που έχουν ήδη ταυτοποιηθεί, έχουν περάσει, δηλαδή, από τις πρώτες υπηρεσίες υποδοχής και έχουν ταυτοποιηθεί και βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο λιμάνι με το εισιτήριο στο χέρι για να περάσουν στην ενδοχώρα, δεν μπορούν να φύγουν», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Στο πλαίσιο του γνωστού άθλιου παζαριού που διεξάγεται στις πλάτες των προσφύγων, ο πρωθυπουργός έθεσε ξανά ζήτημα ανταλλαγμάτων με αντίκρισμα στην ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας στην Ελλάδα, λέγοντας «νομίζω ότι δίνουμε μια μάχη που υπερβαίνει τις δυνατότητές μας και αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους».

Αποσιωπώντας τις ευθύνες των ιμπεριαλιστών, ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ, για τις επεμβάσεις στις χώρες προέλευσης μεταναστών και προσφύγων που αποτελούν την κύρια αιτία του ξεριζωμού τους, ο Αλ. Τσίπρας είπε μεταξύ άλλων «... αυτό που είναι απαραίτητο και πρέπει να γίνει άμεσα, είναι να έρθουμε σε μια συμφωνία με την Τουρκία, ώστε να αποτραπούν οι ροές, μέσα από το χτύπημα των διακινητών ... θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα μόνο εάν συμφωνήσουμε με την Τουρκία».

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο φράχτη στον Εβρο απορρίπτοντας σκέψεις αφαίρεσής του, με την επίκληση των ναρκοπεδίων στην περιοχή. Απ' την πλευρά του, ο Μ. Σουλτς υπέδειξε να ολοκληρωθούν γρήγορα τα πέντε hot spots που έχουν οριστεί, με εντατικοποίηση των προσπαθειών για διασφάλιση χρηματοδότησης έκτακτης ανάγκης.

Το ζήτημα της κοινής ακτοφυλακής στο Αιγαίο από την Ελλάδα και την Τουρκία επανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κ. Γιούνκερ, μιλώντας στη Φρανκφούρτη. «Είχα προτείνει και αντιμετώπισα μεγάλες αντιδράσεις, Ελληνες και Τούρκοι να διαθέσουν μια κοινή ακτοφυλακή μεταξύ της Τουρκίας και των ελληνικών νησιών. Οι Τούρκοι συμφωνούν, οι Ελληνες όχι. Πού ζούμε;».

Ενα ακόμα παιδί νεκρό...

Στο μεταξύ, τη σορό ενός παιδιού ανέσυρε προχτές αργά το βράδυ το Λιμενικό μετά από νέο ναυάγιο σκάφους που μετέφερε πρόσφυγες και μετανάστες, στη θαλάσσια περιοχή Ψαλίδι, ανοιχτά της Κω. Επίσης, από σκάφη του Λιμενικού αναζητoύνταν σορός 6χρονου αγοριού μετά από αναφορά του διασωθέντα πατέρα του πως όταν κατάλαβε ότι ήταν νεκρό το άφησε στη θάλασσα για να σώσει τη γυναίκα του και τα άλλα παιδιά της οικογένειας που ήταν στη θάλασσα. Εξάλλου, πυρά από ένοπλο διακινητή, ο οποίος βρισκόταν στο τουρκικό έδαφος, δέχτηκαν αστυνομικοί τη στιγμή της αποβίβασης από πλαστικές βάρκες στην ελληνική όχθη, 21 Σύρων προσφύγων και ενός Ιρακινού. Ειδικότερα σε παρέβρια περιοχή της Ορεστιάδας, τη στιγμή της σύλληψης δύο Σύρων διακινητών, ηλικίας 44 και 31 χρόνων, ένας από τους συνεργούς τους που περίμεναν στο τουρκικό έδαφος, πυροβόλησε αλλεπάλληλα με πυροβόλο όπλο, προς το μέρος που βρίσκονταν οι αστυνομικοί με τους συλληφθέντες διακινητές και τους πρόσφυγες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ