Associated Press |
Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, και ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ |
Αυτό δήλωσε την περασμένη βδομάδα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν,Β. Ντομπρόβσκις, σχετικά με τις συντελούμενες αναδιαρθρώσεις στην ΕΕ, στο πλαίσιο της διαδικασίας που σηματοδοτεί τον εμπλουτισμό και την εμβάθυνση της αντιλαϊκής πολιτικής, την παραπέρα ενίσχυση των μέτρων της δημοσιονομικής εποπτείας, την επιβολή των μνημονίων διαρκείας απέναντι σε όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς, ανεξάρτητα από δανειακές συμβάσεις και μηχανισμούς στήριξης.
Βασικός πυλώνας αυτής της διεργασίας είναι η διαμόρφωση της «νέας Λευκής Βίβλου» της ΕΕ, η οποία, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα ανακοινωθεί την άνοιξη του 2017. Και δεν πρόκειται μόνο για την επιβολή νέων κανόνων δημοσιονομικής εποπτείας, αλλά και για την παραπέρα θωράκιση του αντεργατικού οπλοστασίου με μέτρα που αφορούν στη διαμόρφωση του «κατάλληλου εργατικού κόστους», τη διάλυση των όποιων εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων έχουν ακόμη απομείνει από τις προηγούμενες σφοδρές αντεργατικές αναδιαρθρώσεις, με στόχο την τόνωση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.
Ειδικότερα, η δέσμη μέτρων που συμφωνήθηκε και ανακοινώθηκε την περασμένη βδομάδα από την Κομισιόν, περιλαμβάνει τα παρακάτω:
Σε αυτό το πλαίσιο, η Κομισιόν, εστιάζει στην ενιαία εκπροσώπηση της Ευρωζώνης στο ΔΝΤ, με τον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ ως εκπρόσωπο. Πρόκειται για την επιχείρηση της αναβάθμισης της θέσης τους στις αποφάσεις του ιμπεριαλιστικού κέντρου, όπου τον πρώτο λόγο έχει η πλευρά των ΗΠΑ. Παράλληλα, η αρχική έκθεση των «5 προέδρων», για την εμβάθυνση της ΟΝΕ επισημαίνει ότι παρά την πρόσφατη κρίση, το ευρώ αποτελεί το δεύτερο (μετά το δολάριο ΗΠΑ) σημαντικότερο νόμισμα στον κόσμο, δεδομένου ότι το ένα τέταρτο των παγκόσμιων συναλλαγματικών αποθεμάτων είναι σε ευρώ, ενώ σχεδόν εξήντα χώρες ανά τον κόσμο έχουν συνδέσει άμεσα ή έμμεσα το νόμισμά τους με το ευρώ. Είναι φανερό το γεγονός ότι πρόκειται για τους οικονομικούς και γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα, για την ενδοαστική διαπάλη που αφορά στον έλεγχο και το μοίρασμα της επιχειρηματικής πίτας και των κερδών για λογαριασμό των μονοπωλίων που καθένας από αυτούς στηρίζει και εκπροσωπεί.
Οπως δήλωσε Ζ. Κ. Γιούνκερ, η Κομισιόν θα παρουσιάσει μέχρι από το τέλος του έτους νομοθετική πρόταση, σχετικά με τα πρώτα βήματα προς ένα ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλισης της εγγύησης των καταθέσεων, ώστε να δημιουργηθεί ένα πιο ευρωπαϊκό σύστημα, αποσυνδεδεμένο από τα «δημόσια ταμεία» των κρατών - μελών. Η Κομισιόν θα προτείνει ένα σύστημα βασισμένο στην αντασφάλιση, στο πλαίσιο του οποίου θα διατηρηθούν τα εθνικά συστήματα των κρατών - μελών. Παράλληλα, δεσμεύεται να διασφαλίσει «ίσους όρους ανταγωνισμού στον τραπεζικό τομέα και να περιορίσει το βρόχο της σχέσης τραπεζών - κράτους». Επίσης, είναι φανερό το γεγονός ότι πρόκειται για μια ακόμη επιχείρηση συμβιβασμού γύρω από τις ενδοαστικές αντιθέσεις που αφορούν στον επιμερισμό της χασούρας.
Παράλληλα με την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, «αποτελεί μείζονα προτεραιότητα η ένωση κεφαλαιαγορών». Αυτή, με τη σειρά της, πρόκειται να μεταβάλλει τους όρους χρηματοδότησης και άντλησης κεφαλαίων ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους της ΕΕ. Σε κάθε περίπτωση, η διαμόρφωση της «ένωσης κεφαλαιαγορών», φαίνεται να πηγαίνει σε επόμενη φάση, καθώς προϋποθέτει τη διαμόρφωση ολοκληρωμένης «τραπεζικής ένωσης».
Ολ' αυτά βεβαίως αποτελούν εργαλεία ενίσχυσης του ευρωενωσιακού κεφαλαίου στους διεθνείς ανταγωνισμούς.
Στην επόμενη φάση, θα διεξάγονται πρώτα οι συζητήσεις και οι συστάσεις για τη Ζώνη του Ευρώ ως σύνολο, πριν από τις συζητήσεις ανά χώρα, έτσι ώστε οι «κοινές προκλήσεις να αντιμετωπίζονται συνεκτικά από όλα τα μέρη». Με αυτό το πλαίσιο, οι επιμέρους κρατικοί προϋπολογισμοί, θα προσαρμόζονται και θα διαμορφώνονται ανάλογα με τη γενικότερη κατάσταση της Ευρωζώνης, με τους εκάστοτε όρους ανταγωνιστικότητας με τα άλλα κέντρα και τις αγορές. Είναι νέο μέτρο παραπέρα αντιλαϊκής επίθεσης είτε με φορολογία είτε με περικοπές δαπανών για τις λαϊκές ανάγκες.
Αποκαλυπτική είναι η αρχική έκθεση των «5 προέδρων» σύμφωνα με την οποία:
-- Θα προχωρήσουν στον καθορισμό «ειδικών προτύπων και δεικτών» που θα απαιτήσουν διεξοδικότερη ανάλυση. Σημειώνουν πως τα «πρότυπα για τις αγορές εργασίας» θα πρέπει να συνδυάζουν την ασφάλεια με την ευελιξία, όπως με «ευέλικτες και αξιόπιστες συμβάσεις εργασίας», έτσι ώστε να αποφευχθεί μια αγορά εργασίας δύο ταχυτήτων, να προχωρήσουν οι πολιτικές της «διά βίου μάθησης» και τα σύγχρονα συστήματα Κοινωνικής Ασφάλισης με διευκόλυνση της φορολόγησης της εργασίας (μείωση ασφαλιστικών εισφορών για τους εργοδότες). Τα παραπάνω σημαίνουν συμπίεση του μισθολογικού κόστους, σε συνδυασμό με το βαθμό της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, περικοπές στα συστήματα της Κοινωνικής Ασφάλισης, προσαρμογή των όποιων «συμβάσεων εργασίας» (ατομικές κ.ά.) στις εκάστοτε ανάγκες του κεφαλαίου.
-- Οπως χαρακτηριστικά τονίζουν, «οι πληθυσμοί μας γηράσκουν με ταχύ ρυθμό και χρειαζόμαστε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στα συστήματα συνταξιοδότησης και υγειονομικής περίθαλψης».
-- Διευκρινίζοντας παραπέρα επισημαίνουν: «Οι μεταρρυθμίσεις θα προβλέπουν την εναρμόνιση της ηλικίας συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής», που σημαίνει αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς.
Τα συμβούλια ανταγωνιστικότητας (κρατικά και σε επίπεδο ΕΕ) θα αξιολογούν το βαθμό στον οποίο η εξέλιξη των μισθών συμβαδίζει με την παραγωγικότητα. Μάλιστα, η σύνδεση μισθών - παραγωγικότητας θα γίνεται τόσο με τα άλλα κράτη της Ευρωζώνης, όσο και με τους «κυριότερους συγκρίσιμους εμπορικούς εταίρους» της ΕΕ.
-- Θα αξιολογεί την εφαρμογή των δημοσιονομικών πλαισίων της ΕΕ.
-- Θα παρέχει συμβουλές για το συνολικό δημοσιονομικό προσανατολισμό της Ζώνης του Ευρώ.
-- Θα συνεργάζεται με τα εθνικά δημοσιονομικά συμβούλια των κρατών - μελών.
Το νέο όργανο θα συντονίζει και θα «συμβουλεύει» τα εθνικά «δημοσιονομικά συμβούλια», σε ό,τι αφορά την απαρέγκλιτη τήρηση των αντιλαϊκών στόχων που προβλέπονται στους κρατικούς προϋπολογισμούς. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, με τον τρόπο αυτό θα βελτιωθεί η διαδικασία απορρόφησης των κραδασμών και η ΟΝΕ θα γίνει «περισσότερο ανθεκτική».
Να σημειωθεί ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, προχωρά στην ενεργοποίηση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, έργο του οποίου είναι η αυτόματη καρατόμηση κρατικών δαπανών σε περίπτωση «απόκλισης» από τους αντιλαϊκούς στόχους.
Τέλος, ορισμένες αποφάσεις σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική πολιτική θα περνούν από τη συλλογική έγκριση της ΕΕ, με την παράλληλη, όπως αναφέρεται, «δημοκρατική λειτουργία και νομιμότητα». Χωρίς να περιγράφεται κάτι συγκεκριμένο, η αναφορά αυτή παραπέμπει σε προτάσεις, όπως π.χ. για διαμόρφωση Κοινοβουλίου της Ευρωζώνης, θέλοντας υποκριτικά να δώσουν δημοκρατικοφανή διάσταση στην αντιλαϊκή πολιτική.