Τετάρτη 14 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ.--

Η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση, ειδικά μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, για τη Συρία έρχεται όλο και περισσότερο στο προσκήνιο. Πέρα από τα προσχήματα εκφράζει την προώθηση των συμφερόντων ανταγωνιστικών μονοπωλίων σε μια κρίσιμη γεωστρατηγικά περιοχή. Στην επέμβαση μέσω των «αντικαθεστωτικών» και των εγκληματιών τζιχαντιστών, των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και συμμάχων τους, Τουρκίας, Σαουδικής Αραβίας κ.λπ., ήρθε να προστεθεί η στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας, που στηρίζει από τη μεριά της την αστική κυβέρνηση του Μπ. Ασαντ. Μιλώντας χτες σε οικονομικό φόρουμ στη Μόσχα, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, είπε με νόημα: «Διερωτώμαι τι έχουν στα κεφάλια τους». Ενώ σχολιάζοντας είπε για την κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι «δεν ανταποκρίνεται θετικά στο αίτημα για συνεργασία και υπόδειξη στόχων που θεωρούνται 100% τρομοκρατικοί στη Συρία». Αποδοκίμασε ως «μη εγγυημένη» την επιλογή των ΗΠΑ να κάνουν ρίψεις, προχτές βράδυ, 45 τόνων στρατιωτικού υλικού (όπλα, πολεμοφόδια κ.ά.) σε περιοχές της βόρειας Συρίας, όπου φέρεται πως δρα μεταξύ άλλων και η νέα οργάνωση - ομπρέλα που συγκροτήθηκε τη Δευτέρα με την ονομασία «Δημοκρατικές Δυνάμεις Συρίας», από Σύρους Κούρδους των δυνάμεων YPG, Αραβες της Συρίας και Ασσύριους χριστιανούς.

Στο μεταξύ, άρθρο που δημοσιεύτηκε χτες στη «Λαϊκή Ημερησία» του Πεκίνου τονίζει ότι ΗΠΑ και Ρωσία δεν θα πρέπει να επιτρέψουν η σύρραξη στη Συρία να αναπτυχθεί «σε πλήρη πόλεμο μεταξύ πληρεξουσίων» και υπογραμμίζει την ανάγκη εξεύρεσης «πολιτικής λύσης».

Επίθεση στη ρωσική πρεσβεία στη Δαμασκό

Επίθεση με δύο όλμους εξαπέλυσαν χτες το μεσημέρι αντικαθεστωτικοί, πιθανώς από το προάστιο Ντούμα της Δαμασκού, στο κτίριο της ρωσικής πρεσβείας, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τεσσάρων ατόμων. Λίγο πριν από την επίθεση πολλές εκατοντάδες Σύροι πραγματοποίησαν συγκέντρωση υπέρ της ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, με συνθήματα υπέρ των Ασαντ και Πούτιν.

Στη Μόσχα ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, συναντούσε τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, ο οποίος εξέφρασε ικανοποίηση γιατί Αμερικανοί και Ρώσοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι κατάφεραν «να δημιουργήσουν έναν κοινό μηχανισμό για την αποφυγή μεταξύ τους ατυχημάτων» στη Συρία, αλλά από την άλλη εξέφρασε απογοήτευση για την άρνηση της αμερικανικής πλευράς να συνεργαστεί στον τομέα των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Ο Ρώσος διπλωμάτης καταδίκασε επίσης την επίθεση στην πρεσβεία στη Δαμασκό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ