Τρίτη 3 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Ερευνες για τη συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους

Ενα από τα συντρίμμια του μοιραίου αεροσκάφους στη Χερσόνησο του Σινά
Ενα από τα συντρίμμια του μοιραίου αεροσκάφους στη Χερσόνησο του Σινά
ΚΑΪΡΟ.--

Πολλά είναι τα ερωτηματικά σχετικά με τη συντριβή, το πρωί του Σαββάτου, του ρωσικού αεροσκάφους τύπου «Airbus A-321», της εταιρείας χαμηλού κόστους «Κογκαλιμάβια», που οδήγησε σε τραγικό θάνατο το 7μελές πλήρωμα και 217 ανθρώπους, οικογένειες Ρώσων και 17 παιδιά, με το μικρότερο να είναι μόλις 10 μηνών. Το αεροσκάφος της πτήσης 7Κ9268, που μετέφερε τους Ρώσους τουρίστες από το αεροδρόμιο του αιγυπτιακού τουριστικού θέρετρου Σαρμ Ελ Σέικχ προς την Αγ. Πετρούπολη, χάθηκε από τα ραντάρ 22 λεπτά μετά την απογείωσή του και ενώ βρισκόταν στον προβλεπόμενο αεροδιάδρομο και το ύψος πτήσης των 31.000 ποδιών (9,5 χιλιομέτρων).

Οπως αναφέρουν τόσο οι Αιγύπτιοι όσο και οι Ρώσοι εμπειρογνώμονες, τα συντρίμμια του αεροσκάφους - που φαίνεται να κόπηκε στα δύο - και οι σοροί των άτυχων επιβαινόντων βρίσκονται σε μια περιοχή της χερσονήσου του Σινά σε απόσταση ως και 16 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Και μόνο αυτό το γεγονός κάνει πιο πιθανό το ενδεχόμενο της ξαφνικής έκρηξης και συντριβής στον αέρα από εξωτερικό παράγοντα και όχι από κάποια βλάβη. Επίσης, σημειώνεται ότι δεν υπήρξε κάποια επικοινωνία των πιλότων ή κλήση κινδύνου και το αεροσκάφος προσέκρουσε στο έδαφος μετά από 3 λεπτά. Φυσικά, φως στη διαλεύκανση του τραγικού περιστατικού πρόκειται να ρίξουν τα λεγόμενα μαύρα κουτιά, οι καταγραφείς δεδομένων πτήσης που υπάρχουν στο μπροστά και πίσω μέρος του αεροπλάνου, τα οποία ανακοινώθηκε ότι βρέθηκαν την Κυριακή και ξεκίνησε η εξονυχιστική έρευνά τους. Στην ομάδα διερεύνησης που αναμένεται να διαρκέσει μήνες, εκτός από τους Ρώσους και τους Αιγύπτιους συμμετέχουν μια ομάδα από τη Γαλλία και την «Airbus» (τον τύπο του αεροσκάφους, που ήταν 18 χρόνων) και Αμερικανοί αναλυτές, καθώς οι κινητήρες του τζετ ήταν κατασκευασμένοι στις ΗΠΑ.

Πάντως, το φως της δημοσιότητας είδε και δήλωση της συζύγου του ενός πιλότου, που μίλησε για τις ανησυχίες που της μετέφερε για την άσχημη κατάσταση του αεροπλάνου. Ωστόσο, οι ρωσικές αρχές και η εταιρεία αναφέρουν ότι το αεροσκάφος είχε ελεγχθεί, χωρίς να αναφερθούν προβλήματα.

Στη Ρωσία έφτασαν χτες και προχτές οι σοροί 160 ανθρώπων, με τους συγγενείς να αναμένεται να κάνουν την αναγνώριση, ενώ έχει κηρυχθεί πένθος και σε πολλά σημεία απλός κόσμος καταθέτει λουλούδια στη μνήμη των αδικοχαμένων. Ταυτόχρονα, η ρωσική κυβέρνηση δέχεται συλλυπητήρια μηνύματα απ' όλο τον κόσμο.

Και «τρομοκρατικό» σενάριο

Το σενάριο της αρχικής καταστροφής στον αέρα επιβεβαίωσε και ο επικεφαλής της Ρωσικής Υπηρεσίας Ασφάλειας της Αεροπορίας Rosaviatsia, Αλεξάντερ Νεράντκο, που είπε: «Ολες οι ενδείξεις μαρτυρούν το γεγονός ότι η καταστροφή της δομής του αεροπλάνου πραγματοποιήθηκε στον αέρα και σε μεγάλο υψόμετρο».

Και ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ζήτησε πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης, ενώ ο εκπρόσωπός του, Ντμίτρι Πεσκόφ, σημείωσε ότι θα ήταν λάθος να γίνονται προκαταρκτικές εικασίες που δε βασίζονται σε πραγματικά στοιχεία.

Πάντως, η συντριβή του αεροσκάφους στην περιοχή του Σινά δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια, είτε με βόμβα που εξερράγη μέσα στο αεροσκάφος, είτε με πύραυλο που το έπληξε από το έδαφος. Μάλιστα, οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», που δρουν και στην Αίγυπτο, έσπευσαν να αναλάβουν την ευθύνη, μιλώντας για «κατάρριψη». Την εκδοχή αυτή αμφισβητούν όμως και η αιγυπτιακή και η ρωσική πλευρά, λέγοντας ότι οι τζιχαντιστές δεν έχουν στην κατοχή τους τέτοια οπλικά συστήματα, ικανά να καταρρίψουν σε τόσο μεγάλη απόσταση ένα μεγάλο αεροσκάφος που βρίσκεται σε ύψος πτήσης. Ταυτόχρονα, το περιστατικό, που είναι η χειρότερη αεροπορική τραγωδία που έχει συμβεί σε ρωσικό αεροσκάφος, αναμένεται επίσης να αξιοποιηθεί από τη Ρωσία στη λεγόμενη «αντιτρομοκρατική εκστρατεία», που βεβαίως είναι το βολικό πρόσχημα για την προώθηση των συμφερόντων της αστικής τάξης, όπως άλλωστε κάνουν και οι ιμπεριαλιστές ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ