Από τους πανηγυρισμούς με τη σημαία της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, μαζί με αυτήν της ΕΕ. Η πιο χαρακτηριστική απόδειξη των επιδιώξεων τμήματος των αστών που χειραγωγούν λαϊκές μάζες |
Ο συνασπισμός κομμάτων της Καταλονίας, «Μαζί για το ΝΑΙ», που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της αυτόνομης περιοχής από την Ισπανία ανέδειξε στις εκλογές της Κυριακής 62 βουλευτές στο 135μελές τοπικό κοινοβούλιο και κατέγραψε 39,54% (είναι δε χαρακτηριστικό ότι στα ψηφοδέλτιά του συμμετείχαν γνωστοί καλλιτέχνες της Καταλονίας και ο πρώην προπονητής της Μπαρτσελόνα και τώρα της Μπάγερν Πεπ Γκουαρντιόλα). Επίσης, το μικρότερο κόμμα CUP («Υποψηφιότητα της Λαϊκής Ενότητας», που πρόκειται για συμμαχία οπορτουνιστικών οργανώσεων διαφόρων τάσεων που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας) πήρε 10 έδρες και ποσοστό 8,21%, ωστόσο δηλώνει ότι δεν θα στηρίξει μια κυβέρνηση του Αρτούρ Μας, προέδρου έως τώρα και επικεφαλής του κεντροδεξιού κόμματος «Δημοκρατική Σύγκλιση για την Καταλονία». Δεύτερο κόμμα καταγράφεται το φιλελεύθερο «Πολίτες» με 17,92% που τάσσεται κατά της ανεξαρτησίας, όπως επίσης και οι Σοσιαλιστές 12,73%, ο συνδυασμός «Η Καταλονία ναι μπορεί» από «αριστερές» διαχειριστικές δυνάμεις μαζί με το σοσιαλδημοκρατικό «Podemos» πήρε 8,95%, Λαϊκό Κόμμα (κόμμα του σημερινού πρωθυπουργού Μ. Ραχόι) με 8,50%. Η συμμετοχή στις εκλογές έφτασε στο 77,4%,
Είναι έτσι φανερό ότι το αποτέλεσμα των εκλογών ερμηνεύεται με διαφορετικούς τρόπους από πολιτικούς και Μέσα Ενημέρωσης. Το κυβερνών κόμμα του Μας κάνει λόγο για πρόκριμα για δημοψήφισμα σε διάστημα 18 μηνών που θα οδηγήσει σε ανεξαρτητοποίηση. Η «Υποψηφιότητα για την Λαϊκή Ενότητα» δήλωσε ότι ζητάει άμεση μονομερή ανεξαρτητοποίηση, ενώ αστικά ΜΜΕ που τάσσονταν κατά της ανεξαρτησίας ερμηνεύουν το αποτέλεσμα ως ήττα των αποσχιστών, αφού έφτασαν στο 47,55%, δηλαδή η πλειοψηφία του λαού δεν τους επιβράβευσε. Σε ό,τι αφορά το δημοψήφισμα, είναι κάτι που απαγορεύεται με βάση το Σύνταγμα της Ισπανίας να γίνεται για μεμονωμένες περιοχές, όπως έσπευσε να δηλώσει η κεντρική κυβέρνηση.
Ενδιαφέρον έχει και η δήλωση του Γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ που έσπευσε να καλέσει την Ισπανία και την Καταλονία να τηρήσουν τις ευρωπαϊκές συνθήκες και το ισπανικό Σύνταγμα.
Αυτό που βγαίνει από την αστική αντιπαράθεση στην Καταλονία είναι ότι ένα τμήμα της αστικής τάξης, αξιοποιώντας τα υπαρκτά διαφορετικά ήθη, έθιμα και παραδόσεις, τη διαφορετική γλώσσα, που υπάρχουν στο πλαίσιο του πολυεθνοτικού ισπανικού κράτους, επιχειρεί να αποπροσανατολίσει το λαό, προβάλλοντας το εθνοτικό ζήτημα για να συγκαλύψει την καπιταλιστική εκμετάλλευση.