Μέλος του ΚΚΕ από το 1943, μετά την Απελευθέρωση του ανατέθηκε κομματική δουλιά στο Σύνταγμα που είχε έδρα στο στρατόπεδο της Νέας Ιωνίας.
Το 1946 συλλαμβάνεται από την ΕΣΑ για αυτή την παράνομη δράση του και μεταφέρεται στο κτίριο της Ασφάλειας. Εκεί, έπειτα από πολλά βασανιστήρια εκπαραθυρώνεται, με τον τρόπο που η Ασφάλεια πετούσε τους αγωνιστές από τα παράθυρα, με αποτέλεσμα να χτυπήσει άσχημα και για μεγάλο διάστημα να μείνει παράλυτος και να μην μπορεί να μιλήσει. Παράλυτο, με φορείο, τον μετέφεραν στις φυλακές Λάρισας. Στη συνέχεια πέρασε και από άλλες φυλακές και στρατόπεδα εξορίας.
Οταν αφέθηκε ελεύθερος, ο λαός της Νέας Ιωνίας, τιμώντας την αγωνιστική δράση του, τον εξέλεξε το 1964 δημοτικό σύμβουλο.
Η κοινωνική και πολιτική δράση του Ανδρέα Βαλαχή διακόπτεται το 1967, με τη δικτατορία των συνταγματαρχών. Καθαιρείται από το δήμο, συλλαμβάνεται και εκτοπίζεται στη Γυάρο και αργότερα στη Λέρο.
Μετά την ανατροπή της χούντας, το 1975 εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος Νέας Ιωνίας, ενώ από το 1978 και για τρεις τετραετίες, ως το 1990, δήμαρχος Νέας Ιωνίας.
Ο Ανδρέας Βαλαχής, γαλουχημένος με τα ιδανικά της Εθνικής Αντίστασης, συνέβαλε στην εφαρμογή της πολιτικής του ΚΚΕ για την Αυτοδιοίκηση και παρέμεινε πιστός στο κόμμα του και τα ιδανικά του ως το τέλος της ζωής του.
Στη μνήμη του η συντρόφισσα τής ζωής του Αννα Βαλαχή και τα παιδιά του προσφέρουν, μέσω της ΚΟ Νέας Ιωνίας Βόλου, 100.000 δρχ. στο ΚΚΕ.
Στη μνήμη της πολυαγαπημένης γιαγιάς μου ΕΥΧΑΡΙΣ ΦΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗ, η οποία πέθανε στις 21 Νοέμβρη 2000, προσφέρω, από την υποτροφία μου του Τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στην Οργάνωση Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ 100.000 δρχ, για το 8ο Συνέδριό της.
Η εγγονή της Εύχαρις Παπαϊωάννου