Σάββατο 17 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Η κατοχική βία πολλαπλασιάζει τις συγκρούσεις

ΡΑΜΑΛΑ.--

Φουντώνει, μέρα με τη μέρα, το «ποτάμι της οργής» στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη, καθώς η κλιμάκωση της βίας των ισραηλινών κατοχικών αρχών και των Εβραίων εποίκων «ρίχνει λάδι» στη φωτιά των καθημερινών συγκρούσεων νεαρών Παλαιστινίων με τον ισραηλινό στρατό και την αστυνομία. Από το πρωί, σε περιοχές της Δυτικής Οχθης και στα σύνορα του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας όπου ο ισραηλινός στρατός έχει αυξήσει την παρουσία του σημαντικά, το τελευταίο 24ωρο έγιναν συγκρούσεις, με αποτέλεσμα δύο Παλαιστίνιοι να σκοτωθούν από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών. Από τις αρχές του μήνα έχουν σκοτωθεί 35 Παλαιστίνιοι. Επιπλέον, οι ισραηλινές αρχές απαγόρευσαν την προσέλευση Μουσουλμάνων κάτω των 40 ετών στο τέμενος Αλ Ακσα στην Ιερουσαλήμ, με πρόσχημα την αποτροπή βίαιων επεισοδίων.

Σε άλλα περιστατικά, χτες το μεσημέρι, Παλαιστίνιος που φορούσε κίτρινο γιλέκο με την ένδειξη «τύπος», πλησίασε φυλάκιο «ελέγχου» Ισραηλινών στρατιωτών και μαχαίρωσε έναν ισραηλινό στρατιώτη στη Χεβρώνα της Δυτικής Οχθης, προτού πέσει νεκρός από τα ισραηλινά πυρά. Η επίθεση του Παλαιστίνιου καταδικάστηκε, αργότερα, από την Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου στο Ισραήλ. Νωρίτερα, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούτ Αμπάς, αντέδρασε έντονα στην είδηση εμπρησμού του εβραϊκού τάφου του Ιωσήφ στη Ναμπλούς της Δ. Οχθης από ομάδα Παλαιστινίων, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια «ανεύθυνη» και «θλιβερή» και συγκρότησε επιτροπή έρευνας για τον εντοπισμό των υπεύθυνων και την αποκατάσταση των ζημιών στο ταφικό οικοδόμημα.

Παλαιστινιακές οργανώσεις, ανάμεσά τους και η «Χαμάς», είχαν καλέσει χτες μαζικές αντικατοχικές διαδηλώσεις μετά την προσευχή της Παρασκευής, στο πλαίσιο «Παλαιστινιακής μέρας οργής», ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε την πραγματοποίηση Εκτακτης Συνόδου χτες, για την «έκρηξη βίας στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη» με αίτημα της Ιορδανίας.

Μέσα σε αυτό το βαρύ κλίμα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, επανέλαβε ότι είναι «έτοιμος» να συναντηθεί με τον Αμπάς, παρουσία του Ιορδανού βασιλιά Αμπντάλα Β', ενώ οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, θα επισκεφτεί «σύντομα» την περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ